För att andra ska hålla tyst

Moskva, strax efter midnatt, natten mot lördagen. De två männen stod vid staketet och väntade på journalisten Oleg Kasjin med en blomsterbukett, gårdskarlen såg dem. De ville sända ett klart och tydligt meddelande, därför hade de valt ut Kasjin. En känd, frispråkig journalist på en av Rysslands bästa dagstidningar, Kommersant.

När ambulansen anlände var Kasjin fortfarande vid medvetande, vilket är nästan ett mirakel. Nu är han nedsövd i väntan på fler operationer. Angriparna slog sönder hans fingrar, knän och skalle med tunga tillhyggen. Det finns likheter med attacken mot journalisten Michail Beketov i Chimki utanför Moskva för nästan exakt två år sedan. Beketov kan fortfarande inte tala, han sitter i rullstol, hans ena ben och flera fingrar har amputerats.

Precis som Michail Beketov skrev även Oleg Kasjin en hel del om kampen mot motorvägen genom skogen i Chimki. Bland annat intervjuade han en aktivist som var eftersökt för delaktighet i en delvis våldsam demonstration utanför stadshuset i Chimki, och han fortsatte att skriva om Maksim Solopov och Aleksej Gaskarov, de två aktivister som länge hölls anhållna efter attacken mot stadshuset.

Efter den första e-postintervjun med den eftersökta aktivisten hängde maktpartiet Enade Rysslands radikala ungdomsorganisation Molodaja Gvardija (“Unga gardet”) på sin webbplats ut Kasjin i en artikel med rubriken “Förrädarjournalisterna måste straffas!”. Artikeln illustrerades med ett foto på Kasjin som var stämplad med orden “Kommer att straffas”.

Nu har Molodaja Gvardija tagit bort fotot och lagt till en kommentar som fördömer misshandel. Även den andra kremlvänliga ungdomsorganisationen Nasji fördömer misshandeln på sin hemsida, och president Dmitrij Medvedev har gjort samma sak.

Den fråga många ställer sig är dock varför Medvedevs administration fortsätter att stödja dessa och andra aggressivt nationalistiska och antidemokratiska organisationer vars verksamhet till stor del går ut på att störa regeringskritiska demonstrationer och hota regimkritiker. Så sent som i förrgår bussades tusentals ungdomar till en “rysk marsch” på strandgatan vid Kreml, där de fick trampa på bilder av Rysslands fiender, däribland den 83-åriga medborgarrättsaktivisten Ljudmila Aleksejeva.

Det finns givetvis ingenting som säger att Molodaja Gvardija eller andra grupper med kopplingar till Kreml verkligen ligger bakom misshandeln. Det är minst lika sannolikt att det handlar om stora ekonomiska intressen som vill se till att motorvägen genom skogen i Chimki byggs, och därför vill få tyst på kritiska skriverier. Något som talar för en koppling till Chimki är att Chimkiaktivisten Konstantin Fetisov två dagar tidigare misshandlades på liknande sätt, med baseballträn. Även han är mycket svårt skadad.

Men hur var det egentligen Molodaja Gvardija hade tänkt att “förrädarjournalisten” Kasjin skulle straffas? Han kanske inte skulle misshandlas riktig så grovt?

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

18 svar på ”För att andra ska hålla tyst”

Tack Kalle för ett bra inlägg. På rysk TV som jag följt under dagen, samt i exempelvis Vedomosti ( här: http://www.vedomosti.ru/politics/news/2010/11/06/1139547 ) lyfts Kasjins artiklar om extremhögern fram. Eftersom jag vet för lite om hans gärning, vet du huruvida detta varit något han skrivit mycket om? Du lyfter inte fram den sidan i ditt inlägg, så jag blev osäker på hur viktig den är.

Håller givetvis med dig annars om att det är det politiska klimatet som är huvudproblemet, oavsett vem som nu visar sig vara förövaren.

Jag vet inte, jag har inte följt Kasjin speciellt mycket, men jag tittade på hans senaste artiklar i Kommersant, och jag märkte inte att det skulle ha handlat speciellt mycket om extremhögern, däremot mycket om Chimki.

På sin blogg har han varit ganska frän mot guvernören Turtjak i Pskov, och det finns de som menar att det kan vara guvernören som ligger bakom attacken. Men oavsett vilket så är det ju mycket anmärkningsvärt att organisationer som är Kreml närstående hotar och trakasserar journalister och medborgarrättsaktivister. Du minns väl kampanjen mot Podrabinek?

Förresten så står det inget om extremhögren i artikeln du länkar till.

Ja, attackerna är otäcka. På Vesti alldeles nyligen har man dock lyft fram Chimki som en trolig länk, något som inte nämndes alls under sändningar tidigiare på dagen. Man har även kopplat till den grova misshandel som skedde för snart ett år sen, i anslutning till detta.

Direkt efteråt kom ett inslag om denna nya lag, om “möten…”

http://www.kremlin.ru/news/9435

Har läst texten ett par gånger och hajar inte exakt vad den innebär i praktiken.

Det är ju lagen om de blå hinkarna som Medvedev nu stoppar…

https://www.glasnost.se/2010/hinkar-hotar-rysk-graddfil/

Det märkliga är att lagförslaget kom från andra partier än Enade Ryssland, men ändå gick igenom i parlamentet. Och så säger Medvedev nej. Fast han tycker ändå de föreslagna ändringarna är bra i princip… Suck.

Fetisov som misshandlades med baseballträn i förrgår var en av hinkaktivisterna, om jag förstår rätt:

http://sineevedro.ru/2010/11/05/bt/

Ja, alltså tanken med lagförslaget var ju att personer som straffats för “administrativa förseelser” inte skulle få stå som organisatörer för protestaktioner. Och eftersom organisatörer av protestaktioner ofta grips och anklagas just för “administrativa förseelser” i samband med dessa protester skulle följden bli att man rätt snabbt fick en svart lista på politiska aktivister som inte får organisera protestaktioner – därför att de tidigare organiserat protestaktioner, och i samband med detta blivit gripna av polisen.

Klart som korvspad, eller hur? :-)

Absolut, det var den tanke som slog mig också. Tack för förtydligandet.

Läste om detta fruktansvärda dåd sent igår kväll. Trots att man borde vara härdad efter att ha följt utvecklingen i Ryssland under mer än 10 år blir jag kallsvettig varje gång jag läser om den här typen av mord/brutala överfall.

Varför han blev överfallen får vi tyvärr förmodligen aldrig veta.

Ett stort antal framstående ryska journalister kräver idag i ett öppet brev till president Medvedev att journalister i Ryssland ska skyddas:
http://www.openspace.ru/society/russia/details/18543/

På tal om Openspace, det var där Kasjin i våras uppmanade alla journalister att helt enkelt bojkotta rörelsen Nasji.

Jag håller inte med honom, men kan förstå hans resonemang, som han utvecklar i den här videon, där han även talar om attacker mot oppositionella, och som förresten verkar vara inspelad på mysiga http://www.faqcafe.ru

Du har fel. Det finns två stycken ryska marscher, Nasji försöker ta över det fina varumärket. Den marsch jag skriver om här är alltså Nasjis variant, dit man bussade tusentals ungdomar från diverse städer utanför Moskva – som man brukar när det gäller Nasjiarrangemang.

http://www.nashi.su/news/33479

Vid nazistvarianten behövdes inga bussar, det finns gott om högerextremister i Moskva. Förresten intressant att den stora nazistmarschen fick tillstånd utan problem, medan mer liberalt inriktade protestaktioner inte brukar få tillstånd för processioner, utan på sin höjd för en stillastående demonstration.

Nazistmarschen har varit förbjuden under flera år (2006-2008) men fick i år återigen tillstånd, det tros ha deltagit minst 10 000, vilket ändå är färre än det antal som uppges deltagit i Nasjis marsch.

Det är mycket märkligt att den liberala oppositionen, som samlar högst 2000 pers. på sina möten, skulle ses som ett större hot mot dessa våldsamma nazister som skildras i MK-artikeln jag länkade till.

Den senaste månaden har ju ändå både antiPutindemonstrationen på Pusjkinskaja och demonstrationen den 31:a fått tillstånd, det återstår att se om detta kommer fortsätta eller om det är en “mjuk öppning” av Sobjanin.

Stängt för kommentering.