Med pennan styr han världen

Det här pratade hela Ryssland om i helgen, scenen där Vladimir Putin i fabriksstaden Pikaljovo inför tv-kamerorna under förödmjukande former tvingade oligarken Oleg Deripaska att skriva under ett avtal.

I måndagskvällens Aktuelltsändning fick också svenskarna se Putins propagandasnutt.

Därefter kommenterade Stig Fredrikson händelsen:

…nu har ryska regeringens ton mot de här oligarkerna hårdnat, nu får de klara sig själva…. Det vi ser i den här scenen är ett uttryck för att [Deripaska] inte längre har råd att stöta sig med regeringen om han vill behålla det han har kvar av sitt företagsimperium.

Dock är det är ju knappast så att Deripaska måste klara sig själv. Tvärtom har det statliga Vnesjekonombank löst ut oligarkernas dyra valutalån, konverterat dem till rubel innan rubeln blev för billig, och nu senast förlängt lånetiden med ett år. Deripaskas lån på 4,5 miljarder rubel förlängdes i den “elake” Vladimir Putins närvaro, bara ett par dagar före scenen i Pikaljovo.

Dessutom var avtalet som Deripaska “tvingades” skriva under i själva verket fördelaktigt för honom, hävdar Julija Latynina i tidningen Novaja Gazeta. Tidningen illustrerar hennes artikel med en karikatyr där Vladimir Putin agar Oleg Deripaska med en tjock bunt sedlar.

Ibland är Latynina ute och cyklar, och det kan ju vara så också i det här fallet. Dock handlade avtalet bevisligen om rabatterade råvaruleveranser till Deripaskas farbik, även om han givetvis gärna hade velat ha ännu större rabatt.

Men hur som helst, i verkligheten har oligarkerna inte haft råd att stöta sig med regeringen sedan den 23 oktober 2003. Då greps Michail Chodorkovskij av k-pistbeväpnade specialtrupper. De behöver knappast heller påminnas om detta genom en scen inför den samlade pressen. Det räcker alldeles utmärkt med den andra Chodorkovskijprocessen som pågår just nu.

Scenens betydelse kanske snarare var att än en gång demonstrera Vladimir Putins makt utåt. Och om den behöver demonstreras så är den kanske inte längre så stark som den nyss var.

Tidningen Vedomosti ser Putins penna i Pikaljovo som en symbol för all världslig egendom som den store ledaren kan ta tillbaka när han så behagar:

Jag tror att man ska förstå denna episod på följande sätt: det ryska affärslivet har bara fått fullmakt att tillfälligt förfoga över det som affärsmännen tror att de äger – rätt som det är så kan det hända att man måste lämna tillbaka allt detta. Vad gäller marknadens osynliga hand, så är den ingenting jämfört med premiärministerns penna, eftersom han är deux ex machina.

Pennan mot den osynliga handen. Det blir intressant. Speciellt när arbetarna i ytterligare hundra kraschade enfabriksstäder kräver att få hjälp av Vladimir Putins magiska penna.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

7 svar på ”Med pennan styr han världen”

100 kronor på den “osynliga handen” över Putins penna! En modernare variant på nationalekonomen Adam Smith´s osynliga hand, är ekonomipristagaren till Alfred Nobels minne 1999, Amartya Sen´s semifilosofiska teorier. Teorier, som om än kända (här i väst) innan Amartya Sen´s verksamhetstid, inte har skrivits ner förrän han gjorde det, eftersom de är övergripande och handlar om de komplicerade makroekonomiska skeendena. Om man ska tolka hans teorier på Ryssland, så är Ryssland på väg utför!

Tack för att du lagt upp videon!
Vill man som du spekulera så kan väl tankarna kanske gå i två riktningar:
1) Putins ställning är hotad och därför måste han demonstrera sin makt. Det är din egen hypotes, inte sant?
2) Den världsekonomiska krisen ger en möjlighet att skrota marknadsekonomiska kulisser och återinföra ett större mått av kommandoekonomi (dvs formalisera den verkliga kontroll som redan existerar och kanske även utöka den).
Hälsningar,
Tobias

I dag läste jag i Svenskan att Putin vill att Ryssland ska få sitt WTO-medlemskap tillsammans med Vitryssland och Kazakstan. Det talar kanske för alternativ två i min föregående kommentar?

Tja. Det talar framför allt för att Ryssland gett upp hoppet att bli medlem i WTO. Inte lär det bli lättare om man först ska ha tullunion med Vitryssland och Kazakstan. Men visst är det ytterligare ett tecken på att marknadsekonomi och frihandel inte är första prioritet för dagens ledning i Ryssland.

Var på ett seminarium i Finland nyligen där en företrädare för EU:s representation Moskva menade att Rysslands linje är att om ingen WTO-överenskommelse undertecknas under 2009 kommer Ryssland att prioritera tullunion med Vitryssland och Kazakstan.

Här är en drygt 8 minuter lång uppläxning från Putin av bland andra Deripaska i samband med “ge hit pennan”-episoden: http://www.youtube.com/watch?v=hRWtJJ3CFJw&NR=1
Vet inte säkert om den utspelade sig före eller efter signerandet av avtalet men man kan nog gissa att det var strax före. Han förklarar bland annat för åhörarna att deras beteende är fullständigt oacceptabelt och frågar sig var affärslivets (“biznez”) sociala ansvar tagit vägen? 6:38 in i klippet pratar han om ett avtal som “ska vara slutet inom 1-2 dagar” och frågar sedan Deripaska “hör du vad jag säger?”

Stängt för kommentering.