Kaviar farligt för demokratin

Medan Kreml-tv berättar om Kremlvänliga liberaler, som nu ska förena sig i ett enda Kremlvänligt liberalt parti, får andra ryska partiprojekt smaka på gamla sovjetmetoder.

Att förena de liberala krafterna är något det pratats länge och väl om i Ryssland, men aldrig har någon lyckats komma till skott. I stället blir partierna allt fler och allt mindre. Parallellt med Kremls nya partiprojekt pågår dock nu ännu ett nytt försök att förena liberala smågrupper som inte är beredda att gå i Kremls ledband.

Garri Kasparovs Förenade medborgarfront OGF är ett av dessa småpartier. I slutet av förra veckan besökte Olga Kurnosova, ledaren för partiets lokalavdelning i Sankt Petersburg, för att delta en oppositionskonferens i staden Astrachan vid Kaspiska havet. Konferensen ingår i förberedelserna inför ett planerat landsomfattande oppositionsmöte den 13 december.

I Astrachan lade Olga Kurnosova märke till civilklädda spanare som höll koll på henne, och någon sökte igenom hennes saker i hotellrummet.

På lördagen tog hon nattåget tillbaka mot Sankt Petersburg, men kom inte långt. Någon timme efter avgång steg polisen på. Vid stationen Verchnij Baskuntjak tvingades hon gå av tåget, anklagad för innehav av en halvkilosburk svart kaviar. Burken hade hon fått i present av anhängare i Astrachan. Sedan augusti är produktion av kaviar tillfälligtvis förbjuden i Ryssland, för att hindra utfiskning av Kaspiska havet.

Kurnosova fördes tillbaka till Astrachan och låstes in häkteslokalen på stationen. På måndagen släpptes hon fri, men får inte lämna Astrachan innan rätten har tagit ställning till hennes brott. Teoretiskt kan hon dömas till två år i fängelse, men möjligen klarar hon sig med böter. Det viktigaste är förmodligen att statuera exempel och skrämma andra som kanske hade tänkt gå med i fel parti.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Kaviar farligt för demokratin”

Läste om detta igår på Jasjins blogg (http://yashin.livejournal.com/673402.html ). Det är ett väldigt typiskt exempel för hur verkligt oppositionella systematiskt motarbetas och trakasseras i dagens Ryssland. Sådana här händelser borde svenska tidningar skriva om istället för “Putins bröllop”.

Stängt för kommentering.