Kadyrov får en meter av ryska statsgräsen

Flygplatsen i Gronyj, med porträtt av Dmitrij Medvedev och Achmad Kadyrov, Ramzan Kadyrovs mördade far.Tjetjeniens huvudstad Groznyj har nu en internationell flygplats. Reguljärflyg till utland kommer i gång under våren 2010, meddelar företaget Vajnach-Avia till ryska nyhetsbyrån RIAN. Enligt företagets vd Sultan Gambulatov är allt redan färdigt för rejuljärflyg, det enda som saknas är att en kontrollkommission från ryska gränsmyndigheten ger klartecken.

Premiärminister Vladimir Putin tillät öppnandet av den internationella flygplatsen i Groznyj den 10 november. Redan den 16 november 2009 gick första flyget till utlandet från Groznyj på tio år – en Boeing 757 som förde pilgrimer till Saudiarabien. Sammanlagt har över 1.500 pilgrimer från Tjetjenien sedan dess vallfärdat till Mecka med direktflyg från Groznyj.

Öppnandet av den internationella flygplatsen är en direkt följd av att det andra Tjetjenienkriget officiellt avslutades den 16 april när den så kallade “antiterroroperationen” tog slut.

I samband med öppnandet av en internationell flygplats får Tjetjenien också en egen tullmyndighet, något som enligt många bedömare kommer att ge Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov en ny stor inkomstkälla, eftersom han får kontroll över vad som förs in och ut över statsgränsen. Och inkomster som är oberoende av ryska statsbudgeten gör honom än mer oberoende av Moskva.

Kring 1990 när allt verkade vara till salu i Ryssland var det ett stående skämt att det mest fördelaktiga man kunde göra var att arrendera en meter av statsgränsen, det är ju brett nog för att föra in en och annan resväska. Det kanske är vad Ramzan Kadyrov har lyckats göra.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.