Ryssland åt ryssarna

Акция «Русский марш» в Москве — Газета.Ru | ФоторепортажDet är en månad kvar till parlamentsvalet i Ryssland, och plötsligt är rysk nationalism i ropet. “Vi tar tillbaka Ryssland till ryssarna”, stod det på en av de jättelika banderollerna som arga, maskerade unga män bar under fredagens “Ryska marsch” i Moskva. Man kan undra om det är någon utländsk makt som ockuperat Ryssland medan vi tittade bort.

“Banka svartskallarna” och en hel del mindre tryckbara ord ropades det när de sju tusen deltagarna marscherade i stadsdelen Ljublino i sydvästra Moskva. Hitlerhälsningar syntes här och där trots organisatörernas försök att stävja kärntruppernas entusiasm.

Navalnyj inledde sitt korta framträdande med “Slava Rossii!” (“Ära till Ryssland!”) och talade sedan om rättstvisten mellan oligarkerna Boris Berezovskij och Boris Abramovitj som pågår i London:

На суде в Лондоне они говорят правду, потому что боятся британского судью, британского правосудия. А собравшихся здесь они не боятся, поэтому в России не говорят правду. Им стоит бояться! Давайте сделаем так, чтобы эти скоты, один из организаторов партии «Единая Россия» Борис Березовский и Абрамович, который с Путиным является лидером «Единой России», боялись граждан нашей страны, а не лондонского судью.

Inför rätten i London talar de sanning, eftersom de är rädda för den brittiska domaren, för den brittiska rättvisan. Men de är inte rädda för oss som samlats här, eftersom man inte talar sanning i Ryssland. De ska vara rädda! Låt oss göra så att dessa skurkar, Boris Berezovskij, som är en av grundarna av partiet Enade Ryssland, och Abramovitj, som tillsammans med Putin är bland ledarna av Enade Ryssland, blir rädda för våra medborgare och inte för en domare i London.

Valet av just dessa två personer som exempel kan verka konstigt, speciellt eftersom i alla fall Boris Berezovskij redan är rädd för rysk rättvisa – han är politisk flykting i Storbritannien sedan tio år tillbaka. Men båda två är stenrika, och båda två är judar – det kanske var därför Navalnyj tog dem som exempel när han talade inför ryska nationalister?

När Aleksej Navalnyj för några månader sedan framträdde på demokratiaktivisternas läger i Chimkiskogen pratade han först om att Ryssland styrs av en “ockupationsregering”, men när han sedan fick han en fråga om nationalismen svarade han “Национальность ничья не важна, важны поступки”. Alltså att det inte är en persons etniska härkomst som är det viktiga, utan gärningarna. Hade han menat allvar med det han har upprepat som argument för att delta i “Ryska marschen”, nämligen att han vill påverka tillställningen i konstruktiv riktning, kan man tycka att han borde ha upprepat samma sak i Ljublino.

Fast det hade nog inte gått hem där, och kanske inte på så många andra ställen heller. Den nationalism som i Ryssland länge har varit utestängd från offentliga rum verkar ha blivit slagordet inför parlamentsvalet.

Till och med kommunisterna, som ur ena mungipan talar om “proletär internationalism” och återförening av hela det mångnationella Sovjetimpeeriet, har inlett en kampanj för att innehavarens etniska härkomst åter ska skrivas in på en speciell rad i det ryska inrikespasset, precis som på sovjettiden. Syftet på sovjettiden var framför allt att hålla judarna borta från prestigefyllda utbildningar och höga befattningar. En bra idé, tycker hälften av Rysslands befolkning, enligt en färsk opinionsundersökning – huvudsakligen de som själva är ryssar, kan man förmoda.

Maktpartiet Enade Ryssland å sin sida har allierat sig med nationalisten Dmitrij Rogozin, vars parti Rodina (Fosterlandet) stängdes av från valet 2005 eftersom valkampanjen bedömdes vara främlingsfientlig. Nu är han Rysslands ambassadör hos Nato, och i dagarna presenterade han sin variant av den nationalistiska idén inför dumavalet: Moskva ska mobilisera ryssarna i Baltikum och Tyskland för att tvinga EU att acceptera ryskan som ett officiellt språk.

På en presskonferens i Moskva hävdade Rogozin att ett ryskans ställning som ett officielt EU-språk skulle hjälpa ryssarna i EU att få utbildning på sitt eget språk och tvinga EU:s gränspoliser att skaffa ryska tolkar, helt utan verklighetsförankring. Dessutom kan nya officiella språk i EU enligt praxis bara genomföras efter begäran från ett enskilt EU-land, knappast genom det “medborgarinitiativ” och insamling av en miljon namnunderskrifter som Rogozin vill styra från Moskva.

Det återstår också att se hur villiga de rysktalande EU-medborgarna är att delta i en Moskvastyrd kampanj, men i praktiken spelar det ingen roll – det viktiga är att kampanjen låter lagom nationalistisk och västfientlig. “De ska bara försöka att säga emot oss!” sade Rogozin på presskonferensen. Enade Rysslands representant höll med och lovade att föra fram idén till partiledningen.

Men det tunga artilleriet i makthavarnas kamp för nationalisternas själar utgörs ändå av Vladimir Zjirinovskijs så kallade Liberaldemokratiska parti, vars valspråk i år är “För ryssarna! För de fattiga!”. Skyltarna hänger redan runt om i Moskva, till glädje för de 20 procent av moskvaborna som inte är etniska ryssar.

Att Vladimir Zjirinovskij själv varken är helt fattig eller helt rysk väcker å andra sidan viss munterhet. Ingen har glömt hans svar när han för tjugo år sedan fick frågan om sina föräldrar. Mamman är rysk och pappan jurist, hette det. Senare blev det känt att pappan heter Volf Isaakovitj Edelsjtein och är begravd i Israel. Vilken ödets ironi.

Fast Zjirinovskij har ingen känsla för ironi. Han fortsätter att ge ut sina valtidningar där juden Trotskij (Bronsjtejn) får skulden för det pågående “folkmordet på ryssar”. Rubriker i de tre senaste numren: Ryssar, sluta tiga! För Ryssland, för ryssarna! Har ryssarna en morgondag?

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”Ryssland åt ryssarna”

Hm, ett litet citat ur Zjirinovskijs valtidning:

В наши города правящие гады завезли миллионы убийц и бандитов, которые убивают русских людей по всей стране. Каждый погибший от рук инородных злодеев русский человек и изнасилованная ими русская девушка — на совести кремлёвских узурпаторов.

Snabböversättning:

Till våra städer har de styrande skurkarna transporterat miljontals mördare och banditer som dödar ryska människor överallt i landet. Varje rysk människa som dödats av brottsliga främlingar och varje rysk flicka som våldtagits av dem ligger på kremlusurpatorernas samvete.

“Till och med kommunisterna, som ur ena mungipan talar om “proletär internationalism” och återförening av hela det mångnationella Sovjetimpeeriet, har inlett en kampanj för att innehavarens etniska härkomst åter ska skrivas in på en speciell rad i det ryska inrikespasset, precis som på sovjettiden. ”

Denna tvetydighet har de väl haft länge.
Å ena sidan starkt motstånd mot Rogizins anti-multikulturalism för att slå vakt om det “mångfaldiga Sovjetunionen” ur en internationalistisk-sovjetisk vinkel.
Å andra sidan ett närmast nationalistisk ryskhets-försvar, som ibland liknar Zjirinovskijs.
Båda vinklarna cirkulerar inte så förvånande kring Stalin.
Man har ju vissa band till nationalisterna, om jag inte minns fel spelade nationalist-kommunisten Chartjikov (en sång han sjunger heter: “бей жидов”) på deras möten i år. Han är en galen nationalist av typ Zjirinovskij samtidigt som han älskar Stalins Sovjet.

Det var lite fel översatt. А собравшихся здесь они не боятся, поэтому в России не говорят правду skall vara: Men de är inte rädda för de som har samlats här, därför talar de inte sanning i Ryssland… Låt oss göra så att dessa skurkar, …, blir rädda för våra medborgare och inte för en domare i London.

Stängt för kommentering.