Putin i blåbärsskogen

Två år i straffläger är väl ändå att ta i för några danssteg i en kyrka, sade Angela Merkel. Då tog Vladimir Putin till storsläggan och slog fast att Pussy Riot är en antisemitisk grupp. Var får han allt ifrån, undrar många nu.

Två år i straffläger är väl ändå att ta i för några danssteg i en kyrka, tyckte Angela Merkel. Då tog Vladimir Putin till storsläggan och slog fast att Pussy Riot är en antisemitisk grupp. Var får han allt ifrån, undrar många nu.

– Vi hör vad våra partners säger. Men de hör det som pågår på långt håll. Fru förbundskansler nämnde tjejerna som sitter i fängelse för framträdande i kyrkan. Men vet hon att en av dem dessförinnan hade hängt en judedocka och sagt att man måste befria Moskva från sådana människor? Varken vi eller ni kan stödja dem som tar antisemitisk ställning, sade Putin under ett gemensamt framträdande i Moskva fredagen den 17 november.

Under en presskonferens senare samma dag undrade en tysk journalist vad det var för antisemitisk aktion Putin talade om, eftersom ingen annan kände till något liknande. Putin svarade att samma personer “eller i alla fall en av dem” för ungefär ett år sedan hade hängt tre dockor i ett köpcentrum i Moskva. Dockorna var enligt Putin försedda med skyltar: “jude”, “invandrare”, och ytterligare någon kategori människor som Moskva enligt skyltarna borde befrias från.

– Jag anser att detta var ett entydigt antisemitiskt angrepp. Jag tycker att vi måste förstå vilken sorts människor vi har att göra med. Jag tycker inte att det moderna Tyskland bör stödja antisemitism, svarade Putin.

Det är ovanligt tydligt att Putin inte alls vet vad han pratar om, annars hade han knappast kommit på den befängda idén att använda Pussy Riot-medlemmars påstådda antisemitism som argument. Nu hängs han ut som lögnare i tyska tidningar.

Sanningen är att det inte fanns några skyltar, att det inte fanns några dockor, och att hela aktionen i ett köpcentrum för över fyra år sedan (inte ett, som Putin säger) var en demonstration mot Moskvas dåvarande borgmästare Jurij Luzjkovs invandrarfientliga och gayfientliga politik. (De homosexuella var den “kategori människor” som Putin inte ville nämna på presskonferensen.) Den enda kopplingen till något judiskt var att en av deltagarna, queeraktivisten Oleg Vasiljev, har judisk bakgrund.

Och det var alltså inte några dockor som hängdes upp. Det var medlemmar i den kontroversiella konstgruppen Vojna (“Krig”) som hängde upp sig själva i rep. En av Pussy Riot-medlemmarna, Nazdezjda Tolokonnikova, var mycket riktigt med under aktionen, det har vi bildbevis på. Så här berättar queeraktivisten Vasiljev själv om aktionen i en färsk bloggtext:

Homosexuella och gästarbetare valdes ut som representanter för två av de mest uppenbart och öppet diskriminerade grupperna i det ryska samhället – och deras deltagande i aktionen skulle bekräfta minoriteters lika rättigheter som ett extremt viktigt element i det fria samhälle som “hängdes” denna dag.

Därigenom syftade aktionen absolut inte till att stödja främlingsfientligheten, utan var tvärtöm riktad mot den, i egenskap av en karikerad bild av den omgivande sociala och politiska verkligheten.

Judar nämndes överhuvudtaget inte under själva aktionen, bara i ett blogginlägg av en av gruppen Vojnas mediekonstnärer, Aleksej Plutser-Sarno, nämndes det att en av de hängda homosexuella därutöver också var jude.

Det syftade på min judiska härkomst. Som en queeraktivist är min roll i den här aktionen att vara en hängd homosexuell.

Att det är precis så det ligger till kan man själv se på alla bilder från aktionen som deltagarna själva och många andra lagt ut på nätet. Det enda ryska bloggare nu undrar över är om Putin smutskastar Pussy Riot med flit eller om han verkligen inte visste bättre. Det rätta svaret är troligen ja, och ja.

Och bilden? Jo, den andra av fredagens stora nyheter i Ryssland var ju att representanthuset i USA klubbade den så kallade Magnitskijparagrafen (Sergei Magnitsky Rule of Law Accountability Act), vilket i förlängningen kan innebära att alla ryska befattningshavare som bedöms ha ansvar för affärsjuristen Sergej Magnitskijs död i fängelse förnekas inresa i USA.

Höga ryska befattningshavare ser beslutet som inblandning i Rysslands inre angelägenheter och utlovar hämnd i form av “asymmetriska åtgärder”. Det får vi säkert anledning att återkomma till. Twittraren FakeNTV (som häcklar den Kremltrogna tv-kanalen NTV) var snabbt ute med ett förslag på lämplig åtgärd: att hänga ut den avlidna affärsjuristen som nazist. För då kan väl ingen vettig människa vilja försvara honom?

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Putin i blåbärsskogen”

Ja, att Putin och Kremls anhängare använder performance art-gruppen Vojna (i vilken Tolokonnikova är medlem) och dess ganska extrema aktioner för att diskreditera Pussy Riot och därmed försöka rättfärdiga den hårda behandlingen av alla de tre tjejerna har vi sett länge. Detsamma gäller för övrigt den ukrainska feministgruppen Femen. Det nya här är ju att Putin skämmer ut sig även internationellt genom att uppenbarligen vara fullständigt felinformerad. Man får verkligen intrycket av att han delar NTV:s förvridna världsbild.

Tidigare har han (och andra som förespråkat hårda straff för Pussy Riot) framhållit aktionen där medlemmarna i Vojna hade offentlig gruppsex på det zoologiska museet i Moskva (Tolokonnikova deltog även där som höggravid), som om det vore relevant för Pussy Riot-domen. NTV körde den här svartmålningen av Vojna i våras (strax efter att PR-tjejerna fängslats).: https://www.youtube.com/watch?v=9WQFt1qVjc4

Att Putin nästan alltid använder taktiken “anfall är bästa försvar” när han (vilket inte är ofta) blir pressad i någon fråga, i stället för att ens försöka svara på frågan, är också välkänt. Det ligger nog i hans personlighet, kanske rotad i hans uppväxt som bråkstake. Det här är väl det kanske mest kända exemplet: https://www.youtube.com/watch?v=-S1ZfjZmjgA

Det intressantaste i den här senaste mini-skandalen tycker jag för övrigt är Merkels och Tysklands (som det verkar) uppvaknande när det gäller sin hållning till Ryssland. Nyligen antog ju till och med den tyska Förbundsdagen en Putin-kritisk resolution. Som Rysslands största handelspartner har Tyskland utan tvekan en potentiell nyckelroll framför andra västländer när det gäller att försöka pressa/motivera Ryssland till demokratiska reformer.

Stängt för kommentering.