Johan Bäckman: ”Folkmord pågår i Finland”

I hela Ryssland ända bort till Vladivostok är det väl känt att ryska kvinnor och barn förföljs i Finland. Det är Johan Bäckmans förtjänst. Till hösten hoppas han bli klar med sin nya bok på temat. Den skriver han på ryska.

Johan Bäckman. Foto: WikipediaJohan Bäckman är en stor man. Han är 198 centimeter lång, och väger ”tillräckligt”, som han själv säger. Hans blick är lugn och vänlig när han får frågan om han är en rysk agent som en del hävdar.

– Nej, det är lögner, så klart. Jag försöker snarare vara en finsk agent. Jag vill berätta sanningen om hur ryssar förföljs i Finland, jag vill hjälpa dem som drabbas. Det jag gör är medborgaraktivitet, det tjänar jag inga pengar på.

Hur hjälper det dem att du talar ut i ryska medier?

– Det har bidragit till att Ryssland reagerar och skickar hit sina sändebud för att diskutera saken, och det är bra. Det är lite som före vinterkriget, då skickade man Jartsev men finnarna ville inte lyssna.

Du kan väl inte jämföra situa­tionen med läget före vinterkriget?

– Kanske inte direkt, nu diskuterar man faktiskt. Men utrikesminister Alexander Stubb är en farlig man för Finland, så länge han sitter kvar kan man aldrig veta vad som kan hända.

Ingen annan finländare förekommer i ryska medier lika regelbundet som Johan Bäckman. Han har titulerats advokat, jurist och antifascist. Nu heter det oftast att han är människorättskämpe.

Han är också docent vid tre finländska universitet. Men att vara docent är inget jobb, bara en titel. En docent kan vara timlärare, men under det gångna läsåret hade Johan Bäckman inga undervisningsuppdrag.

Vad livnär du dig på?

– Jag har fått några forskningsstipendier, och jag har lite besparingar. Jag har skrivit några böcker också, just nu håller jag på med en bok om ryska kvinnors och barns öden i Finland. Den skriver jag på ryska, och den handlar om den folkmordspolitik som utövas av Finland.

Hur menar du då, vilket folkmord?

– Man kan tala om kulturellt folkmord när barnen tvingas bli finnar, det handlar om förföljelse av en folkgrupp när alla barnen sätts på barnhem …

Man sätter väl inte alla ryska barn på barnhem i Finland. Har du någon statistik som skulle visa att ryska barn omhändertas oftare än andra barn?

– Jag har ingen statistik. Men de fall som jag känner till är verkliga, och det finns tiotals. Dessutom har Ryssland reagerat, och inte tror jag att Ryssland skulle reagera på hörsägen.

Du har jämfört finska barnhem med koncentrationsläger. Är det en relevant jämförelse?

– Det lidande man utsätter mammorna och barnen för är verkligt, det kan jämföras med tortyr.

Tycker du att den bild av Finland du ger i ryska medier stämmer överens med verkligheten?

– Jag talar sanning. Ryssar förföljs i Finland, och Finland är kanske det mest ryskfientliga landet i världen.

Tror du inte att din egen verksamhet i ryska medier kan öka misstänksamheten mellan finnar och ryssar?

– Jag tror att det är bra att uppmärksamheten leder till att Ryssland agerar. Det är bra att de sociala myndigheterna vet att ryska medborgare kan vända sig till Rysslands president om de inte blir rättvist behandlade.

Hufvudstadsbladet 2010-06-10

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Johan Bäckman: ”Folkmord pågår i Finland””

Underlig inställning han verkar ha till sitt eget land…

Kanske en och annan i Finland som inte gillar ryssar men om ryssarna inte trivs i Finland så behöver de ju inte bo där…

Socialen i Finland är säkert densamma som i Sverige – styrd av lagar som är helt oberoende av klienternas nationalitet.

Kan tänka mig dock att en del ryssar kanske har lite annorlunda inställning till barnuppfostran än finländare — i extrema fall kanske detta kan leda till problem. Men det kan väl gälla vilken icke-nordisk kultur som helts.

Såvitt jag vet, i Sverige får barn bara ha godisar en dag om vecka, lördag. Vad är det då för fel på den ryska mamman att hon inte ville ge sin dotter chokladrussiner istället för middag på vardag?
I Finland blir ryssar alltid särbehandlade för att de räknas som MINDRE VÄRDA och kallas oftast för RYSSÄÄ, oavsett kön och ålder. Robert Rantala var tex flera gånger missbehandlad av betydligt äldre, nämligen 14-åriga gossarna i barnhemmet pga sin felaktiga nationalitet.
Själv har jag ingen anledning att inte lita på Johan Bäckman vilken i sin AF-blogg SAFKA, bla skriver

“Происходящее является отражением патологической русофобии и садизма, а также может быть квалифицировано как организованное политическое преследование”

“det som sker är en reflektion av patologisk ryssfobi och sadism, också kan detta kvalificieras som anordnat politiskt trakasseri”

källan:
http://antifasistit.blogspot.com/2010/02/blog-post_27.html

och det faktum att det är du som betraktar ryska kvinnors och barns lidande såsom CIRKUS …

Stängt för kommentering.