Oppositionen tystad i smutsigaste valet

Ryssarna har tröttnat på Vladimir Putin som i praktiken har styrt landet sedan 1999 och som tänker återkomma som president om tre månader. Kommunisternas popularitet ökar. Det är de viktigaste slutsatserna efter söndagens parlamentsval, där maktpartiet Enade Ryssland trots omfattande manipulering och valfusk backade ordentligt.

Söndagens parlamentsval var det smutsigaste valet i Ryssland någonsin, sade oppositionspolitikern Vladimir Ryzjkov i en intervju på tv-kanalen al-Jazira medan röstningen pågick.

– Makthavarna är väldigt rädda, det är därför man har sett till att blockera de viktigaste oberoende informationskällorna på nätet.

I rysk tv syntes inga oppositionspolitiker. Ingenting rapporterades om de omfattande nät­attackerna mot webbplatser som samlade information om oegentligheter eller om det massiva polispådraget.

Enbart i Moskva hade 40 000 poliser kommenderats ut för att kväsa alla försök till protester i lindan. Den enda demonstration som hade fått tillstånd ordnades av den Kremltrogna ungdomsorganisationen Nasji.

De omfattande nätattackerna gjorde det svårare för organisationen Golos att snabbt samla in och publicera information om oegentligheter under röstningsprocessen, men de tillgängliga uppgifterna tyder på att valfusket var mycket omfattande.

I Moskva försökte Jelena Panfilova, Rysslandschef för antikorruptionsorganisationen Transparency International, hindra en man som hade en tjock bunte med valsedlar i handen.

– Jag ställde mig framför urnan, men han puttade bort mig, stoppade ner valsedlarna och sprang ut, skriver hon på Twitter.

Mannen var troligen med i ett så kallat karusellschema, en vanlig metod av valfusk som går ut på att en grupp personer åker runt på ett stort antal vallokaler, kvitterar ut en valsedel i någon annans namn, och sedan röstar med den samt en hög extra valsedlar de har med sig.

Reportrar från webbtidningarna Lenta.ru och Gazeta.ru lyckades i går infiltrera två av karusellgrupperna. De fick 1 000 rubel (220 kronor) var samt en hög valsedlar där rätt ruta redan var ikryssad: Enade Ryssland. En spårvagnsbiljett i passet var det hemliga tecken de skulle visa för den lokala valnämndens ordförande.

Rapporter om liknande händelser strömmar in från hela landet. Det är omöjligt att säga hur resultatet hade sett ut om valet hade gått rätt till, men det är helt uppenbart att maktpartiets stöd har rasat och kommunisternas ökat starkt. Det är inget drömläge för Vladimir Putin inför presidentvalet i mars.

Sydsvenskan 2011-12-05

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

6 svar på ”Oppositionen tystad i smutsigaste valet”

kalle: “I rysk tv syntes inga oppositionspolitiker.”

Men, hallå, det där är ju ren lögn. Här kommer ett exempel från Pervyj kanal:

http://www.1tv.ru/news/election/192789

Från 3:00 och framåt uttalar sig ledarna för, i tur och ordning, Kommunistpartiet, Liberaldemokraterna, Rättvisa Ryssland, samt Jabloko. I direktsändning, i statlig TV, under valkvällen, på bästa sändningstid.

Jag var onödigt kortfattad där på grund av platsbrist. Inga oppositionspolitiker som pratade om webbattackerna och valfuskets stora omfattning, menade jag. Men visst stämmer det att politiker för andra partier än Enade Ryssland kort syntes i rutan och fick säga mindre farliga saker.

Här pratar Zjirinovskij på Pervyj kanal om valfusk (börjar vid ca 1:40):

“Нарушения есть. Мы надеемся, что соответствующие органы власти отреагируют. Мы всех поставили в известность об этих нарушениях. Надеемся на высокий результат для ЛДПР. Это может быть между 20 и 30% голосов”, – сказал Владимир Жириновский.”

http://www.1tv.ru/news/election/192759

Han tror att hans parti egentligen fick 20-30%, dvs 2-3 gånger mer än officiellt, så nog verkar han prata om stor omfattning på valfusket.

Jovisst, det såg jag också. Men det var ju efteråt, när omröstningen var klar. Och det är ju väldigt fiffigt att låta just Zjirinovskij prata om valfusket, i stället för en riktig oppositionspolitiker, för honom tar ingen på allvar. Några fakta om fusket redovisades givetvis inte, varken där eller senare. Kan du hitta någon som pratar om webbattackerna mot Golos också? Och Echo Moskvy osv?

Observera förresten att även ditt första exempel sändes först när omröstningen var klar. Har du något exempel på oppositionspolitiker som uttalar sig medan omröstningen pågår?

Jag satt och tittade på Rossija-1 inatt och visst uttalade sig oppostionspolitiker medan alla röster fortfarande inte var räknade! Me omröstning menar du förstås själva röstningen, men rösträkningen är också del av valet och om det är för uppenbart fusk där som uppmärksammas är det förstås inte oviktigt! Både Mironov och Javlinskij tog upp att observatörer avhysts. Vid det laget var kanske 55-60% av alla röster räknade. Ska skriva lite mer om detta på min något inaktiva blogg när jag får tid senare idag. Vanligt folk jag pratar med är inte alls omedvetna om vad som pågår.

Tre interesa artikolo. Mi tamen scivolas kial aliaj demokratioj ne faras ian sankcion kontraŭ la evidente tre korupta sistemo rusa.. Nu ja, eble ne tro malsamas al la usona, do kiu plendu?

Dankon por la tre informigantaj postoj; mi tre ĝuas viajn skribaĵojn.

Stängt för kommentering.