Kafkaprocessen skrämmer inte Navalnyj

Sex års fängelse. Det kräver åklagaren för antikorruptionskämpen Aleksej Navalnyj, som i en kafkaartad process anklagas för förskingring av skog. Navalnyj lät sig inte avskräckas. “Ingen har rätt att låte bli att göra världen bättre”, sade han I ett känslofyllt tal.

54536_original

Under den avslutande dagen av rättegången mot den ryske juristen, antikorruptionskämpen och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj läste en man i publiken demonstrativt en rysk pocketupplaga av Franz Kafkas absurda domstolshistoria Processen. Det som pågick i den verkliga domstolen i provinsstaden Kirov var inte mindre absurt.

Anklagelserna mot Navalnyj och affärsmannen Pjotr Ofitserov är förnuftsvidriga. Ofitserovs företag påstås ha gjort en vinst på vidareförsäljning av virke från ett statligt bolag. Det är sant. Men därefter ska Navalnyj och Ofitserov ha förskingrat inte bara den försumbara vinsten, utan hela köpeskillingen – trots att inköpspriset för virket bevisligen betalats in på det statliga företagets konto.

Nätaktivisten Navalnyj har lagt ut hela åtalet på nätet, eftersom utredningsmaterialet enligt honom tydligt visar att inget brott har ägt rum. Experter som gått igenom det digra materialet har kommit till samma slutsats – men ingen utredning av oberoende experter tilläts av domstolen i Kirov.

Handlingarna visar också att den ryska säkerhetstjänsten FSB avlyssnat Navalnyjs telefonsamtal sedan 2009. Det mest graverande avlyssningsmaterialet verkade vara att Navalnyj i sina privata telefonsamtal svär grovt och mycket. Svordomarna gjorde att nätsändningarna från domstolen barnförbjöds.

Spektaklet liknar en tv-serie, sade Navalnyj i går i domstolen.

”Ett av dess viktigaste syften är att i riksnyheterna i tv berätta att jag har förskingrat virke”, sade han. Men sagor i tv-rutan kan inte stoppa arbetet mot verkliga skurkar, lovade Navalnyj.

Den karismatiske Aleksej Navalnyj blev den mest omtalade mannen i den ryska bloggosfären i februari 2011. Då lanserade han webbplatsen Rospil, som på ett kreativt sätt använder den statliga upphandlingsdatabasen och det ryska nätsamfundets samlade kunskap för att avslöja korruption.

Pengarna till verksamheten har samlats in som små bidrag från ryska internetanvändare, och Navalnyjs antikorruptionsfond har gång efter annan avslöjat höga befattningshavare som berikat sig på skattebetalarnas bekostnad.

”Ju bättre jag lyckas i arbetet mot korruptionen, desto jobbigare tycker de att jag är. Det i sin tur ökar risken för att jag hamnar i fängelse”, sade Navalnyj när jag intervjuade honom för två år sedan.

Nu har han blivit för farlig för makthavarna. Det är därför åklagaren i går krävde att han straffas med fängelse i sex år för den påstådda förskingringen, trots att ingen kunnat bevisa att Navalnyj skulle ha tjänat ett rött öre på virkesaffärerna.

Navalnyj är på fri fot tills domen avkunnas den 18 juli, men tänker inte låta sig skrämmas och fly till utlandet, sade han i sin känslofyllda slutplädering.

”Jag kan inte fly från mig själv. Detta är vad jag vill syssla med. Ingen av oss har rätt till neutralitet. Ingen har rätt att låta bli att göra världen bättre.”

Den som ställer sig åt sidan för att vänta och se ställer sig i verkligheten på de korrupta makthavarnas sida, sa Navalnyj i talet som direktsändes på nätet.

De som tittade på kvällsnyheterna på ryska ettan fick inte höra ett ord av Navalnyjs försvarstal. I stället inleddes sändningen med en smygfilmad video som påstods visa hur en annan oppositionspolitiker, Jevgenij Urlasjov, tar emot en muta. Därefter visades Urlasjov själv upp – i en bur.

Sydsvenskan 2013-07-06

Detta har hänt:

  • 16.11.2010 Aleksej Navalnyj avslöjar en korruptionshärva i oljebolaget Transneft.
  • 9.12.2010 Åklagarmyndigheten i Kirovregionen inleder en förundersökning mot Navalnyj som hävdas ha “utövat påtryckningar” på chefen för Kirovles för att denne ska sälja timmer genom bolaget VLK.
  • 28.1.2011 Förundersökningen läggs ner på lokal nivå.
  • 3.3.2011 Förundersökningen har flyttats upp i hierarkin och läggs ner på regional nivå.
  • 10.5.2011 Ärendet har flyttats till riksnivå. Federala brottsundersökningskommissionen i Moskva väcker åtal mot Navalnyj och skickar ärendet till utredning i Kirovregionen.
  • 10.4.2012 Åtalet läggs ner av distriktsåklagarmyndigheten i Kirovregionen eftersom brott inte har begåtts.
  • 28.5.2012 Navalnyj skriver på sin blogg att han nu fått officiell bekräftelse på att åtalet läggs ner, och publicerar brevet han fått.
  • 29.5.2012 Federala brottsundersökningskommissionens talesman Vladimir Markin meddelar att ärendet återupptas och nu skickas för ny utredning till Volgaregionens åklagarmyndighet, snäppet över distriktsåklagarmyndigheten alltså. Grunderna till beslutet hemligstämplas.
  • 5.7.2012 Federala brottsundersökningskommissionens chef Aleksandr Bastrykin skäller offentligt ut sina underlydande för att de låtit Navalnyj slippa åtal.
  • 30.7.2012 Aleksej Navalnyj kallas till centrala brottsundersökningskommissionen för att ta emot åtalet. Väl där får han veta att han ska komma tillbaka nästa dag. Eventuellt vill makthavarna ge honom ytterligare en chans att lämna landet.
  • 31.7.2012 Aleksej Navalnyj kallas återigen till centrala brottsundersökningskommissionen och åtalas nu för förskingring av 16.165.826 rubel och 65 kopek.
  • 19.3.2013 Federala brottsundersökningskommissionen överlämnar åtalshandlingarna till åklagarmyndigheten.
  • 20.3.2013 Åklagarmyndigheten godkänner förundersökningsmaterialet som omfattar 29 band, väcker åtal och överlämnar ärendet till Lenindistriktets domstol i Kirov.
  • 17.4.2013 Rättegången inleds.
  • 6.7.2013 Rättegången avslutas.
  • 18.7.2013 Dom avkunnas

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Kafkaprocessen skrämmer inte Navalnyj”

Jag fick rätt i min förutsägelse att det skulle bli en villkorlig dom. Det var mest logiskt för makthavarna. Nu uppnår man sina huvudmål (han blir en dömd brottsling utan rätt att ställa upp i val) utan att göra honom till martyr.

Jo. Man börjar undra om det faktiskt också var enligt plan att han först låstes in över en natt, när han blivit dömd, för att skrämma honom lite till. Fast mer troligt kanske att det var byråkratisk oreda :-)

Anton Nosiks kommentar är bra.
http://dolboeb.livejournal.com/2580815.html

Hinner inte blogga just nu, tyvärr, skriver på annan sak.

Stängt för kommentering.