Satiriker gripen i Moskva

shender3.jpgMin favoritsatiriker Viktor Sjenderovitj greps på onsdagseftermiddagen utanför polishögkvarteret på Petrovka-gatan i centrala Moskva. Sjenderovitj hade stått med en skylt med texten “Frihet åt Garri Kasparov”. Efter att en okänd ung man ställt sig bredvid Sjenderovitj med en egen skylt grep polisen (eller milisen, som det fortfarande heter i Ryssland) båda – för en demonstration med mer än en deltagare behövs det tillstånd.

Den officiella nyhetsbyrån RIAN citerar en polistalesman:

På onsdagen vidtog milisen administrativa åtgärder mot humoristen Sjenderovitj med anledning av anordnande av en demonstration utan tillstånd utanför byggnaden på Petrovka 38 där milisförvaltningen för staden Moskva är belägen.

Enligt polistalesmannen “föreslog milismännen att han skulle åka med dem” till poliskontoret på Tverskaja-gatan. Där hade milisen “ett förklaringssamtal” med humoristen Sjenderovitj, och gav honom en inbjudan till en fredsdomare som på torsdag morgon ska fatta beslut om lämplig påföljd. Lämplig påföljd för milismännen och fredsdomaren blir att de porträtteras i Sjenderovitjs nästa radioföljetong som han förhoppningsvis kan spela in på fredag kväll – om han då inte sitter inlåst.

Oppositionspolitikern och förre världsmästaren Kasparov själv greps i samband med en demonstration i lördags och dömdes till fem dagars administrativ arrest. Han har inte fått träffa sin advokat. Han ska friges på torsdagseftermiddagen.

Flera journalister som följt händelserna utanför polishögkvarteret har också gripits, meddelar den frispråkiga radiostationen Echo Moskvy. Förutom radiostationens egen reporter greps en journalist från dagstidningen Kommersant, en från webbtidningen Lenta.ru, samt två från oppositionssajten Kasparov.ru.

Också andra personer som stått utanför polishögkvarteret och protesterat mot Kasparovs straff har gripits. Bland de gripna finns Jabloko-partiets ungdomsförbunds ledare Ilja Jasjin och Garri Kasparovs assistent Marina Litvinovitj, meddelar oppositionsalliansen “Ett annat Ryssland” vars ledning Garri Kasparov tillhör. Andra kända personer som demonstrerat utanför polisstationen är Nikita Belych och Boris Nemtsov som sitter i ledningen för oppositionspartiet SPS.

Så länge man demonstrerar ensam är det tydligen inte förbjudet. Däremot blir demonstrationen olaglig om det är fler personer som demonstrerar. Enligt demonstranterna har provokatörer flera gånger anslutit sig till de ensamma demonstranterna för att förvandla ensamdemonstrationen till en otillåten gruppdemonstration och göra det möjligt för polisen att ingripa.

– Provokatörer sändes fram, vanligen hemlösa, med en väska och ett schackbräde. De sade att de ville ge det till Kasparov, berättade Marina Litvinovitj, innan hon själv greps av polisen.

Senare på onsdagskvällen släpptes alla gripna demonstranter. Förutom satirikern Sjenderovitj är det bara Jablokos ungdomsförbunds ledare Ilja Jasjin som hotas av straff.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Satiriker gripen i Moskva”

Stängt för kommentering.