Rysk Titanic vid nordpolen

По-русски: Российский «Титаник» у северного полюса?

VestiDe två ryska forskningsubåtarna Mir-1 och Mir-2 byggdes i Tammerfors 1987. Naturligtvis följde många finska tv-tittare därför förra veckas ryska polarexpedition extra noga.

Ubåtarna nådde enligt ryska rapporter havsbotten vid nordpolen och fäste en rysk flagga i titan där. I samband med bragden visade den ryska statliga rikstäckande tv-kanalen RTR bilder på de två ubåtarna i aktion. Bilderna spreds också av nyhetsbyrån Reuters.

En 13-årig finsk filmfantast tyckte dock att bilden var misstänkt lik en annan filmsekvens med ubåtarna – från storfilmen Titanic. Han kontaktade kvällstidningen Ilta-Sanomat som i sin tur lät en bildforskare vid Tammerfors universitet undersöka de två filmsekvenserna. Det visade sig att bilderna var identiska.

Enligt vad Titanic-regissören James Cameron berättat för Ilta-Sanomat är det överhuvudtaget inga riktiga ubåtar på bilden, utan två modeller. Avsnittet är inte heller filmat i vatten, utan i en rökfylld fotostudio.

Nyhetsbyrån Reuters har nu bett om ursäkt för att den förmedlat de missvisande bilderna. Tv-kanalen RTR däremot har ännu inte kommenterar ärendet på något sätt, och på fredagsmorgonen fanns reportaget kvar på kanalens webbplats.

När bilderna ur filmen Titanic visades i nyhetssändningen Vesti var det som en del i ett inslag från Norra ishavet. Upp till vänster på bildskärmen stod det också hela tiden “Norra ishavet”, trots att bilderna kanske var från Atlanten, men troligen från en fotostudio. Speakerrösten säger samtidigt: “När fartyget nått tre hundra meters djup påbörjade det andra fartyget, som styrdes av Jevgenij Tjernjajev, sin resa neråt.”

De fejkade bilderna betyder givetvis inte att expeditionen inte ägt rum. Däremot säger händelsen en hel del om journalistiken i rysk stats-tv.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.