Högerextremister vill ta äran för tågsprängningen

Ett trettiotal passagerare avled och ett hundratal skadades när snabbtåget Moskva-St. Petersburg spårade ur efter en bombexplosion. Antalet dödsoffer kan öka, eftersom inte alla passagerare ännu har hittats. En okänd person har i den högerextrema gruppen Combat 18:s namn hävdat att gruppen står bakom dådet.

För ett par år sedan dömdes två extremnationalister för ett snarlikt bombdåd mot snälltåget Groznyj-Moskva som skedde den 12 juni 2005. Unga högerextremister misstänktes även för bombdådet mot tåget Moskva-St. Petersburg den 14 augusti 2007, men misstankarna avskrevs senare.

Just nu pågår rättegången mot två ingusjer som anklagas för att ha transporterat sprängämnet till orten där järnvägsexplosionen år 2007 skedde. För själva bombdådet misstänks den gåtfulla ryska islamisten Pavel Kosolapov.

Ett antal personer skadades men ingen dog i de tidigare bombdåden.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

8 svar på ”Högerextremister vill ta äran för tågsprängningen”

Såg i går på tv att en ung finlandssvensk korrespondent drog litet skyndsamma slutsatser: dels att attentatet helt säkert var riktat mot Kreml och dels att det ganska säkert var nordkaukasiska islamister som låg bakom.

Högerextremisterna är ju en annan möjlighet. Och kan man inte tänka sig det statliga järvägsbolaget (ett av de största eller rentav det största bolagen i Ryssland vill jag minnas) som alternativ måltavla, med någon slags konflikt inom landets styrande elit som förklaring.

Jag vågar inte tro någonting baserat på obekräftad information från de ryska myndigheterna i sådana här fall, och berättelser om diverse “ryska islamister” som det inte finns några vettiga bilder på men som påstås ligga bakom långa rader av terrordåd imponerar inte.

Alla större terrorattentat där ingen tydligt tar på sig skulden är för övrigt mycket märkliga. Det är ju knappast någon som bara njuter av att ha ihjäl oskyldiga människor i stor mängd. Något annat motiv bör ju ligga bakom och ett budskap av något slag vill man nog föra fram.

Det är många som drar förhastade slutsatser – och påstår märkliga saker. I söndagens DN (artikeln verkar inte finnas på nätet) påstod Aftenpostens Moskvakorrespondent, som DN ibland får låna, följande:

Det var också tjetjenska terrorister som stod bakom bombattacken 2005 mot tåget mellan Moskva och den tjetjenska huvudstaden Groznyj.

Nu var det ju alltså två ryska extremationalister som dödmdes för dådet. Skulle de ha samarbetat med tjetjenska terrorister? Föga troligt.

Vad gäller det märkliga i att ingen tydligt tar skulden/äran för dådet så kan man ju tänka sig olika anledningar till detta.

För det första kan det vara en liten grupp med små resurser som är rädd för att säkerhetstjänsterna ska hitta dem om de för tydligt tar på sig skulden. Då är det knappast en grupp vars medlemmar redan är gerillasoldater i de tjetjenska bergen, de har ju inget att förlora. I stället bor de skyldiga kanske i Moskva eller S:t Petersburg.

För det andra kan syftet vara att någon annan än de som verkligen utfört dådet ska få skulden. Exempelvis kan det vara ryska extremnationalister som sprängt tåget för att öka fientligheten mot tjetjener och andra kaukasiska folkslag i Ryssland.

Detta är givetvis bara gissningar.

PS: Nu ser jag att detta är den 2 000:e kommentaren i min blogg. Kanske något att fira? Antalet inlägg är sammanlagt 664, vilket innebär att jag i genomsnitt har ganska exakt tre kommentarer per inlägg.

Jag tycker du kan fira att du har en bra blogg varje dag. I denna 2001:a kommentar vill jag bara nämna att det i helgen förekom uppgifter om en misstänkt grupp som rört sig nära attentatsplatsen, bland annat nämndes en rödhårig man i fyrtioårsåldern. Ger ju inga associationer till varken islamister eller nynazister.

Det stämmer att det gjorts en fantombild föreställande en rödhårig man som passerat 40. Det är dock väldigt oklart vilka iaktagelser den bygger på. Det lär ju knappast vara någon som sett den drygt 40 årige rödhårige mannen (om han ens existerar) aptera en bomb under järnvägsspåret.

För att återknyta till min tidigare kommentar om förtroendet för de “officiella versionerna” i sådana här fall så tycks det råda ordentliga tvivel i den ryska bloggosfären angående huruvida det verkligen var ett attentat, och tydligen finns det en del indicier som pekar mot medveten desinformation. T.ex. ska Vesti ha visat ett reportage från sprängningen 2007 och hävdat att det var nytt material från den aktuella händelsen. Få lär heller ha hört några explosioner. http://lenta.ru/articles/2009/11/30/blogs/

Själv tycker jag den påstådda andra bomben som “delvis” sprängdes mitt på dagen nästa dag är märklig, liksom det faktum att man inte snabbare efter olyckan kunde konstatera att där varit en bomb (om nu så var fallet). Det var ju inte förrän nästa morgon/förmiddag som det framkom att där var en meterbred krater under spåret “med sprängämnesfragment”.

Att Vesti visar en sak och hävdar att det är något annat är inget ovanligt eller konstigt. Det är helt enkelt så rysk stats-tv arbetar. Kolla här exempelvis.

Vad gäller konspirologiska versioner om att det inte var en explosion så gillar jag den här kommentaren till en bloggpost: “Подозреваю, что была б официальная версия – технические причины, те же конспирологи кричали бы, что это теракт.”

Nu har man tydligen hittat huset där bombmännen tillbringat några dygn före attentatet. Den uppgiften kan man lita på, eftersom det inte är officiell information, utan en läcka. ;-)

Stängt för kommentering.