Ryssar vill inte försvara Estland

Esperanto: Rusoj ne volas defendi Estonion

Dagens stora spionskandal i Estland syns knappt i svenska massmedier, trots att TT tidigt kom med ett telegram. Några tidningars webbplatser har i alla fall publicerat en TT-text.

När jag på förmiddagen letade efter lite mer information om spionskandalen i estniska tidningar hittade jag en annan högintressant artikel. En opinionsundersökning visar att om hela 60 procent av icke-esterna i Estland i januari 2006 var beredda att försvara Estland med vapen i hand, hade motsvarande siffra i januari 2008 sjunkit till 46 procent.

Förklaringen är enligt sociologen Juhan Kivirähk det drastiskt minskade förtroendet för Estlands statliga institutioner – givetvis på grund av krisen kring bronssoldaten i april 2007.

Siffran 46 procent avser alla icke-ester i Estland, oavsett kön och medborgarskap. Om man i stället tittar på ryskspråkiga män som är estniska medborgare är motsvarande siffra 62 procent.

Det intressantaste är kanske ändå de fräna kommentarerna under den ryskspråkiga versionen av Postimees. Ingen av de ryssar som kommenterar artikeln verkar beredd att försvara Estland, i stället menar de flesta att 46 procent bara är hittepå. Här är ett par av de mildaste kommentarerna.

46% – det är de, som vill att de ska räknas som lojala, på grund av ekonomiska hänsyn. Bland mina ryskspråkiga bekanta kan man knappast ens hitta två eller tre som skulle vara beredda att ge sitt liv för den estniska staten.

Före april 2007 var jag också beredd att försvara Estland (jag är estnisk medborgare), men efter händelserna i april vill jag inte ta ansvar för regeringens obetänksamma, dumma och ologiska handlingar. Låt politikerna försvara sig själva. Ifall Estlands regering med sina obetänksamma handlingar ändå skulle provocera Ryssland till en väpnad konflikt, så har jag packat mina saker, lagt undan pengar och tankat bilen.

De flesta kommentatorerna är betydligt mer aggressiva. Många säger att de visst är beredda att ta vapen i handen, frågan är bara åt vilket håll de kommer att skjuta.

Sociologen Juhan Kivirähk konstaterar också att av dem som gjort värnplikten är en större del, 75 procent, beredda att försvara Estland. Dock är det många ryssar som inte vill göra värnplikten, säger han, dels därför att de inte kan estniska ordentligt, dels därför att de “är missnöjda med att de estniska väpnade styrkorna inte har flygplan eller stridsvagnar”.

Där behövs det nog mer forskning. Tänk om det finns mer djupliggande orsaker än avsaknaden av tuffa leksaker för de värnpliktiga.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Ryssar vill inte försvara Estland”

Spionavslöjandet håller verkligen på att växa till en ordentlig skandal. Estnisk media är flitig med att rekonstruera Herman Simms (född 1947) liv och karriär.

Som högsta ansvariga NATO-koordinator hade han tillgång till hemliga uppgifter om NATO som endast 5-6 andra personer i Estland fick ta del av. Det har även visat sig att han under Sovjettiden studerade vid Sovjetunionens Inrikesministeriums akademi, som var känd för att utbilda personer för olika säkerhetstjänster. Enligt estnisk lag skulle han vara skyldig att rapportera denna politiskt känsliga utbildning. Detta tycks inte ha skett. Varför estniska myndigheter inte reagerade på Simms utbildningsbakgrund förrän 2006 har estnisk media inte lyckats ta reda på än.

http://www.epl.ee/artikkel/442485

Om rysktalandes estniska patriotism: Bronsstatykravallerna tycks verkligen ha förändrat många ryssars/ rysktalandes syn på den estniska staten, dvs att de uppfattar sig som ha blivit degraderade till en andra klassens invånare. En sådan självuppfattning kan lätt leda till ett förakt för estnisk kultur och historia och till ett glorifierande av grannen i öster.

Stängt för kommentering.