Yngre konstapeln tar diktamen

Yngre konstapeln Artiom Tjaruchin har det inte lätt. Alltid är det någon som är missnöjd, hur han än försöker vara överheten till lags.

Tre gånger åkte han till polisstationen, sent på nyårsaftons kväll, för att få ihop det vittnesmål som behövdes för att få den gripne oppositionspolitikern Ilja Jasjin inlåst på fem dygn. Till slut blev det rätt, när han skrev precis som chefen dikterade.

Två dagar senare begick han mened i rätten, när han vittnade enligt den rapport han hade skrivit ner. I rapporten stod det att Jasjin hade gjort våldsamt motstånd mot polisen när polisen under en demonstration för den grundlagsfästa rätten till demonstrationsfrihet försökte gripa en annan oppositionspolitiker, Boris Nemtsov.

Nemtsov dömdes till femton dygns administrativ arrest för våldsamt motstånd, trots att video från platsen visar att han inte gjorde något motstånd. Jasjin fick bara fem dygn, men domen mot honom var minst lika konstig, eftersom det rent logiskt är omöjligt att han skulle ha gjort motstånd när Nemtsov greps – Jasjin greps nämligen först, och satt redan i polisbussen när Nemtsov greps.

Jasjin satt givetvis av sina fem dygn, men han överklagade domen. Och när yngre konstapeln Artiom Tjaruchin den 4 februari skulle höras för andra gången hittade han inget bättre sätt att förklara de logiska kullerbyttor som hans tidigare vittnesmål innehöll än att berätta sanningen: han hade skrivit sin rapport på direkt order av sin överordnade, under uppsägningshot. Hela vittnesmålet finns på Ilja Jasjins blogg, även som ljudfil, här bara en liten del:

Jasjin: Artiom Aleksandrovitj, ni sade att rapportens text dikterades för er…
Vittne: Jo men ni var ju också där på kontoret…
Jasjin: Ja, jag var närvarande. Kan ni bekräfta för domaren det som jag blev vittne till, att även er kollega Kondrasjov skrev sin rapport enligt diktamen, bredvid er?
Vittne: Ja, han skrev också enligt diktamen.
Jasjin: Fru ordförande, det här är viktigt, jag ber er notera att herr Kondrasjov, precis som herr Tjaruchin, skrev sin rapport enligt diktamen…
Vittne: …och ni var närvarande.

Domare: Och var god och berätta för oss… Är ni medveten om att det var på grund av er rapport och er förklaring som Jasjin först anhölls för två dagar, och sedan efter huvudförhandling arresterades i fem dygn. Och ni är delaktig i detta.
Vittne: Jag är delaktig…
Domare: Och varför underkastade ni er den 31 december utan vidare direktiven från Burtsev, från anställda på Basmannyjdistriktets polisavdelning? Och nu säger ni lugnt: “Ja, jag skrev något som inte är med sanningen överensstämmande”.
Vittne: Men jag berättar ju sanningen för er…
Domare: Det är bra att ni talar sanning, men var ni inte medveten den 31 december vad det skulle leda till att ni då inte talade sanning?
Vittne: Jag var medveten om det.
Domare: Varför blev ni då inte upprörd, varför vägrade ni inte?
Vittne: Jag blev upprörd, jag försökte vägra, men då sade de: skriv eller så avskedar vi dig.

Den första reaktionen från polisledningen var att det här nog måste leda till disciplinåtgärder. Inte för att Tjaruchin talat osanning tidigare, för så kunde det ju inte vara, utan därför att han nu motsäger sitt och sina kollegers tidigare vittnesmål. Han kanske rent av hade mutats av någon att ändra sitt vittnesmål, menade Moskvapolisens presschef Viktor Birjukov, som tisdagen den 8 februari meddelade att Tjaruchin skulle få sparken på grund av sina “motsägelsefulla vittnesmål som kollegerna var helt frågande inför”.

Men det var bara första reaktionen. Strax därefter kom polisledningens snilleblixt: Yngre konstapeln Tjaruchin skulle få berätta för hela världen hur det egentligen låg till. Först fick han skriva ett nytt vittnesmål där han förklarade att han hade förvirrats av Jasjins komplicerade frågor och därför i rätten sagt saker som han egentligen inte alls hade tänkt säga. Sedan fick han säga samma sak inför en videokamera, med hjälp av en osynlig förhörsledare:

Fråga: Alltså, ni var mycket nervös, blev förvirrad, och sade i själva verket saker som ni inte tänkte?
Svar: Ja, till och med sådant som jag inte tänkte.

Därefter lades mästerverket ut på polisens hemsida, med video och bild av det egenhändiga brevet, daterat den 8 februari. Rubriken på det hela fick bli “Ytterligare provokationer av Jasjin”.

I polisens video får Tjaruchin aldrig den avgörande frågan: vad som var sant, det han sade i första rättegången, eller det han sade i andra rättegången. Man behöver inte fundera länge för att förstå varför.

Och vad gör då president Dmitrij Medvedev, som länge talat om att polisen måste reformeras? Jo, den 8 februari offentliggör han sin egen snilleblixt, precis det Ryssland behöver mest av allt: evig sommar. Vintertiden avskaffas. Detta är viktigt inte bara för människorna, utan också för korna, som kan bli förvirrade när mjölkningstiderna ändras fram och tillbaka i förhållande till deras biologiska klocka, förklarar Medvedev. Det här är presidentens andra seger i kampen mot tidens makter – förra året avskaffade han två av Rysslands elva tidszoner.

Från och med i höst ökar därmed tidsskillnaden mellan Ryssland och Västeuropa från två till tre timmar. Ryssland ökar sitt försprång. Det kallas för modernisering.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

7 svar på ”Yngre konstapeln tar diktamen”

Tack för denna artikel, händelserna hade gått helt under min radar. Du kunde också ha nämnt den planerade polisreformen, där dessa människor nu ska få högre lön till råga på allt. I Georgien reformerades polisen för ett antal år sedan, men enligt ett mer logiskt recept. Först sade man upp alla, för att vidareutbilda och återanställa en mycket mindre andel. Dessa gav man sedan en högre lön. I Ryssland belönar man inkompetens och korruption.

Jo, polisreformen… Den viktigaste frågan där verkar just nu vara hur man ska tilltala poliserna på rätt sätt efter månadsskiftet. “Kamrat milis” går ju inte längre, när man byter ut skylten. “Gospodin politsejskij” verkar vara det vinnande förslaget. Djupt.

Mitt i euforin över den egyptiska revolutionen nedslås man av den totala rättslösheten som råder i Ryssland. Jasjins överklagande avslogs idag trots överväldigande bevis – inklusive en ljudfil där en överordnad polis hörs diktera hur den underordnade ska skriva rapporten som fick Jasjin fälld.
http://yashin.livejournal.com/1005760.html

Hm, någon som är förvånad, efter att samma sak hände med Nemtsov, trots filmbevis? I alla fall är det kreativt. Tjaruchins vittnesmål i rätten kan man enligt domaren bortse ifrån, eftersom han där var under stress. Sin skriftliga rapport skrev han däremot under lugna omständigheter, och rapporten är därför viktigt bevismaterial. Kafka tar en paus, som en ryss skulle säga. Кафка отдыхает.

Så St Petersburg, som geografiskt ligger helt perfekt för finsk tid (30 grader öst), kommer att hamna i en tidszon två timmar längre österut? Solen kommer att stå som högst klockan 14 på eftermiddagen. Verkar ju inte riktigt klokt.

Stängt för kommentering.