Vitryssland förlorade oljekriget

Två gånger åkte den vitryska delegationen hem från Moskva i vredesmod. Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko skickade brev till sin ryske kollega Dmitrij Medvedev. Inget hjälpte. Rabatterbjudandet är slut.

Förra året bestod över en tredjedel av Vitrysslands export av oljeprodukter, trots att det inte finns några större oljefyndigheter i Vitryssland. Den rabatterade oljan från Ryssland har i många år hållit den vitryska ekonomin under armarna – och kostat den ryska statsbudgeten enorma summor.

För att få behålla rabatten hotade Vitryssland med kraftigt höjda transitavgifter för rysk olja på väg till Europa och med höjda nätavgifter för el på väg till ryska Kaliningradenklaven.

Ryssland backade inte, och på onsdagskvällen var den vitryska regeringsdelegationen tvungen att skriva på det ofördelaktiga avtalet i Moskva. Vitryssland får fortfarande rabatterad olja för eget bruk, men fullt pris måste betalas för all rysk olja som förädlas i Vitryssland och säljs vidare till andra länder.

Den slopade oljerabatten skapar ett stort hål i Vitrysslands ekonomi, och den vitryska sidan har redan antytt att avtalet snart måste omförhandlas.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Vitryssland förlorade oljekriget”

“Rabatt” kanske inte är helt synonymt med “tullfritt”, vilket ju är vad det handlade om? Hursomhelst, i Reutersartikeln tröstar sig ju Belarus premiärminister Semasjko bland annat med att man inte kommer att avkrävas tull på rysk olja som raffineras i landet för att därefter skickas tillbaka till Ryssland innan den exporteras till tredje land. Litet intressant kanske, med tanke på vår diskussion för ett tag sedan om huruvida Ryssland ville “sluka” sina grannars utrikeshandel.

Det var inte tullfritt, det var rabatt på exporttullen det handlade om. Det blev lite förenklat här, eftersom tanken var att detta skulle in i morgondagens Sydsvenskan. Nu blev det bara plats för en liten notis där.

Stängt för kommentering.