Rysk kronofogde gillrade blondinfälla

Bilden på webbplatsen Odnoklassniki.ru.Sociala medier och vackra kvinnor är ett perfekt recept för att locka fram män som inte vill betala sina skulder, tyckte den ryska motsvarigheten till kronofogdemyndigheten i staden Izjevsk. Man skapade ett falskt konto på den populära webbplatsen Odnoklassniki.ru, valde ut en bild av en vacker ung kvinna, och stämde i hennes namn träff med gäldenärer som gått under jorden.

Greppet fick kodnamnet ”operation blondinen” och hade så stora framgångar att rikstäckande tv-nyheter gjorde ett inslag. Där upptäckte Jana Kulikova i Moskva till sin förvåning att de utan att fråga hade tagit hennes bild och använt den. Hennes vänner och kunderna på skönhetssalongen där hon arbetar började undra om hon är en förklädd kronofogde.

När hon krävde skadestånd var kronofogdemyndigheten helt oförstående. Myndighetens presstalesman Jekaterina Kuzmina berättade att fotot hade valts ut genom att en anställd skrev in sökordet “krasotka” (“vacker tjej”) på en social webbplats.

– Om hon själv karakteriserar sig på det viset så hade hon säkerligen inget emot att någon beundrade hennes yttre attribut. När jag själv läggar ut mina foton på nätet förstår jag mycket väl att vem som helst kan använda dem, det här regleras ju inte på något sätt av lagen, hävdade presstalesmannen Jekaterina Kuzmina.

Nu har Jana Kulikova stämt kronofogdemyndigheten som vägrar att betala skadestånd. Kronofogdemyndigheten medger att bilder som kopierats från nätet använts i operationen, men anser att Jana Kulikova inte lyckats bevisa när och hur hennes bild skulle ha missbrukats. Tv-inslaget där hennes bild syns tydligt räcker inte som bevis, eftersom det kan handla om montage, anser kronofogdemyndighetens jurister.

I Izjevsk har “operation blondinen” avslutats. I andra ryska städer har kronofogdemyndigheten börjat använda samma grepp, berättar regeringstidningen Rossijskaja Gazeta.

En kortare version av texten publicerades i Sydsvenskan 2010-02-12

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.