I går fanns ryska parlamentet

Asia Mountains GuesthouseJag ligger på hotellrummet i Bisjkek i Kirgizistan och är halvt utslagen av jetlag, tre timmars nattsömn och en ovanligt intensiv arbetsdag med ett besök på ett habiliteringscenter för handikappade barn, men kan ändå inte låta bli att kort kommentera den parlamentariska minikrisen i Ryssland innan jag släcker lyset.

När jag satt på flyget från Istanbul i går kväll lyssnade jag på onsdagens upplaga av Echo Moskvys stora nyhetsprogram Bolsjoe Echo. Höll på att hurra högt när jag hörde att alla partier förutom Enade Ryssland marscherade ut ur statsduman i protest mot oegentligheterna i söndagens lokalval. Äntligen händer det något i ryska parlamentet! Det är första gången på många år som det har hänt något annat intressant än slagsmål där. Även denna gång var visserligen Zjirinovskij inblandad, men han kan uppenbarligen låta helt tillräknelig när han är på det humöret.

Ännu gladare blev jag i morse när jag här på hotellrummet tittade på den ryska tv-kanalen REN-tv som visade ett oväntat öppet och ärligt reportage om utmarschen och uttalandena som partiledarna gjorde direkt därefter. Visserligen är inte REN-tv en av de stora kanalerna, men den går att se i de flesta stora städer i Ryssland, och ibland är den förbluffande rak på sak och ärlig. Kanske finns det fortfarande hopp för rysk tv.

Men nu på torsdagskvällen är nästan allt tillbaka vid det vanliga igen. Det visar sig att Zjirinovskis liberaldemokrater och det maktvänliga låtsasvänsterpartiet Rättvisa Ryssland bara var låtsasupprörda. Nu har de gått med på att återgå till dagordningen, trots att deras krav om ett möte med presidenten inte uppfyllts. Kommunisterna sprattlar emot lite mer, men också deras motstånd verkar bli allt svagare.

Presidenten har ju redan sagt att valet gick rätt till. Därmed är väl saken färdigbehandlad? Men under några timmar såg det nästan ut som om Ryssland faktiskt hade ett parlament.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

8 svar på ”I går fanns ryska parlamentet”

Några tyckte de fått för lite av kakan, så man får väl anta att man löste detta lite snyggt mellan utmarschen och tillbakamarschen. Fint att strejkrätten fungerar i Ryssland.

Jo jag såg det..
I torsdags hölls en allrysk protestaktion och 1 sen dundrade ziuganov in i duman igen . När medvedev för några dagar sedan höll mete med partierna krävde zjirinovskij att luzjkov genast måste avsättas på grund av hans kopplingar till kriminalitet och korruption och kallade honom “historiens sämste”.
Man kan tycka mycket om zjirinovskij men luzjkov är inte hälsosam för Moskva. Ska Medvedevs antikorruptionsplan slå fullt ut måste man först och främst plocka bort såna som Luzjkov. Enligt mig representerar han inte sitt partis ideal.

Humor var snarast din kommentar om att de höll ut en vecka, kommentaren hamnade längst ner…

Men visst, så lustigt är det ju inte.

Nja , jag kan inte hålla med om det. Enligt deras program ska man verka för ett rättvist och demokratiskt Ryssland. Man ser också stor potential i partiet, många av deras förslag och planer är bra för Ryssland. Problemet är att det finns människor som motverkar detta, människor som vill ha just makt, pengar och egendom.
Likadant i regeringen. Till exempel är Sergej Lavrov en utmärkt utrikesminister, likaså uppskattar jag Serdjukov för hans reformer inom armen.
Parlamentets talman Gryzlov och Luzjkov står för det motsatta.

Stängt för kommentering.