Våldsam efterfrågan på broschyrer om guvernören

Broschyren "Matvienko - en summering"Valentina Matvienko, guvernören i St. Petersburg, är årets upplagedrottning i Ryssland. I alla fall är skrifter om hennes guvernörsgärning hårt eftertraktade.

Vid sextiden på morgonen den 14 december var oppositionsaktivister i St. Petersburg på väg från ett tryckeri där de hämtat tio tusen exemplar av en broschyr som kritiserar korruptionen i hennes administration och redovisar suspekta kontakter till stormrika affärsmän i St. Petersburg. Kanske ännu känsligare är uppgifterna om Valentina Matvienkos sons fastighetsaffärer.

Broschyren skulle delas ut vid tunnelbanestationen i St. Petersburg under nyårshelgen, men just den här sändningen kom aldrig fram. Oppositionsaktivisternas bil prejades av en Lada och en skåpbil av det ryska märket Gazel.

Fem civilklädda män rusade fram, tvingade oppositionsaktivisterna att lägga sig på marken, och körde i väg med de tio tusen broschyrerna.

Broschyren, som har titeln «Матвиенко – итоги» (“Matvienko – en summering”), har skrivits av oppositionspartiet OGF:s lokala ledare Olga Kurnosova. Henne brukar de ryska myndigheterna ha bra koll på.

När hon förra året deltog i ett oppositionsmöte i Astrachan vid Kaspiska havet fick hon en kaviarburk i present. Det tänkte hon inte så mycket på – innan polisen dök upp på tåget på hemvägen, letade igenom hennes bagage, och låste in henne, anklagad för brott mot kaviarlagen. Hon hotades av två års fängelsestraff, men dömdes till slut för en månad sedan till böter.

Tidigare i år publicerade oppositionsaktivisten Boris Nemtsov i Moskva en liknande broschyr om borgmästaren Luzjkov och korruptionen i Moskva. Luzjkov vände sig till domstolen och lyckades få inte bara Boris Nemtsov, utan också tidningen Kommersant som intervjuat honom, fällda för förtal. Båda två krävs nu på en halv miljon rubel (127.000 kronor) i skadestånd till Luzjkov. Dessutom kräver rätten en dementi av följande mening ur broschyren:

Для многих москвичей давно не секрет, что коррупцией пронизаны все уровни московской власти. Нам очевидно, что тлетворный для московских чиновников пример – Ю. Лужков и его жена.

För många Moskvabor är det sedan länge ingen hemlighet att korruption genomsyrar alla nivåer i Moskvas maktapparat. För oss är det uppenbart att Jurij Luzjkov och hans fru är ett fördärvligt exempel för Moskvas tjänstemän.

Meningen är inte helt enkel att dementera, därför har Boris Nemtsov på sin webbplats utlyst en tävling om hur dementin ska formuleras. Ett av de roligare förslagen är som följer:

Москвичи теряются в догадках – чем это таким пронизаны все уровни московской власти?…

Moskvaborna kan inte fatta vad de kan vara för konstig grej som genomsyrar alla nivåer i Moskvas maktapparat.

I St. Petersburg tänker oppositionen trycka en halv miljon exemplar av sin broschyr, på ett antal mindre tryckerier, för att undvika upptäckt. Broschyrerna ska som sagt delas ut vid tunnelbanestationer kring årsskiftet – om inget oväntat inträffar.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.