Trångt i Svarta havet

Den ryska Svartahavsflottan måste i framtiden kontakta ukrainska myndigheter innan dess fartyg lämnar sina baser i Ukraina eller återvänder dig. Det fastslog den ukrainska regeringen på onsdagseftermiddagen.

Ukrainas riktade hård kritik mot Ryssland när den ryska armén rullade in i Georgien för två veckor sedan. Efter det att Ryssland skickat fartyg från Sevastopol för att patrullera utanför Georgiens kust bestämde Ukrainas president Viktor Jusjtjenko, att de ryska fartygen hädanefter inte skulle få lämna basen utan Ukrainas tillstånd.

Premiärminister Julija Tymosjenko kritiserade först Jusjtjenkos dekret, och ryska utrikesministeriet protesterade givetvis högljutt. Enligt Ryssland strider beslutet mot villkoren det rysk-ukrainska avtalet från 1997, som stipulerar att ryska Svartahavsflottan får ha kvar sin bas på Krimhalvön till 2017. Ryska generalstaben meddelade på onsdagseftermiddagen att den ryska flottan enbart är underställd sin egen överbefälhavare, Rysslands president.

Men på onsdagseftermiddagen bekräftade Julija Tymosjenkos regering beslutet enhälligt. Enligt de nya reglerna ska ryska flottan kontakta sin ukrainska motsvarighet minst 72 timmar innan ett ryskt fartyg eller flygplan planerar att korsa gränsen till eller från Ukraina.

Det återstår att se om beslutet får någon praktisk betydelse. Under tiden har Ryssland i alla fall hittat en ny kajplats hos ett nytt, vänskapligt sinnat land vid Svarta havet. Svartahavsflottans flaggskepp Moskva lade under onsdagen till i Suchumi, Abchaziens huvudstad.

Där ska den försvara Abchazien mot angrepp utifrån, hette det i rysk tv, som också påpekade att flera fartyg från den amerikanska flottan finns i närheten. Två amerikanska fartyg har nu anlänt till Batumi i södra Georgien med nödhjälp. Planerna på att angöra Poti ställdes in eftersom det fortfarande finns ryska trupper där och det kan finnas ryska minor i hamnen.

En förtjust kvinnlig reporter på nyhetskanalen Vesti berättade från Suchumi hur flaggskeppet Moskva kan sänka ett hangarfartyg med tre av sina högteknologiska missiler som flyger åtta meter över havsutan och därför enligt henne inte kan upptäckas med radar. Och hon stod givetvis ombord på Moskva när hon berättade detta. Abchaziens president Sergej Babapsj höll tal till de ryska sjömännen, bjöd kaptenen på vin och chatjapuri, och abchaziska kvinnor dansade folkdans på kajen.

Samtidigt påpekade ryska generalstaben att Nato-fartygen enligt gällande överenskommelser måste lämna Svarta havet inom tre veckor. Kanske det. Men enligt gällande överenskommelser borde det väl inte heller finnas några ryska trupper i Georgiens viktigaste hamnstad Poti.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

5 svar på ”Trångt i Svarta havet”

Och ändå återvände de ryska fartygen som vanligt i förrgår utan föranmälan eller komplikationer till Krim. De möttes där av tusentals hurrande människor! Justjenko stöds av 7 % och apartheid-Timoshenko av 25 % av folket enligt senaste mätning, en klar MINORITET alltså! Samtidigt är 20 miljoner, av landets befolkning på 45 miljoner, ryssar och 10 miljoner blandade ryssar/”ukrainare”. ALLA undersökningar visar att 70% är EMOT en Natoansökan. Hela östra och södra “ukraina” kommer att bryta sig ut i så fall har de redan sagt!

De ryska fartygen kunde återvända utan föranmälan därför att de lämnat hemmahamnen innan beslutet om de nya rutinerna fattades, meddelade ukrainska myndigheter.

Enligt folkräkningen från 2001 är 17% av den ukrainska befolkningen ryssar. 24% uppger ryska som modersmål.

Stödsiffrorna för Jusjtjenko och Tymosjenko du hänvisar till är missvisande, eftersom du låter bli att berätta att stödet för Janukovitj är 19,6%. Därmed är Tymosjenko med sina 24,6% klart mer populär än han, och den populäraste politikern i landet. Siffran for Jusjtjenko är å andra sidan bara 5,3%. Frågan som ställdes handlade dock om vem folk skulle rösta på om det var presidentval i dag. Här är siffrorna. På frågan om huruvida de har förtroende för Jusjtjenko som president svarar givetvis betygdligt fler “ja”, hinner inte leta fram siffran just nu.

När det gäller Nato så visar den senaste opinionsundersökningen att 54% av befolkningen skulle rösta mot Nato-medlemskap, inte 70%.

>> europe
Vad menar du egentligen med att skriva Ukraina inom citationstecken och utan versal? Anser du att demokratin Ukraina inte är en laglig demokrati utan borde återbördas till Ryssland?
Stalins förskräckliga omflyttningar och deportationer av Sovjetunionens befolkning i ett försök att genom modellen “divide and conquer” förgöra allt nationalistiskt tänkande inom de riken som mer eller mindre frivilligt gick med i Sovjetunionen, får fortfarande tydliga återspeglingar än idag. Klart det finns ryssar överallt i forna Sovjetunionen eftersom Stalin förflyttat dem dig, liksom det finns omflyttade ukrainare, tjetjener, balter etc. lite här och där i Ryssland. Att detta fortsätter skapa kaos är ju inte konstigt; ett starkt Ryssland kan på detta sätt “legalisera” sina påtryckningar och ockupationer av svagare forna Sovjet-stater.

Det är sant att NATO-medlemskap stöds av en minoritet ukrainare. Allt övrigt i den första kommentaren är rena feberfantasierna. Bra svar av Kalle.

Stängt för kommentering.