Nu även S:t Petersburg utan visum

Nevskij Prospekt 1989/2009I höstas blev det möjligt att ta en rundtur i Moskva utan visum. Då klagade jag lite på att det inte gick att göra samma sak i S:t Petersburg. Nu är jag bönhörd.

Till sommaren ska det återigen bli möjligt att ta båten från Helsingfors till S:t Petersburg och besöka Nordens Venedig utan visum. 72 timmar får man då tillbringa i staden. Orkar man inte vänta så länge så kan man utnyttja samma möjlighet som i Moskva och titta runt med hjälp av Googles ryska konkurrent Yandex, som nu har publicerat sina gatubilder från Rysslands andra stad.

Precis som i Moskva kan man även i S:t Petersburg åka runt på hundratals gator och titta omkring sig. Bilderna är uppenbarligen tagna någon gång i somras, till stor del på tidiga morgnar för att undvika trafikproblem.

Bolsjaja Konjusjennaja 1989/2009För att titta runt tar man tag i bilden och drar den till vänster eller till höger, beroende på vilket håll man vill titta på. Det går också bra att zooma. Ännu finare blir det när man går över till helskärmsläge, genom att klicka på länken Полноэкранный режим under bilden. Har man svårt för ryska bokstäver kan man i stället leta efter symbolen intill, en liten fyrkant med pilar utåt, strax till höger om zoomknappen.

Man kan börja rundturen exempelvis vid Spas na krovi. Så kan man gå vidare mot Nevskij Prospekt, Isakskatedralen och Hötorget. Vill man se lite sovjetisk arkitektur kan man också gå en runda kring Moskovskaja plosjtjad. En promenad på Vasilijön är inte heller fel.

Själv tog jag en rundtur kring studenthemmet på Ulitsa Korablestroitelej, där jag bodde vintern 1989-1990.

Universitetskaja Naberezjnaja 1989/2009Huset är sig likt, åtminstone på utsidan, men inte mycket annat. Det har byggts en mängd lyxiga bostadshus i området, och allting ser mycket mer välordnat och mysigt ut än på sovjettiden. Och området kring tunnelbanestationen var då ett enda stort arbetsplats där ingenting verkade hända. Nu är här ett stort köpcentrum.

Sedan letade jag upp några platser där jag själv hade tagit kort hösten 1989 och försökte se hur de ser ut nu. Klicka på bilderna här i högerkanten för att förstora dem.

Första bilden är från Nevskij Prospekt där jag såg en milis som körde en motorcykel med sidovang. Andra bilden är från Bolsjaja Konjusjennaja, en sidogata till Nevskij Prospekt där det var höstmarknad. Tredje och fjärde bilden är från Universitetskaja Naberezjnaja, Universitetskajen. På sovjettiden fick man vara noga när man gick över gatan, kan man se på tredje bilden där jag står i mitten och andra finska studenter på mina båda sidor. Nu är det lite bättre, men bara lite.

Ingången till universitetsområdet 1989/2009Fjärde bilden är tagen vid ingången till universitetsområdet där jag läste ryska. Tidningskiosken står kvar, men trädet bredvid är borta. Hade man tur kunde man hösten 1989 hitta finska tidningar där, oftast vänstertidningen Kansan Uutiset som jag sedermera blev Moskvakorrespondent för, men ibland även den farligt borgerliga Helsingin Sanomat. Och någon gång vill jag minnas att Dagens Nyheter dök upp.

Vad det är för tidningar som säljs där nu går tyvärr inte att se, det är för långt till kiosken. Däremot kan man på asfalten se den långa skuggan av kameramasten på bilens tak. Man undrar varför så få fotgängar stirrar på det märkliga arrangemanget som åker förbi. Kanske för att storstadsborna är så blasé. Här är ett par som sneglar lite i alla fall, de kanske är turister.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Nu även S:t Petersburg utan visum”

Stängt för kommentering.