Sjnurov och Ville Haapasalo om finska vinterkriget

Sota ilman voittoa - Война без победыI dag är det exakt 70 år sedan finska vinterkriget började med anfall på Karelska näset och luftbombningar av 16 orter i Finland. I går visade finska YLE en ovanlig dokumentärfilm om kriget – en rysk-finsk samproduktion med Ville Haapasalo och Sergej Sjnurov i huvudrollerna. I dag måndag visas filmen i ryska kanal 5 som sänder från S:t Petersburg.

Filmen innehåller inget nytt i sak för finska tittare, däremot nog för ryssar som i gemen inte vet så mycket om detta krig.

Det intressantaste är programledarna, vars farfäder båda deltog i vinterkriget, på var sin sida. Ville Haapasalo är kanske den mest kända finnen i Ryssland, han har rysk skådespelarutbildning, han hade en av huvudrollerna i filmen Osobennosti natsionalnoj ochoty och har varit med i ett antal ryska filmer sedan dess. Sergej Sjnurov å andra sidan är en populär, ganska anarkistisk rockmusiker som bland annat är känd för den här låten ur filmen Den vyborov.

Den finska versionen av filmen kan under några dagar ses på YLE:s webbplats. En stor del av innehållet är på ryska.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”Sjnurov och Ville Haapasalo om finska vinterkriget”

Jag har sett filmen Kukushka som Ville H. spelar i. Hemskt bra film. Handlar om vinterkriget.

Konstigt att finnarna hade tyska “SS” märken på sina uniformer. Verkade för mig även lite smått osannolikt att en finsk-samisk kvinna på 40-talet inte kunde ett enda ord finska. Hade hon inte gått i skolan? Hemskt fina samiska kläder hade hon också…

Men filmen var så bra att jag gärna såg mellan fingrarna med detta.

Det var inte någon försköning av någons roll roll, någon nämnvärd ideologi eller annat som hade irriterat.

Det var mest en intressant film om vad som skulle kunna hända när två fiendesoldater och en kvinna hamnar tillsammans utan att dela ett gemensamt språk. Plus fin fjällnatur.

Kan bara instämma i att Kukusjka var en trevlig film! Apropå film har jag precis skaffat Todorovskijs näst senaste film Tiski som jag (med tanke på att jag gillat hans övriga filmer) ser fram emot att hinna se någon av de närmaste dagarna. Någon som sett den?

Tiski var ganska bra, fast inte den bästa av Todorovskijs filmer jag sett. Jag säger bara Stiljagi!

Kukusjka tyckte jag däremot inte var speciellt bra, siktar för högt och faller platt. Den kändes bara orealistisk och töntig, extra töntig därför att den version jag såg var dubbad på ryska, så hela effekten av att varje chefperson pratar sitt språk förvann nästan helt.

Hellre då Osobennosti natsionalnoj ochoty, en riktig kultfilm som inte i onödan försöker vara högtravande och filosofisk. Det blir riktigt festligt när Ville H. pratar finska men ingen märker att det är finska eftersom alla är så fulla, och därför förstår de honom.

Nja, visst är Osobennosti-filmerna kultfilmer (de två första), och herr Haapasalo bra i sina roller, men inte är de särskilt bra. Allt för mycket fylleslag för min smak. :) Typisk Osobennosti-dialog ur fiskefilmen: “Поехали рыбку ловить? – Да я не умею… -А что тут уметь: наливай да пей!”

Stängt för kommentering.