Chloponin får Rysslands tuffaste jobb

Chloponin presenteras för nordkaukasiska ledare av Sergej Narysjkin. Foto: Vesti.ruHan ska utrota massarbetslösheten, korruptionen, den ekonomiska brottsligheten, klanväldet och de våldsamma rebellgrupperna i Nordkaukasien.

– Det är faktiskt en mycket besvärlig uppgift, sade Dmitrij Medevedev till sin nya superguvernör.

Aleksandr Chloponin känner ingen i Nordkaukasien. Han är omutbar eftersom han redan är stormrik. Dessutom tillhör han varken Dmitrij Medvedevs eller Vladimir Putins närmaste krets. Det var viktiga förutsättningar när han fick Rysslands tuffaste jobb.

Hittills har den ryska regeringen mest använt vapenmakt för att skapa ordning i Nordkaukasien. Det har inte gått så bra.

Efter flera år av blodig konflikt är Tjetjenien lugnt på ytan – till priset av att den hårdföra före detta rebellen Ramzan Kadyrov fått fria händer i delrepubliken och kontroll över ett enormt penningflöde från den federala budgeten.

I stället har kaoset tilltagit i grannrepublikerna Dagestan och Ingusjien.

Korruptionen är total, ekonomin i spillror och arbetslösheten enorm. Den som vill ha det enklaste jobbe måste man betala mutor, den som öppnar en butik måste man betala stora pengar både till skatteinspektören och den organiserade brottsligheten.

Terrorattacker har blivit vardagsmat. I genomsnitt mördas en polis i veckan i Dagestan. De lokala säkerhetsstyrkorna skapar god jordmån för nya extremister när unga män grips och misshandlas godtyckligt därför att de i polisens tycke ser ut som alltför ivriga muslimer.

Situationen är katastrofal, något måste göras åt ekonomin, konstaterade Rysslands president Dmitrij Medvedev i sitt tal till nationen i november. Nu är lösningen klar. Den heter Aleksandr Chloponin.

Medvedev och Chloponin. Foto: Kremlin.ruSom president Medvedevs representant i det nyskapade Nordkaukasiska federala distriktet och vice premiärminister i Vladimir Putins regering får Aleksandr Chloponin stora maktbefogenheter både över utnämningar och ekonomi.

Uppdraget är att skapa nya arbetsplatser, locka investeringar och sätta fart på Nordkaukasiens sociala och ekonomiska utveckling.

– Vi tar fram ett utvecklingsprogram för Nordkaukasien så snabbt som möjligt. Det viktiga nu är att lösa de uppgifter som presidenten har lagt fram, och där ser jag inget omöjligt, sade Chloponin på onsdagen.

Han lovade att börja sitt nya jobb med en rundresa i Nordkaukasien.

– Innan vi kan få hit stora investeringar måste vi bekanta oss med folket.

I sitt gamla jobb som guvernör i Krasnojarsk i Sibirien lyckades Chloponin utveckla ekonomin och skapa bra kontakter med lokalbefolkningen.

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov och andra nordkaukasiska delrepublikers ledare har uttalat sig i försiktigt positiva ordalag om Chloponins utnämning. Deras inställning samt de finansiella resurser som centralregeringen kan ställa till Chloponins förfogande blir nu avgörande för Norkaukasiens utveckling.

– – –

Nordkaukasien

Det Nordkaukasiska federala distriktetDet nya Nordkaukasiska federala distriktet skapades genom president Medvedevs dekret den 19 januari. I det nya distriktet ingår sex republiker med icke-rysk, huvudsakligen muslimsk befolkning (Dagestan, Tjetjenien, Ingusjien Nordossetien, Kabardinien-Balkarien, Karatjajen-Tjerkesien) samt det ryskdominerade Stavropolområdet.
Befolkning: 9,1 miljoner (Största etniska grupper: ryssar 2,7 miljoner, tjetjener 1,5 miljoner, avarer 790 000, kabarder 500 000, darginer 490 000, osseter 480 000, kumyker 400 000, ingusjer 390 000 och lezginer 360 000).
Yta: 172 000 kvadratkilometer (en hundradel av hela Ryssland, eller en dryg tredjedel av Sverige).

– – –

Aleksandr Chloponin

Nyutnämnd vice premiärminister samt president Dmitrij Medvedevs representant i det nyskapade Nordkaukasiska federala distriktet.
Född 1965 i Colombo, Sri Lanka, där hans far arbetade som tolk på Sovjetunionens handelsrepresentation. Studerade ekonomi på en topputbildning i Moskva, blev framgångsrik företagare efter Sovjetunionens fall.
Bytta bana och blev politiker 2001. Har haft olika höga befattningar i Sibirien, senast guvernör i Krasnojarskregionen, ett område som är fem gånger större än Sverige.
Träffade sin fru Natalja på studietiden. Paret har en vuxen dotter.
Gillar att åka motorcykel, äger en Harley-Davidson.

Sydsvenskan 2010-01-21

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

19 svar på ”Chloponin får Rysslands tuffaste jobb”

“Han är omutbar eftersom han redan är stormrik.”

Har han blivit stormrik genom att vara omutbar, tro? Vad är förresten skillnaden i territorium och befogenheter jämfört det det tidigare federala distrikt som täckte in det här området?

De som får stora mutor är väl framför allt tjänstemän på hög nivå. Chloponin har jobbat i höga befattningar i finansbolag och Norilsk Nikel, där kan man nog inte räkna med att håva in mutpengar.

Det nya distriktets territorium kan du se på kartan i artikeln, det gamla Södra federala distriktet såg ut så här. Det är väl en dryg tredjedel av det gamla Södra federala distriktet som blir det nya Nordkaukasiska federala distriktet.

Vad gäller befogenheterna så är skillnaden att Chloponin blir både vice premiärminister i Putins regering och president Medvedevs sändebud i det Nordkaukasiska distriktet. En sådan kombination har tidigare aldrig funnits, och kräver en ändring av lagen om regeringen. Som vice premiärminister får väl Chloponin större inflytande över penningflödet och han kan samordna de olika federala stödprogrammen.

Men vi får väl se vad han lyckas med, klansamhället och de etniska motsättningarna i området försvinner ju inte automatiskt bara för att ett nytt federalt distrikt skapas. Det är ändå lovande att Medvedev i alla fall har förstått hur viktig ekonomisk utveckling är för Nordkaukasien.

Tack, det var klargörande om territorium och befogenheter, men jag skulle tro att det finns möjligheter till smutsiga inkomster även inom finans- och gruvindustrin. Är det inte förresten islamister som dödar en polis i veckan, medan etnicitet och klantillhörighet är av underordnad betydelse för våldet?

Det finns säkert möjligheter till inofficiella inkomster på alla möjliga håll i Ryssland, men det är inte alltid samma sak som mutor. När det gäller industriföretag så är det ofta en definitionssak vad som är lagligt och vad som inte är det, kolla bara på Yukos.

Etniska motsättningar och det förindustriella klansamhället kan göra det svårt att locka investeringar och skapa arbetstillfällen, vilket är en förutsättning för utveckling. Det nuvarande kaoset, den ekonomiska misären och rättslösheten är en utmärkt grogrund för militant islamism, när alla fredliga möjligheter att uttrycka protest eller påverka samhället är uteslutna. Vad som är av underordnad eller överordnad betydelse är svårt att sätta fingret på, en marxist skulle väl säga att ekonomin är grundbulten.

För en tid sedan länkade någon härifrån till en fantastisk redogörelse om hur man mjölkat massor av pengar ur en investering i gruvborrar. Man kanske ska vara litet försiktig med att reproducera adjektiv som “omutbar” om höga ryska tjänstemän?

Jaja, det är väl relativt få personer som är absolut omutbara, om risken för upptäckt är obefintlig och summan som erbjuds oändlig. Men nu har Chloponin redan en himla massa pengar, så jag tror inte att han i första hand är ute efter att ytterligare berika sig här. Då hade han nog valt ett annat verksamhetsfält, misstänker jag.

Gissar att han är ute efter att fortsätta röra sig framåt och uppåt, med allt vad det kan innebära. Tvivlar på att han själv valt just denna väg. Men det är möjligt att han samtidigt kan göra något bra för människorna i Norra Kaukasien.

Ur en intressant artikel i Lenta.ru:

То, что Хлопонин давно мечтал о такой работе, видно по его старым интервью. “Предлагаю обществу нанять меня в качестве профессионального менеджера, который может управлять территорией. Который может из дотационной тяжелой территории сделать донора. Я не заинтересован в том, чтобы набивать себе карманы, – с карманами уже все в порядке”, – говорил Хлопонин еще в 2002 году. Самоуверенно? Имеет право.

Hela texten: Он придет и молча поправит все

Du har rätt i att citatet inte handlar om Nordkaukasien, utan om vilken typ av uppgifter Chloponin gärna ville ha. Och visst är det så att Lenta.ru inte är den mest kritiska sajten i Ryssland, det kan ju till och med vara så att det är Medvedevs favoritsajt. :-)

Dock håller jag inte med om att artikeln bara är en del i en reklamkampanj för Chloponin. I alla fall rubriken, som jag skriver om här, är finurligt ironisk.

I din gamla text konstaterar du att lenta.ru ingår i oligarken Potanins ägor. Enligt en en Krasnojarskjournalist som nu diskuterat Chloponin i Radio Liberty står denne nära oligarkerna Prochorov och Potanin: http://www.svobodanews.ru/m/a/1936118.html

Rubriken må vara ironisk men innehållet är väldigt insmickrande på ett föga trovärdigt sätt.

Det kan ju inte gå mycket sämre annat än om det bryter ut fullskaligt krig, så man bör väl ge mannen en chans. Hur lång tid tar det innan han hamnar i konflikt med Ramzantjik? Sen kan ju kaukasierna försöka mjölka Chloponin på resurser samtidigt som de kämpar emot alla intrång i deras integritet.

Svår match.

Det här är den centrala frågan, tycker jag. Oavsett vad Chloponin har för bakomliggande mål och ambitionen så måste han göra sitt bästa i sitt nya uppdrag för att eventuellt kunna klättra vidare. Och det är inget lätt uppdrag, hittills har ju ingen lyckats. Och enda sättet att få något gjort är att hitta någon sorts modus operandi med de lokala eliterna.

Här är det uppenbart att Ramzan Kadyrov är nyckelpersonen. Dagestan ska snart få en ny president som Medvedev själv väljer, i Nordossetien har Medvedev redan bytt ut presidenten, och de andra delarna av det nya federala distriktet är något mindre problematiska. Men Kadyrov och Tjetjenien kan bli stötestenen.

Och visst är det så att penningflödet från Moskva är avgörande här. Om alla stödpengar styrs av Chloponin kan han få stort inflytande, huvuddelen av de lokala budgetarna kommer ju från Moskva. Fast Kadyrov har fått visst ekonomiskt oberoende genom att han kunnat öppna en egen flygplats med egen tullmyndighet.

Det blir spännande att se vad som händer. Jag har inga överdrivna förväntningar när det gäller Chloponins möjligheter, men jag tycker ändå att det är för tidigt att bara avskriva honom som en mutkolv och klättrare. Han kan ju som sagt inte gärna klättra vidare om han misslyckas totalt här.

Du menar väl Dagestan där du skriver Abchazien? Krasnojarskjournalisten jag nämnde ovan ger i Radio Liberty en mindre hoppingivande bild av Chloponin som guvernör. Han har haft familjen boende i Moskva och själv varit frånvarande en stor del av tiden, hans enorma förmögenhet är byggd på regionens egna industrier vilket kanske inte direkt borgar för omutbarhet, och hans främsta kvalitet är lojalitet och lydnad gentemot överordnade: http://www.svobodanews.ru/m/a/1936118.html

Om Chloponin nu tänker dela sin tid mellan familjen i Moskva och jobbet i Pjatigorsk gissar jag att det blir svårt att tackla problemen i Norra Kaukasien på allvar. Som med alla andra av Medvedevs initiativ kan man väl fråga sig om detta främst är av symbolisk eller praktisk betydelse.

Ja, Dagestan så klart. Tack för påpekandet, har rättat nu. Det har hänt mig innan att jag tänkt Dagestan och skrivit Abchazien, vet inte riktigt varför.

Jag får lyssna på inslaget på Svoboda. Men Chloponins förmögenhet kan väl knappast bygga på något fuffens som haft för sig under guvernörstiden, eftersom han var förmögen innan han blev guvernör.

Frågan är väl snarare varför han blev guvernör i Krasnojarsk. Rimligen för att främja sina egna, Prokhorovs och Potanins intressen.

Kaloj Achilgov är ett välkänt namn, han framträdde ofta i medierna efter attentatet mot Jevkurov. Men man kan ju undra varför det är han som uttalar sig. Är Ingusjien Kremls starkaste fäste i området? Knappast, snarare Nordossetien.

Stängt för kommentering.