Döden i Domodedovo

Äntligen skulle 86-årige Nikolaj Jurasjku få återse sin son Aleksej som inte hade varit hemma i Ryssland sedan han flyttade till Kanada tretton år tidigare.

Nikolaj Jurasjku själv var född i Moldavien, vid Sovjetunionens gräns mot Rumänien. Efter kriget flyttade han tillsammans med sin fru Valentina till byn Lipitsy, sju mil söder om Moskva.

Den 8 november förra året firade de sin 65:e bröllopsdag och den 24 januari väntade han på Aleksej på flygplatsen Domodedovo, strax söder om Moskva, tillsammans med svärsonen Nikolaj Kotjergin och sin dotters svärson Denis Lapsjov. Alla tre dog när bomben gick av.

Nikolaj Jurasjku var den äldsta av de 35 döda. Yngst var 19-åriga Irina Petrunina. De flesta kom från Moskvatrakten, många var taxichaufförer som väntade på kunder.

Bombexplosionen dödade också den 29-åriga ukrainska författaren Anna Jablonskaja.

Hon skulle ta emot ett litteraturpris i Moskva, och hennes dotter Maria hade precis fyllt tre år. Det sista hon skrev i sin blogg några dagar innan var: “Snart är det fest. Fester måste man fira.”

Självmordsbombaren Magomed Jevlojev kände inte sina offer, men han hade god tid att välja ut dem. Filmerna från flygplatsens övervakningskameror visar hur han går runt i terminalbyggnaden med händerna i jackfickan, för att hålla uppe det tunga bombbältet. Han dricker en kopp kaffe i ankomsthallen.

Magomed Jevlojev hade befunnit sig i ankomsthallen i en timme och åtta minuter när bombbältet sprängde honom i bitar. En bild på hans avslitna huvud är vad hans 73-årige far Muchadzjir får se när den ryska säkerhetstjänsten senare kommer på besök och vänder upp och ner på det lilla tegelhuset i den fattiga bergsbyn Ali-Jurt i det oroliga Ingusjien, Tjetjeniens grannrepublik.

Ett DNA-test visade att huvudet verkligen tillhör den 20-årige Magomed Jevlojev, som gick hemifrån i augusti och aldrig kom tillbaka. Den arbetslöse Magomed försvann snart efter det att hans korta och olyckliga arrangerade äktenskap tog slut, och efter att säkerhetstjänsten skjutit ihjäl hans systers man som misstänkt terrorist.

– Om det var min son som gjorde detta så är jag verkligen ledsen, sade Muchadzjir Jevlojev, när brittiska tidningen Sunday Telegraph senare knackade på.

Pappan menar att terroristerna måste ha hypnotiserat hans son, sonen var ingen islamist utan ville bara bli rik och skaffa familj. Drogerna som hittades i sonens kvarlevor kan vara en förklaring, menar han.

Nu har säkerhetstjänsten hittat spår av sprängämnen på Magomeds systers och brors fingrar.

Båda har anhållits, misstänkta för att ha överlämnat bomben när de träffade honom i hembyn fem dagar före attentatet, innan han tog långfärdsbussen till Moskva. Då hade han spelat in en avskedsfilm tillsammans med den sedan länge efterlyste separatistledaren Doku Umarov.

I filmen, som har publicerats på den svenskbaserade separatistsajten Kavkaz Center, rabblar Magomed några böner på arabiska och mumlar sedan på ryska att han är villig att dö och döda för att befria Kaukasien från de otrognas händer.

– Vilken otrogen som helst, Putin eller Medvedev, det gör ingen skillnad, säger han.

Bland de som dog var den 86-årige Nikolaj som väntade på att få återse sin son, treåriga Marias mamma och flera personer som av namnen att döma var muslimer.

.

Fakta: Webbsidan Kavkaz-Center

Självmordsbombaren Magomed Jevlojevs avskedsvideo publicerades på den svenskbaserade webbsidan Kavkaz Center. Webbsidan publicerar regelbundet tjetjenska islamisters uppmaningar till heligt krig mot alla “otrogna” i Nordkaukasien.
Den finländska Tjetjenienaktivisten Mikael Storsjö uppger sig vara ordförande i föreningen Pro Caucasus som står bakom webbsidan. Enligt honom finns både redaktören och servern i Sverige, eftersom den svenska yttrandefrihetslagstiftningen är bland de starkaste i världen.
Kavkaz Center har tidigare haft svenskt utgivningsbevis och ansvarig utgivare, men utgivningsbeviset återkallades i september 2009 eftersom den ansvariga utgivaren drog sig tillbaka. Därför är det oklart vem som har juridiskt ansvar för sidans innehåll och huruvida sidan skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen.

Sydsvenskan 2011-02-21

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Döden i Domodedovo”

Stängt för kommentering.