Lukasjenko beredd att använda armén

Händelserna i Nordafrika och den vitryska oppositionen var centrala frågor när Aleksandr Lukasjenko inför onsdagens firande av röda arméns födelsedag besökte ett elitförband utanför Minsk.

Han nämnde inte Libyen, men talade om arméns konstruktiva roll i Egypten och sade att han vid behov kan tänka sig att sätta in armén för att stoppa eventuella försök att avsätta honom.

De omfattande oppositionsdemonstrationerna i centrala Minsk efter presidentvalet för två månader sedan var enligt honom en följd av utländsk inblandning.

– Om det då hade uppstått ett verkligt hot av statskupp i vårt land, ett hot mot vårt niomiljonersfolk, då hade jag inte dragit mig för att använda försvarsmakten, sade han.

Han lovade också de försvarsanställda bättre löner samt möjlighet att friköpa sina tjänstebostäder med hjälp av förmånliga statliga lån.

– Armén är vår stolthet, en högborg för ordning och stabilitet i staten, slog han fast.

Den lydiga rättsapparaten är en annan viktig stöttepelare för Lukasjenkos regim. Hittills har 42 personer åtalats för delaktighet i den stora demonstrationen efter presidentvalet, och första domen kom förra veckan. Den 27-årige bilmekanikern Vasilij Parfenkov dömdes till fyra år i arbetsläger för våldsamt upplopp och ett stort skadestånd.
Enligt rätten hade Parfenkov under demonstrationen slagit sönder en glasdörr till en regeringsbyggnad, något som han förnekar. Däremot erkänner han att han var med i folkmassan utanför dörrarna och hjälpte till att trycka undan ett skåp bakom dörren, något som också syns på en videoupptagning från platsen.

Parfenkov var en av aktivisterna som tidigare i år hängdes ut i en smutskastningskampanj i Vitrysslands största dagstidning “Sovjetiska Vitryssland”, presidentadministrationens språkrör. Samma tidning anklagade även Sveriges ambassadör för inblandning i oroligheterna.

Allt tyder på att de fängslade oppositionsledarna – som ännu inte har ställts inför rätta – kan vänta sig betydligt strängare straff, anser Ales Beljatskij på den nu förbjudna vitryska människorättsorganisationen Viasna.

– Prognosen för dem ser inte alls rolig ut, om man nu får fyra år i arbetsläger med sträng regim bara för att ha sparkat på ett skåp, säger Beljatskij i en intervju till radiostationen RFI.

Maximistraffet för “organisering av våldsamt upplopp”, som flera presidentkandidater och andra oppositionsledare anklagas för, är 15 år i fängelse. Ales Beljatskij själv hotas nu av två år i fängelse, eftersom han inte lagt ner sin verksamhet trots att Viasnas officiella registrering dragits tillbaka.

Några dagar efter valet kastade Aleksandr Lukasjenko ut OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) ur landet – vid årsskiftet tvingades OSSE stänga sitt kontor i Minsk, eftersom organisationen kritiserat valet.

För ett par dagar sedan kom OSSE:s slutrapport om det vitryska presidentvalet. Rapporten konstaterar att de vitrysk tv under valkampanjen gav Aleksandr Lukasjenko nio gånger mer utrymme än vad de nio motkandidaterna fick sammanlagt. Dessutom var nyhetsinslagen som handlade om motkandidaterna huvudsakligen negativt inställda.

OSSE slår också fast att den vitryska valmyndigheten agerade partiskt och att utomstående observatörer inte hade möjlighet att kontrollera rösträkningen, och att det fanns stora brister i mötesfriheten både före och efter valet.

Aleksandr Lukasjenko å sin sida tycker att utlänningar ska sluta blanda sig i Vitrysslands inre angelägenheter. Det var främmande makter som stod bakom demonstrationerna efter presidentvalet, sade han när han besökte elitförbandet utanför Minsk:

– Detta visar än en gång att vi måste vara stolta över vår stabilitet och hålla krutet torrt i alla lägen. Det här är en rent militär läxa.

En något förkortad version publicerades i Sydsvenskan 2011-02-24

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Lukasjenko beredd att använda armén”

det kommer att bli samma öde för lukasjenko som muburak kadaffi och co mobiltelefoner internet mm förstår ej dessa på därför att dom lever i en förgången tid. för övrigt kommer ej den vitryska armen ej lyda order från lukasjenko därför dom har ej någon motivation och för dålig disiplin och utbildning.

Stängt för kommentering.