Domare med barn saknar samvete

Det är tillåtet att demonstrera ensam. Alltså skickar ryska polisen fram provokatörer för att kunna gripa demonstranterna. Samma två, gång på gång. En demonstrant frågar de två varför de gömmer sina ansikten. Svar: “För att vi är extremister.” De riktiga demonstranterna får böter. En av dem frågar domaren: “Har ni inget samvete?”. Domaren svarar ärligt: “Nej, inget samvete, jag har barn.”

Citatet och en videosnutt som visar de två polisprovokatörernas agerande finns här. Ett bra bildspel med provokatörerna finns här. Kort engelsk text om händelsen hos RFE/RL.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

17 svar på ”Domare med barn saknar samvete”

Att skicka fram provokatörer för att i nästa stund gripa ensamdemonstranterna är ju en sedan många år väletablerad metod i Putins Ryssland och ingenting man förvånas över längre.

På videon du länkar till ser man ju dessutom tydligt att många av poliserna numer inte ens bemödar sig om att skicka fram provokatörer utan helt sonika griper de lagligt demonstrerande personerna ändå.

Om Medvedev menade allvar med sitt demokratiprat skulle inte sånt här förekomma.

Jovisst är det en väletablerad metod. Jag nämnde detta redan för två år sedan. Dock är provokatörerna extra tydliga i den nya bildserien. Och visst grep de Milov trots att han demonstrerade ensam – men han släpptes sedan utan att bli bötfälld.

Det roliga här var framför allt domarens uttalande. Få se nu om hon dementerar det.

Bedrövligt, naturligtvis, och Nemtsov m.fl. har inget val annat än att göra ett mediajippo av det hela. Kan man inte föra fram sitt budskap på riktigt kan man åtminstone visa hur dum regimen är. Vilket den ju beredvilligt står till tjänst med.

Detta är adminresurs när den inte används smart utan bara blir en parodi på sig själv. Å andra sidan kanske det är metabudskapet: vi har så total kontroll över situationen att vi kan tillåta oss att visa upp vår mest IQ-befriade sida – det visar bara hur säkra vi är på vårt maktinnehav. Och oppositionen måste reducera sig själva till barnsliga provokationer (typ vi fattade första gången, behövs inte fem) – seger igen.

Det här är ju några av de mest framstående oppositionsföreträdarna i Moskva. Då tar polisen fram extremistexperterna från “Tsentr E” (Центр по противодействию экстремизму ГУВД). Ilja Jasjin har publicerat deras instruktion angående den aktuella demonstrationen.

Jag tror att syftet här snarare är att visa hur förfinade och “lagliga” metoder polisen vid behov kan använda. Ute i provinsen, när man ska gripa mindre kända demonstranter utan stort medieuppbåd, bryr nog polisen sig inte så mycket om paragraferna.

Förresten, här är Milovs berättelse om gripandet som enligt polisen inte var något gripande.

Det är tråkigt att de inte får rätt att demonstrera. Det skulle behöva rensas upp inom den ryska polisen. Provokatörerna borde ställas inför rätta.

Men den person som de visar upp på plakaten är ju inte någon demokrat precis….

Limonov är faktiskt en riktigt bra författare, och när han intervjuas i radio gör han ett ganska vettigt intryck, i alla fall de gånger jag lyssnat.

Vad gäller hans numera förbjudna nationalbolsjevikiska parti så är det väl på sätt och vis ett mycket märkligt, anarkistiskt konstprojekt. Partiets symbol är en blandning av nazistisk och sovjetisk symbolik, anhängarna har genomfört olagliga och inte alltid specielt genomtänkta aktioner, men partiprogrammet från 2004 är inte speciellt odemokratiskt. Dessutom är det föredömligt kort.

Jag undrar vad andra anser om det nationalbolsjevikiska partiet – jag har själv inte fördjupat mig i deras verksamhet.

Hur som helst så greps Limonov när han var på väg till en demonstration till stöd för yttrandefrihet, han hann inte ens delta i demonstrationen. Därför är det inte så konstigt att andra oppositionsledare kräver att han släpps fri.

Jag tvivlar inte på att Limonov är en duktig författare och en säkert mycket kunnig person, men någon demokrat är han inte och hans partis ideologi är ungefär en blandning av stalinism och extrem fascism.
Ta en titt på den här propagandasidan http://nazbol.ru/galery/2.html
eller deras demonstrationer på 7 november
http://nazbol.ru/galery/75.html&g_beg=0

Naturligtvis ska opposition ha rätt att demonstrera och visa “solidaritet” så länge demonstrationen är laglig men det är tråkigt att partier och politiker som säger sig vilja stå för ett demokratiskt ryssland mer eller mindre samarbetar med den här dyngan.

Jovisst, jag håller med. Det finns en del osympatiska grejer bland deras affischer, exempelvis “Нет денег? Ешь буржуев!” (“Har du inga pengar? Ät borgare!”), “Кастет – лучше для мужчины нет” (“Knogjärn – det finns inget bättre för en man!”) och liknande. Men jag förstod inte riktigt vad som var fel med demonstrationen den 7 november, kan du förklara?

Däremot håller jag nog inte med om att partiets ideologi skulle vara en blandning av stalinism och extrem fascism. Så låter inte det här slagordet från sidan du länkade till: “Döda… slaven i dig själv”. Snarare någon sorts anarkism.

Sedan kan man ju ha olika åsikter om det lämpliga i att liberala oppositionsledare samarbetar med Limonov. Det har många även i Ryssland. Men har han inte gjort något olagligt, då ska inte han låsas in. Eller?

Tack, intressant, fast kortfattat om just nationalbolsjevikerna:

…ett slags hipsterrevolutionärer, ledda av författaren Edouard ­Limonov. Han klär sig som Trotskij och har kopierat hans frisyr. Det började som en estetisk grej, men nu tror jag det har blivit mer och mer allvar. Han blir arresterad minst tre gånger i veckan under stort rabalder. Sen släpper de honom igen.

Läste första delen av Gluchovskijs tunnelbanedystopi för ett tag sedan. Idén är intressant, början är bra och spännande, men författaren siktar för högt och det blir platt fall mot slutet, tycker jag. De metafysiska delarna blir bara pladder. Har inte orkat läsa andra delen.

Har kommit på svenska nu hos Ersatz, därav intervjun.

Gluchovskijs bok är populärlitteratur om något, men även där finns intressanta bitar. Kanske speciellt den här som följer här under – och då ska man komma ihåg att det är år 2033, de enda människor som är kvar efter ett kärnvapenkrig lever i Moskvas tunnelbana, och i Kreml bor det ett mystiskt monster bestående av slemmig biomassa som lockar till sig människor med ljuva toner och sedan slukar upp dem levande:

У нас такая страна… Что в ней, по большому счету все времена одинаковы. Такие люди… Ничем их не изменишь. Хоть кол на голове теши. Вот, казалось бы – и конец света уже настал, и на улицу без костюма химзащиты не выйти, и дряни всякой поразвелось, которую раньше только в кино можно было увидеть… Нет! Не проймешь! Такие же. Иногда мне кажется, что и не поменялось ничего. Вот, в Кремле сегодня побывал, – криво усмехнулся он, – и думаю: в принципе, и там ничего нового. То же самое творится, что и раньше. Я даже теперь не очень-то и уверен, когда нам эту заразу забросили – тридцать лет назад, или триста.

Med andra ord: världen har gått under men Ryssland och Kreml är som de alltid har varit…

Det är väldigt intressant med Gluchovskij, Sorokin och alla andra alternativa framtidsbilder som har publicerats på senare tid, dystopier som samtidigt kommer fram till att ingenting egentligen kan förändras i Ryssland.

Angående Limonov och hans nationalbolsjeviker så tror jag inte att man ska se så lättsamt på dem. Om man läser den amerikanske Rysslandsforskaren Stephen Shenfields bok “Russian Fascism” (2000) så är det inte direkt något demokratiskt parti som Limonov leder, utan en typiskt fascistiskt, ultranationalistiskt, rasistiskt och kvinnofientlig organisation. Limonov hävdar bland annat att mannen regelbundet ska misshandla sinna kvinliga kamrater(mamma, systrar, flickvän, arbetskamrater) för att visa vem som bestämmer, han hyllar folkmorden i forna Jugoslavien som önskvärd metod att rensa Ryssland från “icke-slaver” och han brött ju till och med sin kontakt med Zjirinovskij när det kom fram att Zjirinovskij var jude! … Sedan Nazbol blev en del av Det andra Ryssland så har ju Limonov tonat ner några av sina mest motbjudande egenskaper, och Nazbol splittrades ju för några år sedan när de mer extrema bildade National Bolsjevikisk Front. … Men jag tror att både NBP och NBF ska betraktas som farliga fascistiska organisationer, oavsätt om Limonov är en bra författare eller inte.

…han hyllar folkmorden i forna Jugoslavien)…och deltog själv i dessa folkmord
http://www.youtube.com/watch?v=kcCFJAfLTJE

http://www.lenta.ru/lib/14159271/

“В 1992 году получил российское гражданство, примкнул к радикальной правой оппозиции, участвовал в военных действиях на территории бывшей Югославии.”

Kalle: Nej han ska inte buras in utan att ha gjort något olagligt, men då är ju frågan om han verkligen inte har det. Vad var det Limonov anklagades för?

Visst ja! Jag hade glömt hans jugoslaviska galenskap. Och så skrev han senare två artiklar om vilka folk som är “dåliga”, där ingick kroater och tjetjener, de baltiska folken och några till. (Черный список народов, Лимонка в хорватов.) Dessutom är han uppenbarligen kompis med galningen Prochanov. Och så deltog han i upproret mot Jeltsin 1993.

Nej, verkligen ingen demokrat. Men jag har inte heller sagt att han skulle vara det. Efter att ha kollat lite mer på hans biografi är jag dock mer än lite förvånad över att oppositionsledarna överhuvudtaget samarbetar med honom.

Detta ändrar dock inte det faktum att han är inlåst utan laglig grund. Han greps när han kom ut från en tunnelbanestation, eftersom han enligt polisen var på väg till en otillåten demonstration. Därefter dömdes han till tio dagar i “administrativ arrest” för att ha gjort motstånd mot polisen – trots att han inte gjorde motstånd, utan följde med helt lugnt.

Även om nästan alla oppositionella demonstrationer i Ryssland brukar stämplas som illegala (och utan att på något sätt vilja försvara Putin) så tror jag dock att det i det här fallet hade väldigt mycket att göra med att Limonov är ledare för ett parti som faktiskt är förbjudet och terroriststämplat. Nazbol har ju begått riktiga brott mot staten, bland annat genom att storma och ockupera myndighetsbyggnader och attackera poliser m.m. Limonov själv är ju tidigare dömd för illegal vapenhandel, vapen som han skulle använda i kamp mot staten. … Som sagt, utan att försöka försvara Putin-statens repressioner mot oppositionella grupper, så tror jag att gränsen också i Sverige för hur mycket man skulle tolerera liknande grupper skulle dras nånstans där.

Det är klart att Limonov greps för att han är den han är, och dömdes till tio dagars arrest för att han är den han är, det är precis vad jag säger.

Det där med hans fängelsedom är intressant, men det handlade inte om att vapnen skulle användas mot den ryska staten. Tydligen skulle nationalbolsjevikerna “befria” ryssarna i norra Kazakstan! Riktiga knasbollar.

Dock är det något oklart hur pass inblandad Limonov själv var, vapnen upptäcktes inte hos honom såvitt jag förstått, men partimedlemmarna som hade tagits på bar gärning pekade ut honom som beställare i polisförhör. En hel del dokument kring detta, även den officiella versionen, finns på nationalbolsjevikernas hemsida.

Stängt för kommentering.