Ryssland flyttar Georgiens gräns

Det ryska parlamentet har enhälligt bestämt att Georgiens gräns ska flyttas söderut. Det innebär att Ryssland kan ha kvar sina trupper i de två georgiska utbrytarrepublikerna och samtidigt hävda att ryska trupper har lämnat Georgien.

Under måndagen samlades det ryska parlamentet till en extrasession för att diskutera situationen i Sydossetien. Fotografier som ställts ut i statsdumans lokaler visade Sydossetiens förstörda huvudstad Tschinvali.

Utbrytarrepublikens president Eduard Kokoity höll ett långt tal inför det ryska parlamentet och försäkrade bland annat att hans regering, till skillnad från den georgiska regeringen, respekterar minoritetsbefolkningens rättigheter.

Förra veckan sade Kokoity i en rysk tidningsintervju att alla georgiska byar i Sydossetien nu är tömda på befolkning och att inga georgier kommer att släppas tillbaka. Håller han sitt ord kommer Sydossetien inte att ha någon minoritetsbefolkning att ta hänsyn till.

Alla ledamöter i både duman och federationsrådet röstade enhälligt för att erkänna Sydossetien och Abchazien som självständiga stater. Erkännandet blir dock inte officiellt innan Rysslands president Dmitrij Medvedev har undertecknat motsvarande dokument.

Ända sedan Sovjetunionens sönderfall har Ryssland på pappret erkänt att Sydossetien och Abchazien tillhör Georgien.

Under hela 1990-talet hade Ryssland sin egen utbrytarrepublik, Tjetjenien. Att erkänna de georgiska utbrytarrepublikerna då hade gjort det svårt att rättfärdiga krigföringen på den ryska sidan av Kaukasusbergen. I går var Tjetjeniens Moskvatrogne president Ramzan Kadyrov bland de första att ställa sig bakom det ryska parlamentets beslut.

Ett ryskt erkännande av Abchaziens och Sydossetiens självständighet innebär att de ryska trupper som nu finns i utbrytarrepublikerna enligt ryskt sätt att se inte längre finns på georgiskt territorium. Därmed kan ingen enligt Ryssland längre kräva att de dras tillbaka, så länge Abchazien och Sydossetien vill ha kvar dem.

Abchazien och Sydossetien lär inte anslutas till Ryssland inom överskådlig framtid. Däremot har det i Moskva diskuterats om utbrytarrepublikerna skulle kunna ingå i statsunionen Vitryssland-Ryssland, som hittills har haft liten praktisk betydelse.

Sydsvenskan 2008-08-26

PS: Vid middagstid rysk tid på tisdagen skrev Dmitrij Medvedev under erkännandet, något som många in i det sista trodde att han inte skulle göra. Den ryska aktiemarknaden och rubeln föll.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”Ryssland flyttar Georgiens gräns”

Abchazien, Ossetien. Brott mot internationell rätt. Ligger det säkert något i, men vad är den exakta relevansen. Vilka internationella krafter kan till äventyrs ha understött det vettlösa georgiska angreppet på Tschinvali, och med vad beräkning? “Experterna” har ju ingenting att säga, bara snömoskommentarer alltihop.

Såvitt jag vet har ingen uttryckt någon större förståelse för Georgiens agerande i Tschinvali. Men huruvida det ger Ryssland rätt att invadera Georgien är en helt annan femma.

Rätt och rätt. Med tanke på angreppet på Tskhinvali, som ligger bara ett stenkast från den georgiska nordgränsen, så var det rimligt med en mindre invasion för att återställa ordningen. Invasionen var begränsad i omfattning, gällde ett begränsat område, och var tillfällig. Att den kritiseras så hårt av USA, som själva invaderar länder på löpande band och oftast med betydligt större brutalitet, är ett hyckleri utan dess like.

Stängt för kommentering.