Massiv attack mot ryska valövervakare

Det pågår en extremt ofattande nätattack mot organisationen Golos sajt Golos.org och andra webbplatser som i realtid publicerar aktuell information om oegentligheter under det pågående ryska parlamentsvalet. Kartan över rapporterade oegentligheter på www.kartanarusheniy.ru kraschade som en följd av en DDoS-attack (distributed denial of service) som bestod av 50.000 förfrågningar i sekunden. En twittrare skojade om att det inte var en robotattack, utan att oegentligheterna under valdagen helt enkelt är så många.

Men inte nog med det. Liknande DDoS-attacker har fått ner webbplatserna för den populära radiostationenEcho Moskvy, tidskrifterna New Times och Bolsjoj Gorod samt nyhetsportalen Slon.ru, som alla på första sidan hade en stor länk till överträdelsekartan.

Dessutom har hela den i Ryssland extremt populära webbportalen Livejournal.ru utsatts för en kraftig DDoS-attack, som under stora delar av dagen lett till att det inte gått att uppdatera bloggar. Det var här Golos försökt lägga ut uppdaterade listor på rapporterade oegentligheter. Därefter försökte Golos använda ett dokument på Google Docs, men även det utsattes för kraftiga attacker som åtminstone tidvids gjorde det omöjligt att uppdatera dokumentet i realtid.

På Twitter har Golos använt taggarna #golos och #голос, men nu är taggarna under attack: de fylls med nonsensmeddelanden av typen “hallå, är det här man får telefonsex?”. Dessutom kan Golos direktörer inte använda sina mobiltelefoner, eftersom de hela tiden fylls med meddelanden från okända personer. Precis nu meddelar Golos på Twitter att även den vanliga telefonledningen till organisationens kontor i Kaliningrad har brutits.

Här är bara ett exempel från rapporterna som Golos försöker publicera:

04.12.2011 15:04:48
г. Тула

В УИК по адресу: ул. Демонстрации (Дом культуры железнодорожников) стоит девушка (от партии Единая Россия), также как и в двенадцати школах Тулы и проводит якобы соц. опрос. На УИК 963 ул. Сидова д. 35 “В”, школа № 19 приезжала проверка (от Единой России) и забрала у девушки нее 60 карточек и у нее осталось 45 карточек. Заранее было заплачено людям, которые приходят голосовать по 1000 руб., они подходят к девушкам и отдают карточки с номером паспорта, которые ведут отчет за кого проголосовали.

04.12.2011 15:04:48
Tula

Vid vallokalen på Demonstrationsgatan (Järnvägsarbetarnas kulturhus) står en tjej (från partiet Enade Ryssland), på samma sätt som vid tolv skolor i Tula, och låtsas göra en enkätundersökning. Vid vallokalen 963 på Sidovgatan 35 B, skola nr. 19, anlände kontrollörer (från Enade Ryssland) och hämtade 60 av tjejens kort, hon har 45 kort kvar. Man har tidigare betalat 1000 rubel till människor som ska rösta, de går fram till tjejerna och lämnar över kort med sina passnummer, de antecknar vem man har röstat på.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Massiv attack mot ryska valövervakare”

Stängt för kommentering.