Moskva släpper greppet om Tjetjenien

Ramzan KadyrovDet långa kriget i Tjetjenien är nu officiellt slut. För vanliga tjetjener blir det ingen skillnad – de får inte tillbaka sina försvunna släktingar och den skyhöga arbetslösheten kommer inte att sjunka.

Vinnarna blir i stället den krisdrabbade ryska statsbudgeten – och Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov som får en egen tullstation på Groznyjs flygplats.

Inga omfattande strider har inträffat i Tjetjenien under de senaste åren. Huvudstaden Groznyj har återuppbyggts, det är lugn på gatorna, men ingen vågar säga något ont om Ramzan Kadyrov.

Tjetjeniens president har fått fria händer och hårdhänt undanröjt allt synligt motstånd mot sin politik i Tjetjenien.

Utanför Tjetjeniens gränser har flera tjetjenska rebelledare, men också Moskvatrogna motståndare till Kadyrov mördats under de senaste månaderna. Vem som står bakom morden är inte känt. Andra rebelledare har gett upp och återvänt till Tjetjenien.

Situationen i republiken är relativt stabil, men den är inte mycket lugnare nu än för ett år sedan. Det som har förändrats är ekonomin. Oljepriset har rasat, Ryssland har ont om pengar och det kostar mycket att hålla tiotusentals ryska militärer och poliser i beredskap i Tjetjenien.

Davno.ruNär kriget nu formellt avslutas kan de ryska antiterrorstyrkorna dras bort. I stället får Ramzan Kadyrovs egna militära styrkor och den tjetjenska polisen huvudansvaret för säkerheten.

De senaste tre åren har Ramzan Kadyrov fått enorma penningsummor från den ryska statsbudgeten. Pengarna har bland annat använts till att bygga Europas största moské som fått namnet “Tjetjeniens hjärta”.

Ännu viktigare är Groznyjs återuppbyggda flygplats. Inne i Tjetjenien har Ramzan Kadyrov fått styra och ställa som han velat, men så länge antiterroroperationen pågått har flygplatsen i Groznyj varit stängd för utlandstrafik. Alla kontakter med utlandet har gått över Moskva.

I flera månader har Ramzan Kadyrov i alla sammanhang talat om att flygplatsen måste öppnas för internationell trafik. När antiterroroperationen nu avslutas går hans dröm snart i uppfyllelse.

En egen internationell flygplats med tjetjenska tulltjänstemän är givetvis en viktig symbolfråga. Men framför allt är den viktig för Ramzan Kadyrovs ekonomi. När han har kontroll över vad som förs in och ut över statsgränsen får han inflytande över enorma penningsummor.

Efter arton år och tiotusentals dödsoffer kommer Tjetjenien i allt väsentligt att bli helt oberoende av Moskva. Ramzan Kadyrov har vunnit kriget.

Sydsvenskan 2009-04-17

Arton år av konflikt

1991 – Sovjetunionen faller sönder. Tjetjenien, som varit en del av Ryska rådsrepubliken, förklarar sig självständigt.
1994 – Första Tjetjenienkriget börjar. Ryska trupper går in i Tjetjenien.
1996 – Första Tjetjenienkriget tar slut. Ryssland erkänner i praktiken Tjetjeniens självständighet, men formellt förblir Tjetjenien en del av Ryska federationen.
1998 – Laglösheten ökar i Tjetjenien, separatistpresidenten Aslan Maschadov förklarar undantagstillstånd.
1999 – Moskvas utsände i Tjetjenien, general Gennadij Sjpigun, kidnappas på flygplatsen i Groznyj. Övergång till sharialagar i Tjetjenien. Tjetjenska rebeller går över gränsen till ryska Dagestan. Flera bostadshus i Ryssland sprängs, men det är oklart vem som står bakom terrordåden. Vladimir Putin blir rysk premiärminister och inleder andra Tjetjenienkriget.
2000 – Groznyj jämnas med marken och erövras av ryska trupper. Achmat Kadyrov, som stred mot ryska trupper i första kriget, blir chef för den Moskvatrogna administrationen i Tjetjenien. Vladimir Putin blir Rysslands president.
2001 – Tjetjenska rebelltrupper fortsätter attackerna mot den ryska militären.
2002 – 120 teaterbesökare dödas efter tjetjensk terrorattack i Moskva. 80 Moskvatrogna militärer dödas i självmordsbombning i Groznyj.
2003 – Achmat Kadyrov väljs till Tjetjeniens president. Småskaliga strider fortsätter.
2004 – Ryska agenter dödar tidigare tjetjenska separatistpresidenten Zelimchan Jandarbiev i Qatar. Tjetjeniens Moskvatrogne president Achmat Kadyrov dödas i en bombexplosion i Groznyj. Hundratals barn och föräldrar dör i eldstrid och explosioner när terrorister med tjetjenska kopplingar ockuperar en skola i Nordossetien.
2005 – Småskaliga strider fortsätter, separatistpresidenten Aslan Maschadov föreslår fredsförhandlingar men får kalla handen och dödas senare av ryska trupper.
2006 – Två tjetjenska rebelledare dödas. Ramzan Kadyrov blir premiärminister.
2007 – Ramzan Kadyrov blir Tjetjeniens president. Vladimir Putins parti får 99 procent av rösterna i Tjetjenien i ryska parlamentsvalet.
2008 – Dmitrij Medvedev får 89 procent av rösterna i ryska presidentvalet. Flera motståndare till Ramzan Kadyrov mördas.
2009 – Antiterroroperationen i Tjetjenien avslutas officiellt.

Ingen vet hur många som dödades

I första Tjetjenienkriget 1994-1996 dödades 5 500 ryska militärer, enligt officiella siffror. För stridande på den tjetjenska sidan varierar uppskattningarna mellan 3 000 oh 15 000 dödade. Civila dödsoffer uppgick troligen till minst 30 000.
I andra Tjetjenienkriget 1999-2009 dödades 5 400 ryska militärer och ett tusental tjetjenska Moskvatrogna poliser, enligt officiella siffror. Enligt tjetjenska rebellkällor dödades ungefär 5 000 stridande på separatistsidan under de första krigsåren. Antalet civila dödsoffer i det andra kriget uppskattas till minst 15 000.
Den ryska organisationen Soldatmödrarna har ifrågasatt de officiella siffrorna över antalet dödade militärer. Soldatmödrarnas egna siffror är betydligt högre. Uppskattningarna av det totala antalet dödsoffer under de två Tjetjenienkrigen varierar mellan 50 000 och 300 000.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”Moskva släpper greppet om Tjetjenien”

Kul att sydsvenskan nästintill härmar Julia Latynina artikel från Novaja Gazeta. Speciellt den här frasen
“Efter arton år och tiotusentals dödsoffer kommer Tjetjenien i allt väsentligt att bli helt oberoende av Moskva. Ramzan Kadyrov har vunnit kriget.”
Det är sant att Kadyrov har fått mycket självständighet, men det har alla delrepubliker i Ryssland, det är ju som sagt en federation. Däremot även om en stor del ryska styrkor har lämnat Tjetjenien, finns det fortfarande 2 regementen som är förlagda där permanent, dvs. 2 regementen kommer att utbilda soldater osv.
Om en egen internationell flygplats med egen tull skulle innebära “självständighet” då borde väl Göteborg med dess Landvetter anses fara en självständig republik.
Måste säga att jag inte alls tycker om undertonen i artikeln och tycker inte att den är objektiv, men sen är jag ju ryss (bosatt i Sverige). Det som jag skulle vilja höra är några konkreta förslag på någon vettig lösning, för att kritisera det kan ju alla göra. Vad ska man göra? Javisst det är en diktator i Tjetjenien, ja folk försvinner, jag han mördar sin motståndare osv, men det har varit relativt lugnt med honom och om det är metoder som krävs för att hålla regionen lugn, then so be it!

Har inte läst Latyninas artikel, däremot hört henne på Echo några gånger i detta sammanhang. Just i detta fall är det dock många i Ryssland som säger samma sak. Väldigt många. Det framgår ju också av länkarna under artikeln.

Nej håller inte med dig att de flesta tycker så inte ens utav de som jag har läst ifrån dina länkar. Radio Svoboda tar jag inte ens på allvar (de finansieras ju för guds skull av USAs kongress),för att där kritiseras varenda beslut som tas i Ryssland. Putin höjer pensioner och de häller skit över det, Putin pratar om att modernisera militären och de häller skit över det osv osv listan kan göras lång, men det är en helt annan diskussion. (Bara en något att tänka på, hur många länder med s.k. “fri” press har radiostationer/skrifter/kanaler som kritiserar precis allt som regeringen i ett land gör?)
Tillbaka till det här med självständighet, den här citatet säger ganska mycket:
“Kоличество федеральных силовиков в Чечне сократится вдвое: с 50 тыс. до 25 тыс. “Останутся 46-я дивизия внутренних войск МВД России и 42-дивизия Минобороны, которые находятся в республике на постоянной основе”,— уточнили в НАКе.” (Ur Kommersantartikeln i din länklista)

Orkar inte översätta allt, men om man sammanfattar så står det att Rysslands styrkor halveras i Tjetjenien men hälften som stannar kvar (2 regementen) kommer att befinna sig där på permanent basis.

Om det hela förhåller sig så som det står i “Kommersant” (som inte är någon regimkramar tidning direkt) var i så fall är den påstådda självständigheten?

Det enda argumentet som jag ser i dessa artiklar (för at Tjetjenien skulle ha blivit självständigt) är att Grozny kommer att få en internationell flygplats med tull. Snacka om att göra en Elefant av en fluga (rysk talessätt, finns något liknande på svenska någonting med hönor och ägg tror jag :)

Stängt för kommentering.