Glöm Sacharov, Stalin är bäst!

I Ryssland är slaktaren Stalin tio gånger populärare än människorättskämpen, vetenskapsmannen och fredspristagaren Andrej Sacharov. Den något ovetenskapliga slutsatsen skulle man kunna dra när man tittar på mellanresultaten i en pågående internetomröstning om vem som är alla tiders hjälte i Rysslands historia.

Av 500 namn var det 50 som gick till andra omgången i projektet som organiseras av den statliga tv-kanalen Rossija (Ryssland) och den statliga radiokanalen Majak. Nu har ryssarna haft en månad på sig att svara på webbplatsens fråga: “Vem symboliserar Ryssland och dess förflutna, med vem går vi in i framtiden?” Svaret är klart och tydligt: Josif Vissarionovitj Stalin.

Hittills har Stalin fått 180.000 röster. Lenin är på tredje plats, med nästan 110.000 röster. Mellan dem, på en överraskande andraplats är barden och skådespelaren Vladimir Vysotskij med sina nästan 140.000 röster.

Rysslands första president Boris Jeltsin är på 13:e plats med bara 51.000 röster, och Andrej Sacharov kommer först på 22:e plats, med drygt 16.000 röster. Enda kvinnan bland de femtio är Katarina den Stora som med sina 20.000 röster får placeringen 18.

En internetomröstning är givetvis ingen tillförlitlig undersökning, och det finns många olika sätt att öka sin favoritkandidats röstetal. Men varför är det just Stalin som får maratonröstarna på sin sida?

På webbplatsen skriver tävlingsledarna hur de tänkt när de tagit fram de biografiska presentationerna av Rysslands historiska hjältar: “För att undvika känslomässiga bedömningar i dessa avgörande dagar har vi redigerat biografierna så att man ska kunna göra sitt val fördomsfritt.”

Vad kan detta då innebära? Här är några fördomsfria utdrag ur presentationen av Stalin

Vem var då partiets och sovjetstatens överuvud, generalissimus och “folkens fader” Josif Stalin? En politiker, som bokstavligen trampade på sina partibröders huvuden och underställde halva världen sin starka vilja och auktoritet. Ett statsöverhuvud som uppnådde något som enligt mångas mening är det enda äkta och exempellösa ekonomiska miraklet i modern tid, förvandlade ett enormt, till hälften förstört, ödelagt och blodfattigt, agrart land till en kolossal industri- och militärmakt. Men priset av detta för sovjetmänniskan bekanta mirakel är bara alltför väl och smärtsamt känt.

Vidare nämns 1930-talets enorma hungersnöd med miljoner döda bara i förbifarten, som ett litet misslyckande i jordbrukspolitiken. Ordet “terror” finns med, men med en ny definition. Ingenting sägs om alla avrättade, i stället handlade terrorn bara om fånglägren som också de verkade vara ett klokt sätt att få landets ekonomi på fötter:

Genom att skapa ett aldrig tidigare skådat system av fängelser och fångläger använde Stalins stat fångarnas gratisarbete för det som var nödvändigt för landet: i byggandet av stora industri- och transportprojekt.

Inget märkligt i sig. Det är ju ungefär så Stalin brukar beskrivas och uppfattas i dagens Ryssland. Det blir intressant att se vilka tolv hjältar som går till höstens tv-final, och om bilden av “folkens fäder” möjligen då blir mer mångfasetterad.

Och varför är det förresten inte Vladimir Putin som leder omröstningen, som brukligt är i Ryssland? Jo, på grund av en liten förarglig detalj – inga levande personer får delta i tävlingen. Annars hade denne ordningens man säkert lätt kommit i kapp Stalin.

Urval ur 50 i topp-listan den 9 juli 2008:
1. Stalin 179.270
2. Vysotskij 137.381
3. Lenin 107.564
4. Nikolaj II 85.134
5. Jesenin 65.297
6. Gagarin 57.525
7. Ivan den Förskräcklige 57.517
/…/
12. Peter den Store 51.315
13. Jeltsin 51.268
/…/
22. Sacharov 16.300
/…/
31. Tolstoj 10.737
/…/
46. Chrusjtjov 2.510

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

15 svar på ”Glöm Sacharov, Stalin är bäst!”

Det här var väl sällsynt vinklat, Kalle? För det första kan man konstatera det mycket låga antalet röstande. Det handlar trots allt bara om en dryg promille av det ryska folket som har röstat på Stalin. För det andra kunde du ju lika gärna ha lyft fram Vysotskyj i den vinklade rubriken, istället för Sacharov. Att miljoner ryssar fann sin kraft till att uthärda och motverka (i det tysta, men ändå) sovjetsystemet i Vysotskyjs sånger snarare än i Sacharovs hungerstrejker, det är väl inget fel? För det tredje står det ju klart och tydligt att Stalin trampade på sina partibröders huvuden, att han skapade ett enormt system av fångläger, och att priset för uppbyggnaden av industrin och militärmakten var alltför smärtsamt.

Jag får litegrann känslan att du retar dig på att det råder åsiktsfrihet i Ryssland, och att folk faktiskt får tycka precis vad de vill om Stalin. De allra flesta tycker mycket illa om honom alldels självmant, men det räcker inte för dig, eller?

Putin skulle säkert ha vunnit om han fått “ställa upp”. Tyvärr är det väl så att många av de röster han skulle fått istället går till Stalin, och man får väl hoppas att de flesta som röstar på honom inte menar allvar. Trevligt i alla fall att kulturikoner som Vysotskij och Jesenin hamnar högt på listan, även om jag är förvånad över att Pusjkin, Dostojevskij och Tolstoj inte hamnar högre. Fick sådana som Viktor Tsoj och Bulat Okudzjava överhuvudtaget vara med undrar jag, eller anses de inte tillräckligt ryska? Blev däremot förvånad av att se “vikingen” Rurik i topp 50-listan.

Det är internetomröstning, alltså är det mest lite yngre som röstar, och huvudsakligen stadsbefolkning. (Vilket ju gör Stalins “popularitet” än mer oroande.) Jesenin kanske hamnar högt på deras lista därför att han ses som en huligan, det gick en (ganska bra) tv-serie om honom häromåret. Omröstningen för både Vysotskij och Stalin är tydligen kampanjartad, det har tävlingsledarna själva sagt – det har kommit in väldigt många röster inom korta tidsperioder.

Jo, och att Tsoj och Okudzjava inte skulle varit tillräckligt ryska – vad ska man då säga om Stalin? Men nej, dessa två var inte med på 500-listan heller.

Vinklat? Var och en får ju ha sin syn på Stalin, men jag tycker att det inte är min text utan Stalinbiografin på tävlingens hemsida som är vinklad.

Sammanlagt greps ungefär 1,5 miljoner personer under stora terrorn 1937–38. Närmare hälften avrättades. Ytterligare en halv miljon av just dessa gripna beräknas ha dött i fånglägren. Uppskattningarna om det totala antalet avrättade, avlidna i fångläger samt offer för hungersnöden i samband med tvångskollektiviseringen under Stalintiden varierar mellan 7 och 20 miljoner. Men det här är detaljer som inte nämns i presentationen på tävlingens hemsida.

Och tyvärr är det nog inte så som bjolso skriver, att “de allra flesta tycker mycket illa om honom alldels självmant”. Det är faktiskt rätt många i Ryssland som tycker att Stalin var helt OK, “då var det ordning och reda”. Lite folkmord på köpet är väl inte så farligt…

Mycket intressant text, Kalle. Speciellt intressant tycker jag det är att omröstarna har svarat “Stalin” på frågan vem de tar med sig i framtiden. Det svaret kan man ju tolka på många olika vis. Självklart måste ett folk som lidit under en sådan tyrann vara djupt präglat av det som hände fram till hans död.

Jag är övertygad om att många i Ryssland för sitt välbefinnande skulle behöva en sanningskommission eller en uppgörelse med det förflutna, likaväl som Rwanda och Sydafrika har behövt det. Men det blir ju färre och färre som kan vittna om Stalins terror personligen. Så den chansen är nog sedan länge förbi.

Intressant. Stalin var ju georgier, fast det vill väl georgierna inte kännas vid,lika lite som österrikarna vill kännas vid att Hitler var österrikare…

Att stalin vinner en sådan omröstning är dock inget konstigt tycker jag. Han var ju ändå ledare för landet som knäckte nazi-tyskland (usa, frankrike och england får säga vad de vill)och befriade tyskarna (och europeerna) från nazi-regimen. Det är väl ur detta perspektiv man ska se omröstningen och dess resultat.

Det där med “sanningskommissioner” är något typiskt västerländskt som aldrig skulle gå att genomföra i Ryssland, antagligen inte i något ortodoxt land. Det finns helt enkelt inte något intresse av att grotta in sig i det som hänt, att utreda, analysera och straffa. Att börja rota i saker och försöka bena ut vem som är skyldig till vad är väldigt oryskt. Att glömma och förlåta (i alla fall bland de troende och det är ju de flesta mer eller mindre…) är det sätt man hanterar problem på i Ryssland.

Det blir alltid så fel när västerlänningar ska uttala sig hur man ska göra i Ryssland och alla andra länder som inte tillhör det västerländska samfundet…

Det som jag är mest förvånad över är att Jeltsin kommer så högt. Det tyder på, vad kallade du det, maratonröstning – klickande och borttagning av cookies och klickande…

Att rabbla siffor för Stalinterrorns offer kändes nog inte meningsfullt, eftersom alla redan känner till det. I texten tar de upp alla tänkbara fasor som resulterade av Stalins terrorstyre – de nämner att hundratals folkslag led under Sovjetisk ockupation, de nämner hungersnöden i Ukraina, de tar upp lägersystemet, osv. Det som skulle kunna återstå vore väl i princip att skriva att “ni får inte rösta på Stalin”.

Som sagt så är det en promille av ryska folket som har röstat på Stalin här, så du kokar soppa på en spik. Och din invändning om att det är “faktiskt rätt många i Ryssland som tycker Stalin var helt OK” motsäger inte på något sätt det jag skrev, dvs att de flesta tycker illa om Stalin. I en befolkning på dygt 140 miljoner så består ju även små minoriteter av ganska många personer.

Öht bör man dessutom vara skeptisk mot alla Internet-omröstningar. Det var t.ex. en sådan i Aftonbladet nyligen, där 35% angav att de skulle rösta på Sverigedemokraterna i nästa Riksdagsval. Ett sådant resultat bör man nog ta med en nypa salt, hellre än att utnyttja det för att utmåla svenskarna som allmänt främlingsfientliga.

Här är ju för övrigt en klok kommentar från en historiker som tillfrågats om varför Stalin och Lenin ligger så högt i rankingen:

“Kommunisterna röstar på Stalin och Lenin, medan antikommunister röstar på alla de andra. Därmed blir det så att kommunisterna röstar på bara två kandidater, medan antikommunisterna, som är många fler, sprider sina röster på många fler kandidater. Då får man den här effekten.”

http://www.nameofrussia.ru/doc.html?id=1962

Effekten torde sedan minska i nästa etapp, då bara de som ligger i topp 12 kommer att vara med.

Och det vore väl kanon om Vysotsky då vinner? Skulle passa väldigt bra på flera olika sätt, tycker jag.

EOL skrev: “Intressant. Stalin var ju georgier, fast det vill väl georgierna inte kännas vid”

Jodå. Stalin är betydligt mer populär i Georgien än i Ryssland. Georgierna har kvar sitt statliga Stalin-museum i Gori (googla på “Stalin museum Gori” så hittar du det) och det är fortfarande vanligt att georgiska städer har en gata som heter Stalin-gatan. Ledande georgiska politiker kanske inte riktigt vill kännas vid det där, men bland vanliga georgier anses Stalin vara lite av en nationalhjälte. Hade man en sådan här omröstning där så skulle han nog vinna solklart.

Tänkte också på det, i georgiska taxibilar kan chaufförerna ha små ikoner av Stalin!

Rent generellt kan jag väl säga att där inte står något i undersökningen som säger att ryssarna tycker Stalin “är bäst!”. Skulle man rösta i Tyskland om “vem som under 1900-talet haft störst historisk betydelse”, så är det nog få som INTE skulle iaf seriöst överväga Hitler. Vi ska alltså inte dra för stora växlar…man kan tolka saker olika.

Att det inte vore möjligt att genomföra en slags sanningskommission i Ryssland är nys. Det skulle gå alldeles utmärkt och Memorial mfl är organisationer som bevisar det. Problemet är snarare vad exakt man skulle diskutera.

Ifall man är seriös skulle man kunna diskutera givetvis Stalins terror, säkerhetstjänsten, specialbosättningar och deportationer, samt senare användandet av psykiatrin som politiskt vapen. I väst finns bland “experter” dock inte sällan oklara föreställningar om vad kommunism är, ofta verkar folk ha svårt att skilja på ideologi, politiska system och historiska händelser (givetvis inverkar de i varandra, men kausaliteten kan gå åt olika håll).

Förresten, varför har inte Sverige haft någon sanninskommission över tvångsstereliseringarna och den legaliserade rasbiologin fram till 1970-talet? De är garanterat i liv, många av såväl offren som förövare…sitter ute i stugorna.

Uppdatering 2: Stalin är nummer ett igen, med 1,19 miljoner röster. Gagarin är nu nummer två, med 1,17 miljoner röster, och Lenin nummer tre, med ynka 1,06 miljoner röster. Vysotskij har halkat ner till sjätte plats, och Nikolaj II är på 12:e plats, med bara 467.000 röster.

Tror du missade den verklige ledaren i din senaste uppdatering… :) Kolla “killen” närmast bredvid Stalin till vänster.

Vilken kille då? Men nu är det plötsligt Sergij Radonezjskij som har fått 1,5 miljoner röster. Det måste vara något övernaturligt väsen som blandat sig i… Eller så är det det här nya programmet som gör det möjligt att maratonrösta utan att ens besöka webbplatsen. :-)

Solzjenitsyn dog i alla fall för sent, han ska tas med på stora listan nu, men så vitt jag förstår har han ingen chans att komma till finalen, eftersom han var vid liv när första och andra deltävlingen avgjordes.

Ja, det var Sergij Radonezjskij jag syftade på, men han kanske inte var i ledningen när du gjorde din senaste uppdatering för ett par dagar sedan. Gissade att du helt enkelt hade missat att kolla honom eftersom det är så totalt osannolikt att han skulle leda.

Självklart sköts “röstandet” huvudsakligen via olika automatiserade verktyg. Att så skulle bli fallet insåg jag direkt när jag såg vilken typ av röstande det var frågan om. Av texten du länkade till att döma överväger arrangörerna att göra om röstningen med hårdare regler, vilket naturligtvis vore det enda rätta om det ska vara någon vits med röstandet överhuvudtaget förutom som programmeringstävling.

Inte så konstigt att Stalin är populär. Det var ju han och Röda Armén som krossade nazisterna och segrade i andra världskriget!
I jämförelse med den bedriften väger allt annat mycket lätt.

Stängt för kommentering.