Tjetjenska rebeller i parlamentet

När Rysslands högsta polischef var på besök i stormade tungt beväpnade rebeller parlamentsbyggnaden i Groznyj.

Attacken var ett slag i ansiktet på Tjetjeniens Moskvatrogna ledare Ramzan Kadyrov.

De centrala delarna av Tjetjeniens huvudstad Groznyj är en av de mest noggrant bevakade platserna i hela Ryssland. På tisdagen var säkerhetsåtgärderna ännu hårdare än vanligt, eftersom Rysslands inrikesminister och högsta polischef Rasjid Nurgalijev var på besök.

De tre rebellerna färdades i en personbil som slank in på parlamentsbyggnadens gård tätt efter en tjetjensk parlamentarikers bil. Där öppnade rebellerna eld mot säkerhetsstyrkorna. Två lyckades ta sig in i byggnaden, den tredje dog när han utlöste en kraftig sprängladdning utanför ingången.

Efter en längre skottlossning exploderade ytterligare en sprängladdning och dödade en rebell. Den tredje uppges ha dött i eldstriden. Två poliser och en anställd i parlamentet dödades också, och sjutton skadades.

Efter tio års ”antiterroroperation” avslutades det andra Tjetjenienkriget officiellt förra året. Tisdagens attack är ett nederlag för Ramzan Kadyrov, eftersom den visar, att rebellerna inte har gett upp.

Stridshandlingar har under de senaste åren förekommit relativt sällan i Tjetjenien, men Kadyrovs tid vid makten har kännetecknats av utomrättsliga avrättningar och tortyr. Ingen vågar i dag öppet kritisera Ramzan Kadyrov, men han har många tysta fiender.

I Kadyrovs parlament är valresultatet känt redan innan valet har börjat. I valet till ryska statsduman i december 2007 var valdeltagandet i Tjetjenien rätt högt, 99%, och 99,5% av rösterna visade sig vara för Putins parti, Enade Ryssland.

Inför valet till det tjetjenska parlamentet i oktober 2008 utlovade Ramzan Kadyrov ännu högre valdeltagande, men lyckades inte uppfylla sitt löfte, kanske på grund av en jordbävning som drabbade Tjetjenien precis inför valet. Vallokalerna gapade tomma, och valdeltagandet uppnådde bare 95%. 88% av rösterna gick till Enade Ryssland, som fick de flesta platserna. Några platser gick till ett annat Putintroget parti, Rättvisa Ryssland.

Attacken mot parlamentet kan vara ett tecken på att två konkurrerande inriktningar bland rebellerna vill visa sin styrka. En islamistisk grupp under Doku Umarov säger sig slåss för ”Emiratet Kaukasus” som ska omfatta alla muslimska folkslag i området.

Nyligen kungjorde en grupp tjetjenska rebelledare att de brutit med Umarov och i stället slåss för ett självständigt Tjetjenien under ledning av befälhavaren Chusejn Gakajev.

För en vecka sedan upplöste det självständiga Tjetjeniens premiärminister Achmed Zakajev, som lever i exil i London, sin regering och ställde sig bakom Gakajevs rebellgrupp. Ramzan Kadyrov har redan anklagat Zakajev för att stå bakom tisdagens attack, medan Zakajev själv säger att han inte har något med saken att göra.

En kortare version publicerades i Sydsvenskan 2010-10-20

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.