Fusk gav Putins parti egen majoritet

Maktpartiet Enade Ryssland behåller sin egen majoritet i parlamentet trots att stödet för partiet rasade i söndagens val. Utan fusk hade det varit omöjligt, säger oberoende valobservatörer.

Det krävs 226 platser för egen majoritet i Rysslands parlament, statsduman. Enligt de första siffrorna under söndagskvällens valvaka såg det styrande partiet ut att hamna på 220 platser, men på måndagsmorgonen visade det sig att maktpartiet trots allt hade klarat sig oväntat bra.

Enade Ryssland har inte längre den tvåtredjedelsmajoritet som behövs för att ändra konstitutionen, men partiet bevarar en enkel majoritet som räcker till att driva igenom de flesta beslut utan att ta hänsyn till andra partier.

– Det finns en tradition i vårt land att resultaten blir bättre över natten. När övervakarna tröttnar och går hem för att sova händer det saker, lådor med valsedlar öppnas, säger Grigorij Melkonjants, ställföreträdande direktör för organisationen Golos som arbetar för rättvisa val.

Förra veckan dömdes Golos till böter för att ha samlat in och publicerat anmälningar om valfusk. Organisationens direktör Lilija Sjibanova stoppades på flygplatsen och hennes dator beslagtogs. Under valdagen blockerades Golos webbplatser av omfattande dataattacker, och organisationens observatörer utestängdes från många vallokaler.

– Trycket mot oss fortsätter, sajten är fortfarande nere, och vi är rädda för att makthavarna försöker stänga vår organisation före presidentvalet i mars, säger Grigorij Melkonjants.

Trots alla hinder lyckades Golos samla in ett rekordstort antal anmälningar om valfusk. Så här mycket har det aldrig fuskats i ryska val på 2000-talet, anser organisationen.

Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE:s observatörer har kommit fram till liknande slutsatser.

“Rösträknandet karaktäriserades av upprepade procedurfel och tydligt manipulerande, inklusive allvarliga indikationer på att valurnor fyllts i förtid”, skriver OSSE i ett pressmeddelande.

Valobservatören och riksdagsledamoten Åsa Lindestam (S) var med och tittade på rösträkningen i Rostov-na-Donu i södra Ryssland.

– Jag kunde se att Jablokos hög blev så där fyra-fem centimeter tjock. Och så skrev de upp att Jabloko bara hade fått fyra röster, medan ett annat parti som inte hade så tjock hög hade fått jättemycket. Så jag frågade om det stämde – och då sade de “oj, oj, oj, nej, så tokigt det blev.” Det var ett skådespel utan dess like. Jag har aldrig varit med om maken, säger hon till TT.

Förutom förfalskade protokoll är det vanligt att offentliganställda tvingas ta sig till vallokalen och rösta på rätt parti, att man låter en person rösta rösta flera gånger, och att man i förväg lägger ifyllda valsedlar i urnorna, berättar Grigorij Melkonjants på Golos.

Dessa metoder påverkar både valdeltagandet och resultatet för det styrande partiet uppåt. Statistiska beräkningar av ryska val visar också ett tydligt samband mellan onormalt högt valdeltagande och onormalt höga siffror för Enade Ryssland på vallokalsnivå.

– Beräkningar som utgår från detta visar att det verkliga, frivilliga valdeltagandet kanske var 45 procent, och Enade Ryssland kanske fick 35 procent av rösterna. Det tror jag ligger nära sanningen, säger Grigorij Melkonjants.

Sydsvenskan 2012-12-06

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

11 svar på ”Fusk gav Putins parti egen majoritet”

Hej Kalle, fantastisk blogg!

Jeg mener at du skrev et sted at Forenet Russland hade regnet med at nedskrive valjresultatet i denne omgang for at Putins seger ved præsidentvaljet kunne komme til at se desto mere imponerende ud.

Ifall din teori er riktig, kan man da forestille sig at den planlagte røstnedgang (som formodentlig skulle oppnås ved at fuske en smule mindre) har fået føljeskap av en reell nedgang oven i køpet – med det resultat at Forenet Russland har været nær på at miste kontrollen? Og har måttet redde situationen ved at fuske mere i siste øjeblikk?

(håper at min skandinavistiske stavning letter læsningen fremfor at forvirre)

Tack för beröm. :-)

Jag tror inte man fuskat mindre nu än vid förra valet, snarare mer, i alla fall om man ska utgå från Podmoskovniks statistiska beräkningar. Jag kan inte heller minnas att jag skulle ha förutspått något sådant – däremot kanske att det var lämpligt att ha Medvedev som förstanamn nu, för då kan ett förväntat dåligt valresultat kan skyllas på att Medvedev inte är lika populär som Putin.

Nej, kanske var det ikke din teori. Jeg minnes ikke præcis hvår jeg så det. Kanske ved andre læsere det?

Jeg er enig i at man denne gang har fusket mere enn sist. Undrer bare på om en del av tilbagegangen var planlagt, og at situationen så er kommet ud av kontroll…

Kollade precis på den utmärkta sajten kartaitogov.ru (som du tipsade om via twitter) med bra översikt av valresultatet. Precis den data jag tänkte kolla, hur utlandsryssarna röstat, var dock till min besvikelse långt ifrån komplett på den sajten. Endast 15 av hundratals utlandsvallokaler var medtagna.

Hursomhelst ser det ut som att valfusket varit mycket omfattande även på utlandsbeskickningarna. Nästan 64% av utlandsryssarna röstade enligt den officiella statistiken på maktpartiet, alltså långt HÖGRE stöd än befolkningen hemma i Ryssland ger dem (Länk) men variationen mellan olika utlandsvallokaler är enorm. T.ex. ser jag en där ER endast fått 10% av nästan två tusen röstande (УИК №5048) medan ett av de största utlandsdistrikten (УИК №5386) gett smått fantastiska 95,62% av nästan 14 000 röster till ER (noterar f ö att nästan 13000 av de rösterna lagts i mobila urnor).

Det vore ytterst intressant om det fanns något sätt att få reda på vilka länder/städer/militärbaser de olika numren motsvarar.

Har inte hittat någon lista, men УИК №5386 är i alla fall i Abchazien. Så klart. Närmare bestämt i staden Otjamtjira med ca. 5.000 invånare.

På tal om det, ett färskt pressmeddelande:

Rapportörerna för Georgien i Europarådets parlamentariska församling (PACE) Kastriot Islami (Albanien, SOC) och Michael Aastrup Jensen (Danmark, ALDE), är oroade över förekomsten av ryska vallokaler i utbrytarregionerna Sydossetien och Abchazien.

“Öppnandet av vallokaler på en annan stats territorium, Georgien, utan samtycke från de rättsliga myndigheterna är ett brott mot internationell rätt och strider mot eldupphöret mellan Ryssland och Georgien som slutits augusti 2008,” sade de två co-rapportörerna.

Nu kan Ryssland så klart svara att dessa vallokaler inte alls är i Georgien.

PS: Nu hittade jag listan, finns här som Word-dokument. 5048 är ambassaden i London.
:-)

Tackar! Ja, jag gissade själv att det var Abchasien eller SydOssetien som var förklaringen till åtminstone 5386. Ser även att ett ställe som Flottbasen i Sevastopol har ganska många röstande (och högt stöd för ER). Dessa “utlandssiffor” förklarar ju totalsiffrorna som annars kändes väldigt märkliga. Av totalt knappt 300 000 utlandsröstande ryssar var mer än en femtedel i Abchasien (där siffrorna för ER låg kring 90%). I Sydossietien var det drygt 12 000 röstande med liknande procent för ER.

Det verkar inte ha fuskats någonting på beskickningarna i USA, Tyskland eller Sverige för att nämna tre exempel som jag tittat noga på. Gemensamt där är att Jabloko fått högre stöd än ER nästan överallt i dessa länder.

“Когда я попросил ее как можно больше приблизить места для наблюдателей с урнами для голосования, она заявила, что главный наблюдатель на участке и гарант их честности – это она сама. ”

))
Dessa berättelser är ovärderliga, men de kan ju inte göra något åt resultaten…

Här är ytterligare ett sätt det verkar ha fuskats på: http://shestakov15.livejournal.com/6383.html
Stängda vallokaler inne på företagsområden dit inga valobservatörer eller representanter för oppositionspartier släpps in. Tyvärr skriver han inte numren på vallokalerna ifråga så det är svårt att bekräfta uppgifterna.

Intressant. Och här är ytterligare en uppsättning siffror som man bör ta en titt på:

Vallokaler med elektronisk urna
(tillgängligt urval: 3.282)
Enade Ryssland 36,6%
Kommunisterna 23,3%
Rättvisa Ryssland 17,1%
LDPR (Zjirinovskij) 14,1%
Jabloko 5,2%
Valdeltagande 55,0%

Vallokaler utan elektronisk urna i motsvarande valdistrikt
(sammanlagt 16.405)
Enade Ryssland 54,2% (+17,6%)
Kommunisterna 18,1% (-5,2%)
Rättvisa Ryssland 11,7% (-5,4%)
LDPR (Zjirinovskij) 10,5% (-3,6%)
Jabloko 2.7% (-2,5%)
Valdeltagande 63,5% (+8,5%)

(Härifrån)

Elektroniska urnor (КОИБ) är valurnor som skannar av valsedeln och räknar rösten redan när valsedeln stoppas i urnan. Det är inte heller möjligt att stoppa i mer än en valsedel åt gången. Skillnaden i siffrorna är mycket intressant. Kanske hade vi haft ett mer rättvisande valresultat om man hade haft elektroniska urnor i alla vallokaler?

Fast nu planerar ju Tjurov att införa ett helt elektroniskt röstningsförfarande, med en pekskärm i båset i stället för valsedel och urna. Undrar hur det kommer att påverka siffrorna? Tjurov hävdar att man sade upp första kontraktet för apparaturen, eftersom det visade sig att lömska utländska säkerhetstjänster hade försökt lägga in en extra chip som skulle göra det möjligt för utomstående att manipulera systemet. Hmmm…

Stängt för kommentering.