Putin och Lukasjenko i sin radikala ungdom

Suomi: Putin ja Lukašenko radikaaleina nuorina
Esperanto: Putin kaj Lukaŝenko en sia radikala junaĝo

De senaste veckorna har två högintressanta filmsnuttar cirkulerat bland vitryska och ryska internetanvändare. Ännu mer intressanta blir de när man ställer dem bredvid varandra och funderar på vad som har hänt i Vitryssland och Ryssland de senaste 12-14 åren och vem som vågar sig på liknande uttalanden nu.

Alla kan ju inte ryska, så jag tog och översatte båda snuttarna till svenska på den utmärkta webbplatsen dotsub.com.

Den första filmen visar Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko på den tiden då han ännu inte var presidant, utan bara presidentkandidat.

Under presidentvalskampanjen 1994 var han upprörd över att den vitryska statliga televisionen hade omorganiserats. Enligt honom var journalisterna rädda för att säga sanningen, eftersom de i så fall skulle kunna förlora sitt jobb. Han lovade att om han blev president skulle inget liknande kunna hända – i hans Vitryssland skulle det inte bara finnas statlig tv, utan också privata kanaler.

Nu har vi facit i hand – det gick som det brukar med vallöften. Fri tv har aldrig funnits i Vitryssland, och nu finns det praktiskt taget inga oberoende tidningar heller.

Den andra filmsnutten är, om möjligt, ännu mer avslöjande. Intervjun med Vladimir Putin är gjord 1996, det framgår inte i vilken månad, men förmodligen är även denna snutt en del i en valkampanj. Denna gång handlar det i så fall om borgmästarvalet i S:t Petersburg sommaren 1996.

Vladimir Putin arbetade inom KGB fram till 1990. Efter ett kortare gästspel på universitetet i S:t Petersburg blev han sommaren 1991 en viktig medhjälpare till stadens nyvalda borgmästare, den liberale Anatolij Sobtjak. Det gick inte lika bra för Sobtjak i nästa val 1996, och Putin fick lämna sin plats.

I stället fick han snart jobb inom presidentadministrationen i Moskva, blev sedan chef för KGB:s efterträdare FSB, snart var han premiärminister och på nyårsafton 1999 blev han tillförordnad president när Boris Jeltsin avgick i förtid. Hur det gick sedan med den auktoritära mentaliteten som Putin varnade för vet vi redan.

Ja, alla har vi väl någon gång varit unga och radikala.

PS: Om filmsnuttarna inte syns här kan det handla om inställningar i webbläsaren. Pröva i så fall den här direkta länken. Då måste man under rutan välja vilket språk man vill ha textningen på.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Putin och Lukasjenko i sin radikala ungdom”

Tack för tipset! Härliga klipp! De visar ju med all önskvärd tydlighet att Putin och Lukasjenko varit fullt medvetna om och förstått vad de gjort när de fört sina länder i auktoritär riktning.

Putin har ju sagt i privata sammanhang att Rysslands demokratiproblem ligger i att människorna inte är helt mogna. Det är ju en sanning med modifikation.

Vi är ju alla människor, och människan har väl ett gäng försvarsmekanismer. En sådan är ju att tolka sitt eget (politiska) misslyckande, som någon annan persons/andra personers (politiska) misslyckande.

Typ, “oj, vi har inga oberoende domstolar, det måste bero på att ryssar inte är mottagliga för maktdelningens principer av den typ Montesqiueu föreslog redan på 1700-talet, och som tsarens Ryssland av någon anledning lyckades bättre med…på något sätt måste ryssarna ha regregerat…Tur att jag har hårda nypor.”

Det är ett väldigt intressant klipp dock som har läckt ut. Tom bättre än Anders Borgs anförande hos Robert Aschberg 1991 (om att vi inte behöver demokrati!).

Stängt för kommentering.