Förvirring i Moskva

”Nej, pappa! Jag vet vad jag gör! Du har tittat för mycket på tv!”

Det är vindstilla och tjugo minusgrader på gångbron över Moskvafloden. Ångan sprider sig i luften kring Dimas mobiltelefon när han i allt hetsigare ton argumenterar med sin pappa som inte vill att han ska delta i lördagens protest mot valfusk.

– Ta det lugnt, pappa, skrik inte! Jo, jag vet. Nej, jag tänker gå, det är mitt beslut.

Till slut lägger Dima på.

– Folk i hans ålder tror på det som sägs på tv, suckar Dima och blickar ut över den istäckta floden.

Det är inte bara Dimas 75-årige pappa som är bekymrad. Protesterna efter valet i december var de största sedan Sovjetunionens sönderfall för tjugo år sedan. Makthavarna i Moskva verkar gripna av en kollektiv hysteri över vad som kan hända när demonstranterna återkommer.

I propagandafilmer som läggs ut på nätet jämförs demokratidemonstranterna med väpnade upprorsmakare i Libyen.

I Rysslands största dagstidning, den Putintrogna skandalblaskan Komsomolskaja Pravda, förklarar den kända författaren och skådespelaren Pavel Sanajev varför man inte ska gå ut och demonstrera. Det leder bara till revolutioner och blodsspillan, det har man ju sett, menar han.

Tydligast märks makthavarnas förvirring i tv-rutan där staten styr. Ena dagen sänds snabbproducerade propagandadokumentärer där regimkritiker utmålas som västliga agenter. Andra dagen får oppositionsrepresentanter som inte fått synas i rutan på tio år delta i politiska diskussionsprogram för att visa hur öppet och demokratiskt Ryssland är. Men alltför hård kritik av makthavarna klipps bort.

Biträdande hälsoministern Gennadij Onisjtjenko avråder alla från att demonstrera ”eftersom det är för kallt”. Kylan kan säkert avskräcka en och annan.

Nu ringer Dimas telefon igen.

– Ja mamma, han ringde. Nej, det var han som var arg. Mamma, jag tänker demonstrera, det är precis så jag tar mitt ansvar för barnen. Jag måste lägga på nu, jag fryser om handen.

Sydsvenskan 2012-02-04

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

6 svar på ”Förvirring i Moskva”

Tja, jag är ingen expert när det gäller iranska oppositionen. Men Palmecentret har väl rätt att bjuda in vem de vill till en konferens de själva ordnar, eller?

Jag misstänker dock att du egentligen ville länka till den här artikeln.

Jag tycker att författaren drar alldeles för långtgående slutsatser från en filmsnutt som ett par personer spelat in. Och det är inte Spetsnaz det handlar om, utan VDV (Vozdusjno-desantnyje vojska), luftlandsättningstrupper, om det nu spelar någon roll.

Jag såg inga VDV-veteraner (eller Spetsnavzveteraner för den delen) på protestmarschen i Moskva. Däremot en demonstrant som anspelade på låten på sin skylt.

Om du inte såg några VDV-veteraner så beror det på att du inte var tillräckligt nära scenen. Gruppen ifråga uppträdde nämligen med samma låt (som på youtubeklippet) till folkmassans stora jubel.

“Spetsnaz” är väl för övrigt ett begrepp som används ganska brett om olika specialförband. Ordet betyder ju direkt översatt “förband för speciella ändamål/specialuppdrag” (och skrivs normalt med liten bokstav) – så jag skulle nog inte säga att det är ett direkt fel att använda det om VDV (fallskärmsjägare) – som ju utan tvekan är ett elitförband – även om man kanske idag oftare syftar på mindre specialförband såsom FSB:s Vympel eller Alpha.

Därmed inte sagt att jag tycker det var någon särskilt bra artikel – tvärt om.

Det var ganska svårt att uppfatta vem som framträdde på scenen, och jag ville inte stå i den del av folkmassan där man knappt kunde vända sig. Men frågan gällde inte dessa två personer utan spetsnazveteraner i större mängd. De fanns inte där. Oavsett vilket så har du så klart rätt i att spetsnaz ska skrivas med litet s.

Här är killarna:

http://krasview.ru/video/ea35fb7dce381d1

Men jag kände inte till fenomenet innan. När jag såg affischen som anspelade på VDV frågade jag en rysk kompis som hänger rätt mycket på nätet. Han hade en vag uppfattning att det var någon låt det handlade om.

Det var hos Adagamov (drugoi) som jag (och säkert många andra) såg VDV-veteranerna för första gången (27:e januari). De verkar för övrigt ha fått stöd inom sin egen organisation för sitt öppna ställningstagande: http://twitpic.com/8gj7ob

Stängt för kommentering.