Ingen vågar namnge beställaren

Två ryska före detta poliser, tre tjetjenska bröder och en redan morddömd tjetjensk affärsman med kopplingar till organiserad brottslighet har huvudrollerna i andra rättegången om mordet på Anna Politkovskaja.

Två ryska före detta poliser, tre tjetjenska bröder och en redan morddömd tjetjensk affärsman med kopplingar till organiserad brottslighet har huvudrollerna när den andra rättegången om mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja drar i gång i dag.

Härvan kring mordet som skakade världen på Vladimir Putins 54-årsdag för drygt sex år sedan är förvirrande. De som nu ställs inför rätta var utan tvekan inblandade i mordet, det anser Politkovskajas två barn och hennes tidning Novaja Gazeta som noga följt utredningen. Men de som vet vem som gav ordern håller tyst av rädsla för sitt eget liv.

Mordet skedde bara två dagar efter det att Anna Politkovskaja i en radiointervju hade berättat om sin pågående undersökning av de brott mot mänskliga rättigheter som hon ansåg att Tjetjeniens dåvarande starke man och blivande president Ramzan Kadyrov gjort sig skyldig till. Då hade hon under flera dagar skuggats av civilklädd polis.

Skuggningen organiserades av Dmitrij Pavljutjenkov som var anställd inom Moskvapolisens spaningsrotel men som uppges ha agerat i maskopi med en tjetjensk kriminell grupp.

Mannen som sägs ha hållit i trådarna, tjetjenen Lom-Ali Gajtukajev, är känd för sina nära kontakter med tjetjenska kriminella nätverk i Ukraina. Själv säger han sig vara en ärlig affärsman som bara knutit kontakterna för att samla information på uppdrag av ryska säkerhetstjänsten.

Det är uppseendeväckande många personer i utredningen som bevisligen arbetat inom den ryska polisen. Men det betyder inte att ryska myndigheter skulle ha beordrat mordet. Korruptionen inom den ryska polisen är utbredd och gränsen mellan polisuppdrag och privat företagsamhet flytande.

Anna Politkovskajas tidning Novaja Gazeta fick nyligen tag i och publicerade utdrag ur förhör med en före detta polis som var med och skuggade henne dagarna före mordet. Han säger att han egentligen var på semester, men ville tjäna extra pengar och deltog därför i operationen som organiserades av Pavljutjenkov.

Den förhörde polisen var själv osäker på om det handlade om officiellt sanktionerad övervakning, men det var polisens tjänstefordon som användes.

Pavljutjenkov, som i dag ställs inför rätta, har gjort en uppgörelse med åklagarsidan och erkänt sig skyldig till vapenbrott och delaktighet i mordförberedelserna. Det innebär att han får kortare straff, men också att rättegången mot honom kan hållas i ”särskild ordning”, bakom lyckta dörrar och utan vittnesförhör. Det sannolika är att rättegången mot honom därför kan avslutas redan i dag.

Anna Politkovskajas två barn, Ilja och Vera, hävdar att Pavljutjenkov inte berättat allt han vet. Därför kräver de att uppgörelsen med honom rivs upp och att rättegången hålls i vanlig ordning, med vittnen och korsförhör.

”Han vet åtminstone vem som var mellanhand, troligen även vem som beställde mordet”, sade Ilja Politkovskij på en presskonferens i Moskva i går.

Sydsvenskan 2012-12-12

De huvudmisstänkta

 • Rustam Machmudov – 38-årig tjetjen som misstänks ha hållit i vapnet. Greps i maj 2011. Hans två bröder misstänks för medverkan.
 • Dmitrij Pavljutjenkov – 44-årig före detta polis. Har enligt åklagarmyndigheten erkänt att han organiserat skuggningen av Anna Politkovskaja dagarna före mordet.
 • Sergej Chadzjikurbanov – 44-årig före detta polis. Har utpekats av Pavljutjenkov som delaktig i mordet.
 • Lom-Ali Gajtukajev – 54-årig tjetjensk affärsman som misstänks ha organiserat mordet. Redan dömd till 15 år i fängelse för delaktighet i ett annat mord.

Detta har hänt

 • 7 oktober 2006 – Anna Politkovskaja skjuts ihjäl med fem skott i sin trappuppgång. Det är president Vladimir Putins 54-årsdag.
 • Augusti 2007 – Ryska åklagarmyndigheten meddelar att tio misstänkta för inblandning i mordet har gripits.
 • September 2008 – Förundersökningsledaren byts ut.
 • Juni 2008 – Åtal väcks mot fyra av de misstänkta: den misstänkte tjetjenske mördarens två bröder – Ibrahim och Dzjebrail Machmudov – den före detta polisen Sergej Chadzjikurbanov samt Pavel Rjaguzov, en före detta anställd inom säkerhetstjänsten FSB. De andra sex släpps.
 • Juli 2008 – Åklagarmyndigheten meddelar att den misstänkte mördaren Rustam Machmudov lyckats fly från Ryssland och troligen gömmer sig i Västeuropa.
 • Nobember 2008 – Rättegången inleds.
 • Februari 2009 – Juryn frikänner de misstänkta för mordet ”i brist på bevis”. Domen överklagas.
 • September 2009 – En ny rättsprocess inleds när Rysslands högsta domstol upphäver den friande domen.
 • Februari 2010 – Den före detta polisen Sergej Chadzjikurbanov döms till åtta års fängelse för utpressning av en annan före detta polis, Dmitrij Pavljutjenkov, som var ett av huvudvittnen under mordrättegången.
 • Maj 2011 – Den misstänkte mördaren Rustam Machmudov grips i Tjetjenien.
 • Augusti 2011 – Dmitrij Pavljutjenkov grips misstänkt för delaktighet i mordet.
 • Oktober 2011 – Den tjetjenske affärsmannen Lom-Ali Gajtukajev åtalas för att ha organiserat mordet på Politkovskaja.
 • December 2012 – Huvudförhandling mot Dmitrij Pavljutjenkov inleder den nya rättegången om mordet på Politkovskaja.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.