Putin ger sitt tydliga stöd till Chloponin

Putin i Pjatigorsk, Chloponin med ryggen mot kameran. Foto: premier.gov.ru.I helgen besökte Vladimir Putin det nyskapade Nordkaukasiska federala distriktets huvudort Pjatigorsk och höll ett anförande där han gav sitt tydliga stöd till Aleksandr Chloponin som nyss utnämnts till president Medvedevs representant i det nya distriktet – och till vice premiärminister i Putins regering.

I sitt anförande talade Putin mest om ekonomin – om arbetslösheten, som enligt hans siffror ligger på 50% av den arbetsföra befolkningen i Ingusjien och på 30% i Tjetjenien, om investeringar som måste lockas till regionen, och om nya företagsbyar som måste byggas i ekonomiska frizoner alla republikerna.

Han nämnde också att transfereringarna från den ryska federala budgeten till Nordkaukasien under förra året var hela 177 miljarder rubel, eller över 45 miljarder svenska kronor. Därefter talade han om korruptionen i de lokala maktorganen, som enligt honom misskrediterar hela statsapparaten genom sitt deltagande i konflikter mellan olika ekonomiska intressen och i maktkampen mellan olika klaner.

Han var extra tydlig på en punkt, kanske den viktigaste i anförandet: den som försöker gå förbi den nya superguvernören Chloponin hänger löst:

De territoriella maktorganen måste bli ett fungerande verktyg i regionens utveckling, de måste vara stödpunkter för laglighet och ordning. Jag tillkallar alla myndigheters uppmärksamhet: vid första förslaget från den nyutnämnda presidentrepresentanten och vice premiärministern kommer det att vidtas personalpolitiska beslut [кадровые решения] vad gäller sådana ledare och medarbetare i federationsstrukturers territoriella organ som gör sig skyldiga till överträdelser eller som inte vill eller kan organisera arbetet på tillbörligt sätt.

Utan att nämna förra årets flera uppmärksammade mord som ledde till att människorättsorganisationen Memorial avbröt sin verksamhet i Tjetjenien, tog Putin också för en gångs skull tydligt ställning för människorättsaktivisterna:

Därutöver ber jag de regionala makthavarna, de regionala maktorganen och de rättsvårdande organen att göra allt för att ge människorättsorganisationer normala villkor att arbeta och verka i, de organisationer som arbetar inom ramarna för Rysslands gällande lagstiftning och som hjälper människorna.

Den korta meningen kommer sist i Vladimir Putins anförande, nästan som en eftertanke. Putin tittar noga i pappren innan han vågar uttala det ovanliga ordet “människorättsorganisationer”. Men orden kommer direkt efter meningen om eventuella “personalpolitiska beslut”, vilket i bästa fall kan tolkas så att fler mord på människorättsaktivister kommer att leda till att någon får sparken.

De lokala presidenterna satt snällt i rad bredvid Chloponin och lyssnade, Tjetjeniens Ramzan Kadyrov längst bort från Vladimir Putin, anständigt klädd i mörk kostym, vit skjorta och slips, inte i sin vanliga träningsoverall.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.