Kaviar? Nej tack!

Kirkorov med kaviarStören är en populär världsmedborgare. För populär för sin egen hälsa.

För hundra år sedan fick man ofta gratis kaviar till ölen på saloonen i USA, man blev ju törstig av den.

Det dracks mycket öl, det åts mycket kaviar, och 1910 tog den amerikanska stören slut. Rysk kaviar tog över världen, men den ska man akta sig för om man inte vill åka i fängelse.

Två år är maximistraffet för innehav i Ryssland. Det fick oppositionsaktivisten Olga Kurnosova veta när polisen letade igenom hennes bagage på tåget och beslagtog en burk svart kaviar .

Olga Kurnosova hade deltagit i ett oppositionsmöte i Astrachan vid Kaspiska havet och fått en kaviarburk i present. Det tänkte hon inte så mycket på. Nu åtalas hon för brott mot kaviarlagen.

I vanliga fall används kaviarlagen mest mot tjuvfiskare och framför allt fiskeinspektörer som under senare år i allt större omfattning hjälpt tjuvfiskarna genom att “beslagta” deras kaviar och sedan sälja den vidare på den legala marknaden.

Sedan ett par år är all produktion av kaviar förbjuden i Ryssland. Beslagtagen kaviar får inte längre säljas, utan måste förstöras. Det är enda sättet att få stopp på tjuvfisket och rädda stören i Kaspiska havet, menar ryska regeringen.

Att också använda kaviarlagen mot oppositionsaktivister kanske är en rysk specialitet. Två års fängelse är inte att leka med.

Fast det är mest oppositionsaktivister som hänger löst. Den stora schlagerstjärnan Filipp Kirkorov serverade självklart kaviar när han bjöd hem Eurovisionsvinnaren Aleksandr Rybak. Ingen har kommit på idén att åtala honom för brott mot kaviarlagen.

De som inte heter Kirkorov gör ändå bäst att hålla sig till Kalles.

Sydsvenskan 2009-06-03, med anledning av en stör i Skanör.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”Kaviar? Nej tack!”

Det är helt knäppt att ni försöker hela tiden ta upp att det är bara opposition, som riskerar straff.

Det är väl lögn och ni kan inte skriva så. Det alla vet att finns kvotter för att sälja kaviar lagligt.

Ni kan inte vet vilket kaviar äter Kirkorov och ni kan inte sätta i en råd kaviar, som Kurnosova tog från Astrahan och som äter Kirkorov.

Oppositionen kräver demokrati, då måste de ha tunga bevisar i händerna för att åklaga Kirkorov.

Vad är det exakt som är lögn?

Det är sant att ytterst små mängder av kaviar som utvinns för “vetenskapliga skäl” får säljas på marknaden. Det är väl inte helt omöjligt att Kirkorovs kaviar är laglig. Men det är inte heller omöjligt att Kurnosovas kaviar är laglig. Och vem åkte dit?

Stängt för kommentering.