Pennägaren Putin tittar på konst

Svårt att släppa Vladimir “hit med pennan” Putin. Nu har han varit på konstnären Ilja Glazunovs 79-årsdag, tittat på dennes målningar och kommit med viktiga synpunkter.

Först undrade han varför Glazunov har målat Stalin och Trotskij bredvid varandra på tavlan Det eviga Ryssland. Det kan man ju undra om man följer den traditionella sovjetiska historieskrivningen. Där retuscherades förrädaren Trotskij alltid bort från historiska foton.

Förresten kallade Putin inte Stalin för Stalin. I stället använde han den hövliga ryska formen “Josif Vissarionovitj”. Trotskij däremot fick förbli Trotskij, och inte “Lev Davidovitj”.

Så fick Putin syn på martyrerna Boris och Gleb som mördades i samband med maktkampen efter prins Vladimirs död år 1015. Här kom Putin med en liten moralkaka:

Boris och Gleb är helgon, det är klart. Men de gav bort allt utan strid. Det kan inte tjäna som exempel för oss. De lade ner sig och väntade tills man dödade dem.

När konstnären Glazunov pekade på Ivan den Förskräcklige var Putin mer uppmuntrande: “En rejäl karl”, sade han enligt Komsomolskaja Pravda. Och log.

Oleg och IgorSin viktigaste kommentar fällde Putin kanske ändå när han tittade på målningen “Prins Oleg och Igor” :

Varför har prins Oleg så kort svärd? Den ser ju ut som en pennkniv. En sådan hjälte, men svärdet kan han bara ha till att skiva korv med.

Enligt Nestorskrönikan lurade prins Oleg ut de styrande i Kiev och dödade dessa kring år 882. Han tog sedan själv makten i staden och införlivade senare stora områden till sitt rike. Så det är klart att en pennkniv inte duger.

När Ilja Glazunov höll med och lovade att rätta till den kända målningen (som han färdigställde 1973) tyckte Putin ändå av någon anledning att detta inte var nödvändigt. Men varför använde han inte sin magiska penna som kan rätta till allt?

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”Pennägaren Putin tittar på konst”

haha, frågan jag ställde mig är varför detta ens är en nyhet i media? Din meta-rapportering är ju klockren, men vem bryr sig om Putins åsikter om konst? Varför rapporterar man sånt ens?

[nu kom jag på att halva journalistkåren åkte ut till hans residens för att beskåda en sibirisk tigerunge förra året…]

Vad gäller tigerungen så meddelades journalisterna bara att Putin skulle visa något viktigt för dem. Att det var en tigerunge avslöjades först när Putin öppnade dörrarna. Men allt Putin gör är givetvis viktigt. Det här nya viktiga rapporterades ju inte bara i tidningar, utan även i tv-nyheterna. Här i Kanal 5 från S:t Petersburg och den militärpatriotiska Zvezda.

Den fina kanalen Kultura lät däremot inte Putins kommentarer höras, utan nöjde sig med egen tolkning: “Vladimir Putin sade att fäderneslandets historia och den ryska karaktärens djup är sinnrikt sammanflätade i konstnärens verk.”

Förresten föranledde Putins kommentar om Boris och Gleb en ordentlig utredning med den kända historikern Igor Danilevskij i Echo Moskvy.

Det visar sig att Boris och Gleb blev helgonförklarade just för att de underkastade sig den rättmätiga makthavaren och inte reste sig mot denne, även om det i förlängningen innebar att de själva dödades. Makten blev helig, makten visade sig vara från Gud.

Därför är det lite bakvänt att Putin tycker att Boris och Gleb borde ha stridit, det går ju rakt emot hans tanke om den heliga maktvertikalen. Men han visste väl helt enkelt inte vad han snackade om. Och om Glazunov visste bättre så avslöjade han inte det. “Jag håller absolut med Er”, sade han bara.

Här är en liten bit av det Danilevskij sade på Echo Moskvy:

И.ДАНИЛЕВСКИЙ: Сыновья Ярослава уже введут особую статью: они напишут, что они вообще запрещают кровную месть – только штрафы. Нельзя «око за око, зуб за зуб». Это колоссальная совершенно вещь. Происходит легитимация власти, которая состоит, в любом государстве, т.е. эта власть законной становится, почему: она оправдывается, она объясняется, и она сакрализуется – она становится священной. Вот это вот понятие о священности власти Борис и Глеб делают первыми, они освящают эту власть. Они говорят: нельзя власти сопротивляться.

Stängt för kommentering.