Kokoity rensar bort georgierna

Kokojti forpurigas la kartvelojn

Fram till kriget i början av 1990-talet var närmare en tredjedel av de 100.000 invånarna i Sydossetien georgier. Två tredjedelar var osseter. 1990-talets etniska rensning ledde till att den georgiska minoriteten i Sydossetien halverades.

Fram till förra helgens krigsutbrott uppskattas ändå ungefär 15.000 georgier ha bott kvar i Sydossetien, huvudsakligen i mindre byar i östra och södra delarna av utbrytarrepubliken. De georgiska byarna bevakades av georgiska trupper, och var åtminstone delvis underställda en alternativ, Tbilisitrogen lokaladministration.

Nu finns praktiskt taget inga georgier kvar i Sydossetien. Uppgifter om att de georgiska byarna står tomma har under veckan kommit från georgiska regeringskällor, och nu bekräftas detta också av Sydossetiens president Eduard Kokoity.

Enligt georgiska källor flydde de georgiska invånarna undan sydossetiska irreguljära trupper, enligt Kokoity evakuerades de när den georgiska sidan planerade sitt anfall. Om det ändå fanns civilbefolkning kvar när ossetiska trupper kom till byarna, “skapade man en korridor för dem”, säger Kokoity. Alltså medger han etnisk rensning.

Kokoity uttalar sig i fredagens nummer av Kommersant, en av Rysslands bästa dagstidningar.

Kommersant: Efter befriandet av Tschinvali och de ossetiska byarna förflyttades striderna till de georgiska enklaverna. Vad händer där nu?
Kokoity: Ingenting. Vi har praktiskt taget jämnat ut allt där. Vi har återställt Sydossetiens gränser.
Kommersant: Det sägs att det förekom plundring i de georgiska byarna…
Kokoity: Ja, det förekom plundring, men sådant händer efter alla krig, alla aggressioner. Vi slår till hårt mot sådana händelser.
Kommersant: Förstår jag rätt att alla redan är utrensade därifrån?
Kokoity: Ja. Det vill säga, civilbefolkningen var redan borttransporterad, det fanns inga där förutom georgiska trupper. Vad gällar civilbefolkningen, på de ställen där de fortfarande var kvar, erbjöd vi, till skillnad från de georgiska trupperna, en korridor, och lät civilbefolkningen lämna platsen. Men än en gång vill jag försäkra, att det fanns praktiskt taget inga i de här enklaverna. De förde bort alla i god tid – vi snappade upp deras meddelanden. Den georgiska sidan förberedde ju sig grundligt inför anfallet. De förde bort folk därifrån, de förde bort sin så kallade alternativa regering [den georgisksinnade tillfälliga administrationen av Sydossetien som leds av Dmitrij Sanakojev – Kommersant].
Kommersant: Med andra ord, de georgiska enklaverna är faktiskt förintade.
Kokoity: Hurså, borde man tillåta att de fortsatte med skottlossningen på oss därifrån? Att de återigen sköt oss i ryggen och hånade vårt folk?
Kommersant: Får den georgiska civilbefolkningen återvända dit?
Kokoity: Vi tänker inte längre släppa in någon där. Mer än 18 tusen ossetiska flyktingar från Georgien i finns nu i Nordossetien. Det är dem vi ska föra tillbaka till Sydossetien.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

8 svar på ”Kokoity rensar bort georgierna”

En aspekt på den pågående etniska rensningen handlar ju om hur man fördelar de materiella förlusterna och vinsterna av kriget på den ossetiska sidan. Att rensa och plundra georgiska byar i Sydossetien handlar på sätt och vis om att en liten grupp krigsprofitörer på den sydossetiska sidan ska kunna dela med sig lite av bytet till sina stamfränder, som i många fall måste lidit svåra materiella förluster. Dessutom förstår ju alla att det är Kokojty med anhang som kommer att tjäna stora pengar på återuppbyggnaden, och här har vi plötsligt fyra nya byar att återuppbygga. Det är inte etniska grupper som handlar, det är politiska särintressen.

Kolla Latyninas artikel på echo.msk.ru om den sydossetiska ledningens struktur och intressen.

Det är inte fyra georgiska byar utan närmare femtio, om man tittar på kartan. Sen kan man ju fråga sig om de här georgiska byarna överhuvudtaget kommer att byggas upp.

Det var någon som tipsade om Latynina här för ett bra tag sedan, men här kommer två länkar till hennes texter i alla fall:

Sedan kan man ha olika åsikter om Latynina, ofta hävdar hon saker väldigt bestämt utan att riktigt veta vad hon talar om. Hon är ju en thrillerförfattare också.

Jag å min sida vill rekommendera gårdagens “Narod protiv” med Sergej Kovaljov.

Intressant, och jag kan faktiskt förstå den frustration en ossetisk lyssnare uttryckte över Kovaljovs position. Kovaljov är värd all respekt som går att uppbringa, men han hade svårt att ge ett tillfredsställande svar på vad han skulle ha gjort som rysk president och överbefälhavare när beskjutningen och striderna i Tschinvali redan var ett faktum. Det är ju inte uteslutet att georgierna vid en seger hade gjort likadant som osseterna nu, och ur det perspektivet skulle Kovaljovs position kunnat legitimera en annan etnisk rensning. Åtminstone är det den logiken människorna där tycks tro på.

Angående återuppbyggnaden av byarna så tänkte jag närmast på att man skulle bygga upp dem åt osseter, georgierna vill man ju inte släppa tillbaks. Finns det då pengar att förskingra så varför inte. Men vi får se :)

Också intressant att läsa Putins f d ekonomiske rådgivare Andrej Illarionovs mycket Rysslandskritiska syn på kriget. Han om någon borde ju ha bra insikt i hur den ryska ledningen tänker och fungerar. http://aillarionov.livejournal.com/ Läs särskilt hans inlägg från den 12:e där han ger en preliminär sammanfattning av kriget och dess följder.

Kovaljovs svar gick ju ut på att situationen i området är en följd av den konsekventa politik som (bland andra, och huvudsakligen) den ryska regeringen fört i många år. Därför hade det varit svårt för vem som helst att göra något vettigt i det akuta läget, om man fick ta över makten i Kreml en kvart innan striderna i Tschinvali bröt ut. Hade Kovaljov blivit president i våras, i stället för Medvedev, hade han väl förhoppningsvis försökt tvinga Kokoity att förhandla med ledningen i Tbilisi i ett tidigare skede, i stället för att mucka gräl med Saakasjvili.

Tja, det var väl inte info om kriget utan om hur kommersiell tv i USA funkar. Kvinnan säger “det var 2000 människor som dödades”, programledaren svarar “nu kommer en reklampaus”.

Apropå Latynina så intervjuades hon i gårdagens Aktuellt 21 (jag kan inte minnas att jag sett henne i svensk TV förut) som går att se på svt.se (ungefär 13 minuter in i programmet), och hon tycks delvis vara inne på samma spår som jag, att Väst skulle vinna på att inte enbart kritisera Ryssland, eftersom detta stärker de nationalistiska stämningarna i Ryssland och därmed också Putins ställning.

Tycker för övrigt det är vidrigt att se Lavrov (i samma sändning) påstå att ryssarna måste stanna i Gori för att “ge humanitär hjälp till civilbefolkningen”. I synnerhet med det här i åtanke: http://hrw.org/english/docs/2008/08/14/georgi19625.htm

Stängt för kommentering.