Politisk cirkus fortsätter som domstolskarusell

Tymosjenko ber för Ukraina på valkampanjens sista dag. Foto: Tymoshenko.uaAlla vill ha makten, ingen vill ta ansvar, och allra viktigast är det att sätta fälleben för motståndaren. Så har politiken i Ukraina fungerat i många år, och förra helgens presidentval ser ut att leda till ett nytt varv i den politiska cirkusen.

Enligt rösträkningsresultatet fick premiärminister Julia Tymosjenko betydligt fler röster än vallokalsundersökningar visade. Ändå måste valfusket till nackdel för henne varit omfattande, anser hennes talesmän. Hade siffrorna varit de omvända hade Janukovytjs talesmän förmodligen hävdat samma sak.

Tymosjenkos stödtrupper har meddelat att de förbereder en rättslig process för att få valresultatet i ett tusental vallokaler upphävt, trots att internationella observatörer har godkänt valet. Enligt centrala valnämnden är eventuella oegentligheter så minimala att de inte kan påverka valets resultat.

Samtidigt som hennes underhuggare förberedde rättsliga åtgärder verkar premiärministern själv till en början ha gått under jorden. Hon har fortfarande inte yttrat ett enda ord offentligt om valet. Hennes presskonferens på måndagen flyttades först fram med några timmar och ställdes sedan in. På tisdagen skulle hon först hålla en presskonferens, men den ställdes in. I stället meddelades det att hon skulle hålla ett tal till nationen, men det blev inget tal. Även onsdagens regeringssammanträde ställdes in.

När Tymosjenko till slut visade sig offentligt i samband med ett regeringssammanträde på torsdagen sade hon ingenting om presidentvalet hon precis förlorat  eller vad hon tänker göra nu. Däremot gav hon Janukovytj en känga genom att påpeka att hans parti samma dag inte ställde sig bakom den förbättring av sociala förmåner som Janukovytj under valkampanjen talat sig varm för.

Genom att inte acceptera valresultatet försöker Tymosjenko ta initiativet, göra livet surt för sin motståndare, och framför allt hänga fast i premiärministerposten. Att hon vägrar att acceptera valförlusten bådar inte gott för Ukraina.

– Det bästa för landet skulle vara ett förtida parlamentsval och en ny regering som grundar sig på ett färskt valresultat. Men det vill partierna som nu sitter i parlamentet inte ha, för de riskerar att förlora platser eller åka ut, säger den ukrainska sociologen Volodymyr Kulyk.

Ukrainas största problem är den urusla ekonomin. Landet är beroende av energiimport från Ryssland och export av framför allt stål på världsmarknaden. Den världsekonomiska krisen har lett till sjunkande råvarupriser och ett växande hål i ukrainska statsbudgeten. Hålet har tillfälligt stoppats med ett stort nödlån från Internationella valutafonden, men utbetalningen av lånet har avstannat eftersom Ukraina inte uppfyllt valutafondens krav.

Mycket av tillväxten i Ukraina under början av 2000-talet drevs av ökad tillgång på krediter. Den ekonomiska nedgången de senaste två åren har lett till många låntagare fått betalningssvårigheter och banker hamnat i kris, däribland också svenska Swedbank som tidigare satsade stort i Ukraina. Pengarna från Internationella valutafonden var menade för att hålla banksystemet över ytan, inte för att betala ut pensioner och sociala förmåner.

De största industriföretagen i landet tillhör ett fåtal oligarker som har nära kopplingar till konkurrerande politiska grupperingar. Utländska investerare är inte intresserade av att placera sina pengar i ett politiskt instabilt land med omfattande korruption och dåligt fungerande rättssystem.

– Den ukrainska privatiseringen på 90-talet var om möjligt ännu mindre lyckad än den ryska. Därefter har nödvändiga reformer stoppats av att parlamentet, regeringen och presidenten har dragit åt olika håll, säger Fredrik Wilhelmsson, nationalekonom vid Lunds universitet.

En ny stor koalition i parlamentet bakom en premiärminister som kan samarbeta med presidenten skulle kunna vara ett första steg mot stabilitet, men efter flera år i opposition vill Janukovytjs anhängare helst ta alla viktiga poster. Dessutom har Janukovytj gjort dyra, populistiska vallöften som han nu måste försöka infria, trots att statsbudgeten är ett svart hål.

Utanför högsta administrativa domstolen i Kiev förbereder Janukovytjs stödtrupper sig för en lång strid. De ska hålla vakt för att förhindra att Tymosjenkos anhängare ockuperar domstolen, meddelar partiet.

En kortare version av texten publicerades i Sydsvenskan 2010-02-12

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

5 svar på ”Politisk cirkus fortsätter som domstolskarusell”

Intressant att EU, Obama m.fl. nu har ringt och gratulerat Januk. Snaran kring Tymosja dras åt ytterligare. Ryssarna har fortfarande komplex från förra gången så man blev efter faktiskt med gratulationerna:) Dock ringde tydligen Meddan tidigare och gratulerade Januk till ett väl genomfört val, men dock inte till segern.

I sitt telefonsamtal redan den 9 februari gratulerade Medvedev Janukovytj till hans framgäng i valet. Alltså till segern, fast inte med det ordet. Så här står det på Kremls hemsida:

Дмитрий Медведев поздравил Виктора Януковича с завершением избирательной кампании, получившей высокую оценку международных наблюдателей, и успехом, достигнутым на выборах Президента.

Jo, fast det är ju inte ett riktigt grattis. Då brukar man ha med något om att man gärna vill samarbeta konstruktivt, och gärna nämna ordet seger.

Inte för att det spelar roll…

Intressant och välskriven artikel! Men man undrar ju lite hur väl genomfört valet var egentligen – redan innan valet var de flesta övertygade om att det skulle fuskas och med tanke på omfattningen korruption och politiskt fuskspel är det kanske inte så konstigt. Fanns det måhända andra motiv bakom de positiva rapporterna från internationella valobservatörer?

Lite väl konspiratoriskt att leta efter dolda motiv bakom internationella observatörers rapporter i detta fall, speciellt eftersom både observatörer från öst och från väst har samma positiva uppfattning om hur valet gick till.

Inte heller Tymosjenkos anhängare har ifrågasatt rapporterna i sig, utan menar i huvudsak att de påstådda oegentligheterna skulle handla om fusk i rösträkningen samt att folk har fått rösta utanför vallokalen utan tillbörligt tillstånd. Dessutom klagas det på att väljare bussats till vallokaler i Janukovytjland, men detta är tillåtet så länge det bara handlar om transport och väljarna inte uppmanas att rösta på den ena eller den andra kandidaten.

Förmodligen har det förekommit oegentligheter på mindre skala, men i så fall verkar dessa eventuella oegentligheter ha tagit ut varandra, om man jämför valresultatet med vallokalsundersökningarna.

Här är några preliminära observationsrapporter:

OSCE Statement of preliminary findings and conclusions on the 7 February 2010 second round of the presidential election in Ukraine

Independent Canadian Observer Mission Presents Preliminary Observation Report on Ukrainian Presidential Election

Statement of the Mission of observers from the CIS Interparliamentary Assembly on results of the second voting at the Presidential elections in Ukraine 7 February 2010 [.doc]

Заявление миссии наблюдателей Межпарламентской Ассамблеи государств – участников Содружества Независимых Государств по итогам повторного голосования на выборах Президента Украины 7 февраля 2010 года [.doc]

Stängt för kommentering.