Tusentals protesterade mot fuskvalet

Måndagskvällens demonstration mot valfusket blev den största oppositionsaktionen i Ryssland på många år. Till och med statsradion medgav att det fanns minst 2.000 deltagare på plats. Det verkliga antalet demonstranter måste ha varit minst det dubbla, kanske uppemot 6.000-7.000.

Förvånansvärt nog var själva demonstrationen inte förbjuden, tillstånd hade lämnats för en demonstration med 200 deltagare. Nu anklagas arrangörerna för lagbrott eftersom det var 20 gånger fler som kom.

När en del av demonstranterna började tåga mot centrala valnämnden sattes kravalpolis in. Enligt uppgift användes även vattenkanoner, något som åtminstone jag inte känner till att man tidigare gjort i Moskva.

Sammanlagt ungefär 300 demonstranter greps, däribland många kända oppositionella bloggare, även Aleksej Navalnyj som jag flera gånger skrivit om. Många av de gripna uppges vara personer som aldrig tidigare blivit gripna eller ens deltagit i oppositionsdemonstrationer. Nu på tisdagsmorgonen pågår rättsliga processer mot flera av de gripna, de anklagas för att ha gjort motstånd mot polisen och kan komma att dömas till två veckors administrativ arrest.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

5 svar på ”Tusentals protesterade mot fuskvalet”

Långt ifrån alla inom den (tyvärr) väldigt splittrade oppositionen var glada över att Navalnyj “valde att dra folk till Nax Nax:s möte”. Väldigt stor bitterhet märks över detta inte minst bland ledande personer inom DemVybor (V. Milov, S. Jakovlev).

Jag tycker Milovs position är den vettigaste, i alla fall i jämförelse med Nemtsovs och Kasianovs (och tyvärr även Ryzhkov och Jasjin som annars hör till dem mer vettiga inom det sk. “PARNAS”)

Jag kan förstå hans bitterhet, eftersom DemVybor varit de som starkast stött Navalnyjs kampanj mot PZjiV medan Jasjin o Co tydligt motarbetat den med sitt ganska fåniga “Nach-Nach”-projekt.

Jag kan dock inte säga att jag är förvånad över att Navalnyj på nytt valt att även öppet “kämpa” sida vid sida med sina gamla polare (Jasjin o Co) som han ju aldrig på något sätt tagit avstånd från, och jag tycker detta “svek”, om man nu kan kalla det så, är helt fel sak att fokusera på när alla vettiga gemensamt borde protestera mot valfusket istället för att tjura.

Stängt för kommentering.