Störst kör först i Ryssland

Kaliningrad 2009En sen söndagskväll i slutet av maj fick Andrzej Zaucha för sig att han skulle gå över gatan. Det lyste grönt vid övergångsstället, så det var ingen fara, tyckte han.

Med nöd och näppe klarade han livhanken. Han var nära att bli överkörd av en mörk BMW, men i sista stund räddade han sig tillbaka till trottoaren.

Andrzej Zaucha är Moskvakorrespondent för en polsk tv-kanal. Eftersom han inte är ryss förstod han inte att han hade sig själv att skylla som litade på grönljuset. Han skrek något mot bilen, vad exakt minns han inte längre.
Då tvärbromsade bilen, tre män hoppade ut och började puckla på honom. Nu ligger han på sjukhus med fraktur i käken.

– Det är inte som i Europa här. Man ska aldrig lita på att bilarna stannar vid övergångsstället, varnade radiostationen Echo Moskvys trafikexpert dagen därpå.

För en dryg månad sedan tiodubblades bötessumman. Att inte stanna vid ett övergångsställe i Ryssland kostar nu tusen rubel, närmare trehundra kronor. Vem bryr sig?

Den 13 maj klockan 9.30 hade två bilar stannat vid ett övergångsställe i Moskva för att släppa över 33-åriga Lena Sjumm. Hon väntade sitt andra barn och var gravid i sjunde månaden.

Det såg inte polismannen Roman Zjirov från sin stadsjeep. Han var visserligen inte i tjänst, men han hade bråttom ändå och inte tid att vänta bakom de två bilarna som av för honom okänd anledning hade stannat.

Roman Zjirov körde över den heldragna linjen, och över Lena Sjumm. Så tryckte han gasen i botten och smet från olycksplatsen. Lena Sjumm avled på sjukhus senare samma morgon.

Vittnen antecknade bilnumret, men föraren greps inte, ingen förundersökning inleddes, papprena skickades bara fram och tillbaka mellan olika instanser tills de hamnade på det polisdistrikt där Roman Zjirov själv tjänstgjorde.

Då fick Lenas man Aleksej nog och skrev om händelsen på sin blogg. Inlägget har fått över tusen kommentarer, fallet har fått stor uppmärksamhet i ryska medier, och den 2 juni häktades Roman Zjirov.

De senaste dagarna har ryska tidningar skrivit om flera nya fall där poliser kört på fotgängare på övergångsställen. De har rimligtvis inte blivit fler, men på grund av uppmärksamheten är det just nu inte ofarligt för ryska poliser att köra över folk.

Det innebär inte att den ryska polisen skulle ha ändrat sin grundläggande affärsidé. Trafikpolisen stoppar inte i första hand dem som bryter mot trafikreglerna, utan dem man kan tjäna mest pengar på.

Anonyma intervjuer med poliser på olika nivåer visar att systemet är genomkorrumperat. En lönsam chefstjänst inom polisen kostar mycket i mutor, och de underlydande tvingas dela med sig av sina sidoinkomster. En ärlig polis blir oftast inte långlivad i tjänsten.

Polisen säljer sina tjänster till högstbjudande. Den starka har rätt, den svaga gör bäst i att huka sig. Försöker man hävda något annat kommer man inte långt i Ryssland.

Sydsvenskan 2009-06-09

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Störst kör först i Ryssland”

генеральский чин стоит миллион долларов в Подмосковье. окупается за 3-4 месяца.

так чего вы, блин, ждёте? у вас же в НАТО куча денег и нейтронное оружие!

Stängt för kommentering.