Invigning stängde av värme som redan var på

Höger eller vänster? Stängt eller öppet? Det spelar väl ingen roll, bara man har hjälm och reflekterande väst på sig när man inviger. Klockan tjugo över ett på fredagseftermiddagen sitter Lars Jönsson i en vit skåpbil som det står Eon på.

Snart kommer cheferna som ska vrida på kranen och skåla i bubbel. I verkligheten har värmen varit på i en månad.

– Det mesta kommer från sopförbränningen på Spillepeng, det är den billigaste värmen. Soporna har vi ju alla redan betalat för en gång, säger Lars Jönsson.

Han har varit med när de tjocka, isolerade rören har provtryckts med luft och vatten, när skarvar har svetsats och röntgats.

Fyra minuter i halv två kommer cheferna i en bilkolonn: projektledaren Boris Karlsson och regionchefen Mats Bärring från Eon. Samt Karin Jarl-Månsson, vd på Eon värme, och Mona Svensson, Burlövs stadsarkitekt.

De ska vrida på kranen – som redan är öppen.

Lars Jönsson tar fram sina verktyg och öppnar brunnslocket med bokstäverna FV som står för fjärrvärme.

Mona Svensson och Karin Jarl-Månsson firar med skumpa efter att ha stängt av fjärrvärmen. Fjärrvärmetekniker Lars Jönsson öppnar kranen igen.Karin Jarl-Månsson och Mona Svensson tar på sig skyddshjälmar och gula västar. Karin Jarl-Månssons vita hjälm har även hörselskydd. Skyddsutrustning är ett måste när man inviger en fjärrvärmeledning. Dessutom ser det seriöst ut på bild.

De två cheferna tar på var sin sida stadigt tag i den stora kran som Lars Jönsson har riggat och går fyra varv motsols kring brunnen. Nu är fjärrvärmen avstängd.

Höger eller vänster? Stängt eller öppet? Det spelar väl ingen roll, bara man har hjälm och reflekterande väst på sig när man inviger.

– Härmed förklarar jag fjärrvärmeledningen till Stora Bernstorp öppnad, säger Karin Jarl-Månsson, och alla applåderar.

Fjärrvärme är den största enskilda anledningen till att Sverige har lyckats minska koldioxidutsläppen samtidigt som produktionen ökat, förklarar hon i sitt tal.

Samtidigt öppnar Lars Jönsson diskret fjärrvärmekranen igen.

Efteråt skålar alla i alkoholfritt mousserande vin. Alla utom Lars Jönsson som varit med och byggt ledningen. Han får inget glas. Han står osynlig mellan Eons projektledare Boris Karlsson och Eons kommunikationschef Anna Nystedt.

– Nu ska Boris som har byggt ledningen berätta lite, säger kommunikationschefen.

Fjärrvärmeledningen är invigd och Lars Jönsson kan lägga tillbaka brunnslocket med bokstäverna FV.

Sydsvenskan 2009-11-28

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

7 svar på ”Invigning stängde av värme som redan var på”

Ja, precis. Tipset till alla lokalreportrar måste väl vara att infinna sig vid sådana här invigningar en stund i förväg. Rimligen dyker sådana som Lars Jönsson i regel upp på platsen innan chefer och pr-folk.

Verkligen intressant vinkel. Studerar själv journalistik och måste säga att jag beundrar din förmåga att kombinera ett fräscht grepp med bred sakkunskap. Men din egen röst ljuder ofta igenom i texterna, till exempel här klart ironiskt: “Skyddsutrustning är ett måste när man inviger en fjärrvärmeledning. Dessutom ser det seriöst ut på bild.”
Hur mycket får journalistens egen röst höras, vad tycker du?

Det här är ju en personlig text, ingen neutral nyhetstext. Då är det inget problem att den personliga rösten hörs, tvärtom. Däremot ska man nog vara väldigt försiktig med ironi, den är lätt att missförstå. Men jag tycker ändå den här lilla dosen funkar, vad tycker du?

Publicerades den som en nyhetstext? Hm, i och för sig ställer du ju dig på den bortglömdas sida, vilket jag tycker är helt ok. Det ger lite balans till alla de gånger man annars bara rapporterar om vad de kostymklädda sagt. Och så blir det ju mycket mer intressant för läsaren. Den allmänna frågan är ju sen hur mycket man får ironisera och bråka med folk, fastän det handlar om politiker… Men det här var ändå ganska milt.

Nej, den publicerades givetvis inte som en nyhetstext, utan som den krönika/spaning som den är, med annan spaltbredd och stor vinjett med min nuna på.

Stängt för kommentering.