Polen inte skyldigt till andra världskriget

Det blev för mycket internationell uppmärksamhet för artikeln som hävade att Polen startade andra världskriget. I går strök Rysslands försvarsministerium texten från sin webbsida. Nu återfinns den i stället på en rysk nazistsida.
(Время Новостей 1) (Время Новостей 2) (AP 1) (AP 2)

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”Polen inte skyldigt till andra världskriget”

Det finns kanske en smula sanning i artikeln som ryska försvarsministeriet publicerade, men jag undrar varför de väljer att publicera något så kontroversiellt över 60 år senare. Vad har de att vinna på det?

USA och Storbritannien har ju “skrivit historien” om andra världskriget för västvärlden. Naturligtvis finns andra möjliga vinklar och scenarion. Men det är hemskt kontroversiellt. Folk som minns det personligen är fortfarande vid livet. Det är för känsligt att röra i.

Ingen vet vad som hade hänt om Polen hade gått med på Tysklands krav och ev. undsluppit invasionen. Det kanske är det som artikelförfattaren spekulerar om..

MEN Tysklands förföljelse och senare folkmord av judar och andra var ju skäl nog att sätta stopp för nazismen!!! (Fast det var ju inte detta som utlöste kriget, utan invasionen av Polen.)

För mig personligen hade nazismens seger betydit att jag kanske aldrig fötts, så jag är helt inte precis neutral. Jag tycker England skulle deklararat krig tidigare än de gjorde!

Telegraph älskar att rapportera just sådana här nyheter från Ryssland – de har som ett filter som gör att de endast kan se negativa saker i Ryssland. Och att älta andra världskriget blir aldrig gammalt in mitt kära (tillfälliga) hemland. Det här är en jackpot för Telegraph. Man kan klaga på Ryssland och gagga om ww2 i samma artikel!

Ryssarna ger sina kritiker en fantastisk “freebie” när det publicerar sånt här trams – jag fattar inte varför de gör det, och sedan klagar på att västvärlden inte förstår dem! De måste väl veta att England (särskilt) ser rött om någon ruckar på deras syn på andra världskriget. Det är praktiskt taget heligt.

Den typen av spekulativa “what if” artiklar hör hemma i akademiska eller politiska publikationer, inte på försvarsministeriets hemsida tycker jag!

Läste du artikeln Kalle? Är det så illa som det låter?

Den syn som presenterades i den ryska artikeln tycks väl stämma bara alltför väl med den sovjetiska hållningen till mindre stater, som Stalin själv tillämpade i många fall, inte minst mot Finland. De mindre nationerna förväntas ge stormakterna det de senare kräver, och vägrar de är kriget deras fel. Kunde man lägga detta till historien vore det ju en sak. Mer skrämmande är att se hur denna attityd till Storrysslands omvärld nu lyser igenom, inte bara som i den refererade uppsatsen utan även i t ex invasionen av Georgien. Väst har all anledning att ta detta på allvar.

Stängt för kommentering.