Trycket mot valövervakare i Ryssland hårdnar

I går dömdes alltså den välkända ryska valövervakarorganisationen Golos till 30.000 rubel (7.200 kronor) i böter. Domen lästes upp ungefär samtidigt som den rikstäckande, statsstyrda tv-kanalen NTV visade en propagandafilm där Golos utmålades som ett näste för förrädare och femtekolonnare. Även Sverige och en namngiven svensk diplomat anklagades i filmen för omstörtande verksamhet.

Bötesbeloppet kan tyckas vara en bagatell, men snabbrättegången var helt uppenbart en liten del i en större operation som syftar till att misskreditera organisationen och störa dess verksamhet i görligaste mån. Nästa steg togs av myndigheterna redan natten mot lördagen, när direktören för Golos, Lilija Sjibanova, stoppades i tullen på flygplatsen Sjeremetievo utanför Moskva.

Sjibanova var på väg hem från Warszawa, där hon hade deltagit i EU:s officiella forum för samarbete med ryska medborgarorganisationer. Mötet antog en stark resolution till stöd för Golos. Rysslands svar på resolutionen var tydligt: Sjibanova stoppades i tullens gröna linje, hela hennes bagage genomsöktes, och tullen beslagtog hennes dator.

Sjibanova ville inte lämna ifrån sig datorn, eftersom hon inte bröt mot några tullbestämmelser och tulltjänstemännen inte kunde uppvisa något dokument som gav dem rätt att beslagta datorn. Det ledde till att hon hölls kvar i tullen i tolv timmar. Juridiska påtryckningar hjälpte inte, advokaten släpptes inte in “eftersom hon inte var gripen”, och till slut tvingades hon ge upp och lämna datorn till tulltjänstemännen som hävdade att den kunde innehålla farlig eller otillåten programvara, vad det nu kan vara.

I verkligheten vill myndigheterna givetvis sätta hårdare tryck på Golos för att förvåra organisationens arbete under söndagens val. Förmodligen hoppas de i hennes dator hitta komprometterande material som i kombination med fredagens domslut kan användas för att förbjuda organisationens verksamhet.

I dag beslutade Golos att ordna en presskonferens. Att organisationens telefoner avlyssnas kunde man ju gissa sig till, men nu är det bekräftat. Så här twittrade Grigorij Melkonjants nyss:

Нам звонили “коллеги из Управления” и просили не устраивать пресс-конф, через минуту после того как мы решили это по телефону.

“Kolleger från [president]Administrationen” ringde oss och bad oss att inte ordna en presskonferens, en minut efter det att vi hade fattat beslut om det per telefon.

Mer information kan komma fram under presskonferensen. Under tiden passar jag på att publicera svar som jag fick från Grigorij Melkonjants som jag känner personligen efter ett SIDA-finansierat (ojojoj) seminarium i S:t Petersburg.

Vad händer nu?

– Det finns ett högst reelt hot om att Golos likvideras. De försöker hindra oss från att genomföra observation under valdagen.

Vad tror du, varför had de plötsligt blivit så rädda för er?

– Golos har vuxit starkt under senare tid, vi har stort förtroende och auktoritet. Och vi är den enda oberoende organisationen i Ryssland som övervakar val. Om de får bort oss har de inte längre något att vara rädda för. Partierna har de under fullständig kontroll.

Vill man misskreditera er i förväg eftersom man planerar storskalig manipulering av valet?

– Exakt så. Redan nu är det uppenbart att valfusk i stor skala förbereds. En stor mängd väljere kommer att rösta under påtryckningar, rösträkningen kommer att manipuleras och andra teknologier kommer att användas.

Men de kan väl inte förbjuda er verksamhet som tre parlamentsledamöter har krävt?

– De har inget att förlora. Visst kan de det. De är mycket rädda för bedömningar av oberoende organisationer som har stort förtroende. Mycket rädda.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.