Hinkar hotar rysk gräddfil

Esperanto

Polisen: "Jag är så trött på den här byråkratin på jobbet". Skylten: "Bort med saftblandarna". Original hos kolyaka.livejournal.com.Ryska parlamentet har rest sig till kamp mot blå leksakshinkar. Hinkarna har blivit ett rött skynke för makthavare som är vana vid att alltid tränga sig före i kön.

Trafiken i Moskva är en mardröm. De sovjetiska stadsplanerarna hade inte tänkt sig att så många vanliga medborgare skulle ha bil. Ett viktigt inslag i radionyheterna är informationen om var de milslånga bilköerna just nu är värst, och en populär applikation för mobiltelefoner visar kökartan i realtid.

Inte alla behöver bry sig. Ett okänt antal välbärgade politiker, byråkrater och affärsmän har tillgång till utrustning som får bilköerna att försvinna: nummerskyltar som polisen känner igen och en blå saftblandare på biltaket. För dem existerar inga trafikregler.

De svarta bilarna med blåljus kan köra i den sovjetiska gräddfilen som fortfarande finns kvar på några av Moskvas huvudgator, de kan svänga över dubbla heldragna linjer och de kan köra mot trafiken om det är vad som krävs för att komma fram snabbt.

Om en bilförare inte lämnar väg tillräckligt snabbt utger de svarta bilarna först ett obehagligt gläfsande läte. Om inte lätet hjälper kan det hända att en livvakt hoppar ur bilen med en klubba och börjar puckla på den olydiga förarens biltak.

I åratal har bilförarna i Moskva muttrat missnöjt men gett vika för högdjuren. I februari dödades två kvinnor i en frontalkrock med en toppchef från oljebolaget Lukoil. Den officiella utredningen lade skulden på kvinnorna, trots att ögonvittnen såg Lukoils bil köra mot trafiken. Sedan dess har missnöjet fått allt öppnare former.

Polisen griper en hinkbärare. Foto: Leonid Varlamov mmet.livejournal.comMånga har slutat lämna väg för de gläfsande lätena, och för ett par veckor sedan öppnade De blå hinkarnas sällskap sin webbplats. Idén var enkel: för att protestera mot pamparnas blinkljus skulle vanliga bilförare tejpa fast en blå leksakshink på biltaket och köra i procession längs en av Moskvas huvudgator.

Det tog hus i helvete. En trafikfara, tyckte polisen, och stoppade hinkklubbens medlemmar en efter en.

Ingen fara alls, sade den populära journalisten Sergej Parchomenko i sitt program på den frispråkiga radiostationen Echo Moskvy.

– Det finns ingen lag som reglerar hur man får transportera blå hinkar, sade han.

Snart finns den. Ett gammalt lagförslag som reglerar bilburna protester fick plötsligt fart i ryska parlamentet, när alla partier förutom kommunisterna ställde sig bakom nya begränsningar i mötesfriheten.

– Sådana lagar finns det i hela världen, förklarade maktpartiet Enade Rysslands representant Sergej Markov.

En stor del av de ryska parlamentsledamöterna åker själva i bilar med blåljus på taket.

Sydsvenskan 2010-05-07

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Hinkar hotar rysk gräddfil”

Vad är med med f.d. kommunistländer och blåljus? I Bulgarien har denna diskussion (eller snarare ilska och vrede) också funnits då många pampar har haft rätt att dra fram på Sofias gator och torg med blåljus. Jag förstår att detta är ett arv från kommunisttiden. Nu har man inte samma “gräddfilssystem” i Sofia som i Moskva varför nyttan är mer begränsad. Men som tecken på att man är mäktig och framför allt står över lagen är det ju näst intill oslagbart.

Nu har debatten tystnat men jag är inte säker på att fenomenet helt försvunnit. Maktsymboler tycks pensioneras svårligen.

Stängt för kommentering.