Rundtur i Moskva utan visum

Preobrazjenskaja plosjtjad. Här bodde vi 1991-92.Nu kan man ta sig till Moskva och titta runt helt gratis, utan pass, visum och flygbiljett. Och för en gångs skull är det inte allsmäktiga Google som står för kalaset, utan ryska konkurrenten Yandex, som har släppt Moskvakartan med panoramabilder från hundratals gator.

Det är bara att klicka på den gata man vill titta på, så dyker panoramabilden upp. Man kan börja exempelvis med en panoramabild av Lubjanka. För att titta runt tar man tag i bilden och drar den till vänster eller till höger, beroende på vilket håll man vill titta på. Det går också bra att zooma.

Ännu finare blir det när man går över till helskärmsläge, genom att klicka på länken Полноэкранный режим under bilden. Har man svårt för ryska bokstäver kan man i stället leta efter symbolen intill, en liten fyrkant med pilar utåt, strax till höger om zoomknappen. På en större skärm får man nästan känslan att man befinner sig på ort och ställe när man vrider runt kameran i helskärmsläge.

Komsomolskaja plosjtjadBilderna är uppenbarligen tagna tidigt på morgonen, när det är lite trafik på gatorna. Det går också att köra bil själv – genom att klicka på pilarna på vägen kan man hoppa fram till nästa ruta, och i korsningar kan man välja på vilket håll man vill köra. Men det går lite långsamt, det är lättare att hoppa tillbaka till kartan och peka ut nästa ställe man vill besöka.

Yandex har kartor över en mängd andra städer, ett hundratal i Ryssland och ett drygt trettiotal i Ukraina, men hittills finns varianten med panoramabilder bara för Moskva. Man kan hoppas att åtminstone S:t Petersburg snart kommer med, jag skulle gärna ta en titt på hur staden har förändrats under senare år.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

19 svar på ”Rundtur i Moskva utan visum”

En fantastisk upplevelse att kunna se sig omkring i Moskva.
Jag som spårvagnsförare i Göteborg tyckte det var mycket roligt att söka upp en spårvagnslinje och följa den till ändstation.Den linje jag hittade var linje 11 som jag följde till en trespårig ändstation med ett litet pausrum vid infarten till ändstationen.Ja man blev faktiskt lite kaffesugen och man skulle nästan kunna gå in och prata lite om ditten och datten med Moskvakollegerna.

Tack för responsen,förutom spårvagnarna så passade jag även på att titta på alla fina bilar.Om jag skulle få frågan om jag skulle kunna tänka mig att bo i Moskva så är varet ja.Spatsiba

Nu har jag hittat spårvagnslinje 7 och 13 och kommit fram till en hållplats med trappor ner till tunnelbanan markerat (M).Jag kan även se två soldatfigurer med varsin gammal kanon.Det verkar föreställa slaget vid Poltava.En Rysk soldat med grön uniform och en Svensk soldat i blå uniform.Apropå uniform så tycker jag det är mera praktiskt med väst som kollegerna har i Moskva som man kan ta av sig när man har slutat för dagen.Tummen upp för västarna.Jag har även tittat uppe i luftledningen efter skyltar och på marken efter växelmagneter.Prata om att vara yrkesskadad men roligt är det.

I dag har jag följt spårvagnslinje 34 och 37 dock ej till ändstation då det ej finns klickpilar på alla spårsträckor.

Du kan väl kopiera hit länkar till några av ställena du besökt? Skulle vara intressant att se. Du får en ruta med färdig länk som visar precis det du ser i fotofönstret om du klickar på texten “Ссылка на это место”, intill krysset högst upp i fotofönstret. (Inte i helskärmsläge.)

Här är en karta över spårvagnslinjerna i Moskva. Hittade detta i närheten av Kalugatorget: Apakovs spårgvagnsdepå.

Linje 34 har sin ena ändhållplats nära tunnelbanestationen Novogirejevo, någonstans här, men alla gator där är inte fotograferade. Andra ändhållplatsen är på 16:e Parkgatan, någonstans här.

Även linje 37 utgår från Novogirejevo. Andra ändhållplatsen är på Kalantjevskajagatan.

Jo, här är lite mer om spårvagnar i Moskva, även på engelska.

Tack för tipsen.Jag får ta mig en närmare titt på det du skrivit Kalle.Bor du i Sverige eller bor du i Moskva?Vet du hur man kan nå Förarna i Moskva över internet?Skulle vilja veta hur dom jobbar.lite om arbetstider och om dom får köra en linje eller flera linjer.Skulle även vara kul att få veta hur lång semester dom har.

Jag bor i Lund, har bott i Moskva men det var länge sedan. Just nu är jag i Istanbuls flygplats på genomresa till Kirgizistan, men när jag kommer tillbaka kan jag kolla om det går att hitta någon i Moskva som kan ge dig svar.

Jaha i lund, jag trodde du bodde i Moskva och jobbade för Yandex som är större än Google.Jo skulle va kul om du ordnade en länk till spårvägen i Moskva vid tillfälle.Jag är ledig nu till helgen och jag har läst dina instruktioner om att använda den lilla rutan och klicka på texten ovan till höger.Så om jag fattat det hela rätt så skall det räcka att klicka en gång då på texten,och sedan kan du följa min rutt från a till b i ca 1 timmes tid eller mer.Det är ju isåfall bra om det spelas in på din dator ifall du inte tittar just när jag går en runda på Moskvas gator.

Mycket roligt det här. Synd att man inte kan gå runt på röda torget..

Gå runt blir svårt, Yandex har ju inte kunnat åka in där med sin panoramabil eftersom Röda torget är bilfritt (förutom för dem som åker in i Kreml). Men det finns i alla fall en 360 graders panorama här. (Klicka på bilden för att se den stora versionen.)

Krasnopresnenskoe spårvagnsdepå har jag inte lyckats att hitta.Ska ligga någonstans till vänster i ringen eller klockan nio i ringen.Med ringen menar jag den leden som går runt stadskärnan på kartan.Kan hända att Yandex panoramabil inte kört förbi just där av de 100 gatorna som är panorerade.Däremot hittade jag en anna gammal spårvagnsdepå med arbetsvagnar och trästaket runt om.Hade den lilla rutan och kopieringstexten uppe till höger på.Kan du skriva en klicktext på Krasnopresnenskoe så är jag tacksam.Jag är ledig Lördag,Söndag,Måndag så jag har tid att sitta med detta.

Jag gick runt Apakovs spårvagnsdepå förbi reklamskylten med Iphone 3Gs och höger och höger igen.Hittade linje 14 och 26.Första gången jag såg två vagnar ihopkopplade,måste vara mer resande på dessa linjer.Kanske rusningstrafik.Har även sett Linjerna 1,7,och 13.Bara ett problem och det är att tiden rusar iväg när man sitter med detta.Man glömmer tid och rum.

Spårvagnsförare i Moskva med intresse för spårvagnar kan söka på vasttrafik.se och hitta.se välj och klicka på göteborg.

Så,nu har jag prövat på att vara virtuel turist i Moskva.Jag utgick ifrån hotell Katerina City Hotel.Lotsades att gå ut genom hotellets entre och gick sedan åt vänster till den stora leden.Vänster igen och leden rakt fram till nästa korsning och där vänster.Efter att ha gått rakt fram så kom jag fram till en gata med spårvagnsspår.Följde spåren till höger och hittade linje 38 eller linje 36.Lite osäker på linjenummer då den insomade bilden var lite suddig.Använde den lilla bildrutan plus att jag klickat på texten längst upp till höger i rutan innan promenaden till närmaste spårvagnslinje.

Apakov spårvagnsdepå byggd 1910 uppkallad efter spårvagnsföraren Pyotr Apakov 1917.

För att få lite extra stämning när man utforskar gatumiljön så kan man exempelvis lyssna på Radio Popsa.Radiostationen stärker närvarukänslan.Nu har jag även lyckats med att gå från Katerina Hotel till Apakov utan att gå fel väg.Misstaget jag gjorde förut var att jag gick ner i två biltunnlar och på så sätt missade jag Apakov Depå.Det får väl bli avdrag på lönen för försenad ankomst?En reserv får göra iordning vagnen,ett så kallat iordningsställande.Ja man kollar bromsar,utsignal,dörrar mm.

Stängt för kommentering.