Helgens händelser i södra Sovjet

Suomeksi

På söndagen firade Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov sin egen 32-årsdag, samt 420 år av vänskap mellan Tjetjenien och Ryssland. “Presidentens födelsedag är hela tjetjenska folkets fest”, berättar Tjetjeniens officiella informationsbyrå.

Den stora dagen till ära bytte Kadyrov namn på huvudgatan i sin egen huvudstad. Det som tidigare hette Segeravenyn (Проспект Победы) är nu Putinavenyn (Проспект им. В. В. Путина). På bilden sitter den folkkäre presidenten på en balkong vid Putinavenyn. Ljusreklamen på taket förkunnar: “Lyckan är att tjäna folket”.

Lite längre söderut, i självständiga Sydossetiens huvudstad Tschinvali, exploderade en bomb på fredagseftermiddagen. De ryska fredsbevararnas chef Ivan Petrik och sex andra ryska militärer dödades. Flera andra sårades. Enligt ryska åklagarämbetet handlade det om ett terrordåd.

Men hur kom det nu sig att en bil som var fylld med explosiva ämnen hamnade precis framför Ivan Petriks fönster?

Bilen “hittades” av ossetiska hemvärnstrupper i en etniskt rensad georgisk by på den georgiska sidan av gränsen. Osseterna blev glada för fyndet, tog hand om den stackars ägarlösa bilen och började köra hemåt. Den georgisskyltade bilen stoppades sedan av ryska soldater som frågade efter registreringsbevis. Ett sådant kunde osseterna på förekommen anledning inte visa upp.

På ryssarnas order körde osseterna bilen genom alla kontrollpunkter ända fram till de fredsbevarande styrkornas huvudkvarter i Tschinvali. Där exploderade den. Enligt den sydossetiska regeringen handlade det om ett georgiskt attentat.

Så kan det ju vara, men i så fall är georgierna ovanligt sluga. Hur kunde de bara veta att en bil som var fylld med sprängmedel och stod parkerad i en georgisk by i Georgien skulle köras ända till Tschinvali helt utan kontroll, och att bilen skulle parkeras utanför den ryska befälhavarens fönster innan man började peta i den okända lasten?

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

5 svar på ”Helgens händelser i södra Sovjet”

Kan bara hålla med om att det låter extremt osannolikt att det skulle vara ett attentat planerat av georgisk säkerhetstjänst – om det nu stämmer att det var en bil som först “hittats/beslagtagits” av ossetier och sedan i ytterligare ett steg tagits över av ryska soldater för att därefter parkeras rakt nedanför den högste ryske befälhavarens fönster för att slutligen strax därefter explodera.

Uppgifterna om antalet dödade varierar för övrigt en hel del men det tycks handla om minst 11 dödade varav minst 9 dödade ryska militärer. De första rapporterna från ossetiska källor nämnde konstigt nog bara en dödad och två skadade.

I Ingusjien skedde det också flera (4) sprängattentat under helgen, men det räknas väl nästan som normalt nuförtiden…

Noterade också att det i Tjetjenien idag firades(?) 420-årsjubileum av “upprättandet av goda grannrelationen mellan Ryssland och Tjetjenien” bland annat genom en blomstercermoni vid Achmad Kadyrov-statyn. Jag vet inte om man bör skratta eller gråta… (http://www.grozny-inform.ru/main.mhtml?Part=8&PubID=8977)

Har inte räknat sprängattentaten i Ingusjien, men där händer det mycket. Nu har dessutom åklagarämbetets förundersökning kommit fram till att Jevlojev dödades av ett vådaskott. Den slutsatsen kanske inte är helt populär bland hans anhängare. Vi följer utvecklingen med spänning.

Vad gäller blommor vid Kadyrov den äldres fötter så är det väl helt logiskt, han var ju på rätt sida i det senaste kriget, även om han under första kriget förespråkade folkmord på alla ryssar. Lika logiskt är det att Putin som bombade hela Groznyj sönder och samman får ge namn åt Groznyjs huvudgata.

Oklarheterna kring sprängattentatet i Tschinvali snarare ökar än minskar. Nu tycks det oklart huruvida det var georgier eller syd-ossetiska motståndsmän som gripits i buffertzonen av de ryska “fredsbevarande” styrkorna med bilen/bilarna ifråga (det tycks dock klart att två av dessa “ägare” till bilen – vilka det nu var – dog tillsammans med nio ryska militärer). En OSSE-kolonn har eventuellt också haft ett finger med i spelet… :)
http://lenta.ru/articles/2008/10/06/explosion/

Jag skulle nog förresten översätta “проспект” till “aveny” hellre än “gata”.

En avliden “bilägare” har namngivits. Han hette Kokojev – ett ossetiskt namn, inte georgiskt. Det cirkulerar en hel del versioner, men i detta fall borde man kunna lita på det Sydossetiens president har sagt, nämligen att bilen i fråga “införskaffades” på den georgiska sidan av gränsen.

Vad gäller OSSE-kolonnen så är jag tveksam till påståendet, uppgiften kommer från en anonym sydossetisk källa. I vilket fall är det inte OSSE som har ansvaret för säkerheten i området utan de ryska trupperna.

Aveny – ja, kanske det. Jag ändrar i texten.

Här är vad NYT skriver om den så kallade OSSE-kolonnen.

The Organization for Security and Cooperation in Europe also protested allegations printed in the Russian news media that the car that exploded in Tskhinvali on Friday had traveled into the area as part of an O.S.C.E. convoy. Ambassador Terhi Hakala, head of the organization’s mission to Georgia, said she was “outraged” at the report.

“The spreading of untruthful propaganda about the mission — which includes several previous entirely false accounts connected with O.S.C.E. staff and premises — is a serious matter, endangers O.S.C.E. personnel and may be taken as a signal of unwillingness on the part of those responsible to work constructively,” she said.

Stängt för kommentering.