Sulim Jamadajev – varken död eller levande

Sulim JamadajevRysslands hjälte Sulim Jamadajev sköts i lördags i Dubai och träffades av tre skott. Så långt är källorna eniga.

Han dog på plats – om man ska tro den lokala polischefen samt Rysslands konsul. Han finns på sjukhus och hans skador är inte livshotande – om man ska tro hans fru och hans bror Isa. Så oklart var i alla fall läget fortfarande på tisdagskvällen, tre dagar efter attentatet.

Förmodligen finns det en förklaring till de motstridiga uppgifterna, men jag kan inte omedelbart förstå varför Sulim Jamadajevs familj skulle vilja dölja att han är död, om han nu är det. Det motsatta hade varit lättare att förstå, för det kunde ha varit ett sätt att skydda honom från nya attentat.

Sulim Jamadajev är (eller var) en ärkerival till Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov. Ändå är det svårt att tro att just Kadyrov skulle kunna ligga bakom attentatet. De tre skotten hade nämligen knappast kunnat avfyras på en mindre lyckad dag ur hans synvinkel.

På onsdagen, tre dagar före attentatet mot Sulim Jamadajev, berättade Ramzan Kadyrov för journalister i Groznyj att den federala “antiterroroperationen” som sedan tio år pågår i Tjetjenien inom kort skulle blåsas av. Det hade han “säker information” om. Och det var han väldigt glad över:

Trots att Tjetjenien är den mest stabila regionen har vi fortfarande ingen tull, vi har bara inrikesflyg till flyplatsen i Groznyj, och det finns också andra begränsningar.

Att få ett eget tullkontor med egna tulltjänstemän på den egna flygplatsen i den egna huvudstaden skulle givetvis ha en viktig symbolisk betydelse för Ramzan Kadyrovs Tjetjenien. Men framför allt skulle det ha en enorm och inte alls symbolisk betydelse för Ramzan Kadyrovs finanser.

Därför fick inget otrevligt hända före tisdagens möte i den nationella antiterrorkommittén i Moskva. Och därför var det väldigt otrevligt för Ramzan Kadyrov att någon råkade skjuta Sulim Jamadajev just lördagen den 28 mars. För nu blev det inget upphävande av antiterroroperationen i Tjetjenien på tisdagens möte. I alla fall inte om man ska tro på ordföranden i den nationella antiterrorkommissionen, FSB-direktören Aleksandr Bortnikov.

Ramzan Kadyrov själv däremot hävdade att mötet visst hade ställt sig bakom upphävandet av antiterroroperationen, och att förslaget inom kort skulle gå vidare till president Medvedev för beslut. Den som lever får se. Mord(försök)et på Jamadajev kom väldigt olägligt, men å andra sidan skulle den federala regeringen spara en himla massa pengar i dessa kristider om man kunde låta Kadyrov ta hand om allt själv i Tjetjenien och tjäna lite fickpengar på tullen.

Sulim Jamadajevs äldre bror Ruslan mördades förresten i en bilkö i Moskva i september. Mördaren är fortfarande på fri fot. Också Ruslan hade fått den fina utmärkelsen Rysslands hjälte. Hela brödraskaran Jamadajev krigade mot de federala styrkorna i det första Tjetjenienkriget, precis som familjen Kadyrov.

I början av andra Tjetjenienkriget gick de båda familjerna över till den ryska sidan, och efter kriget fick de höga positioner. När Ramzan Kadyrov blev president kunde han inte tolerera alternativa auktoriteter. Mer om det här.

Efter mordet på Ruslan Jamadajev var hans bror Sulim som uppslukad av jorden. Nu vet vi varför: han gömde sig i Dubai för att undvika Ruslans öde. Än vet vi inte hur det gick med den saken. Vad vi däremot vet är att sju personer redan är gripna i Dubai, misstänkta för inblandning i attentatet. Det blir intressant att se vilka kopplingar de har.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Sulim Jamadajev – varken död eller levande”

Stängt för kommentering.