Allt blir bättre med Kadyrov-tv

Esperanto Suomeksi

Man borde titta mer på tjetjensk tv. Efter en enda tjetjensk nyhetssändning känns vanlig likriktad rysk stats-tv plötsligt som en mild västanfläkt. Alltså, i rysk tv kan de ju någon gång till och med undslippa sig att det faktiskt är lite grann världskris i Ryssland också och att det har hört talas om att någon har förlorat jobbet.

Inget sånt trams i Kadyrov-tv. Huvudnyheterna är Kadyrov, Kadyrov och Kadyrov. Tjetjeniens unge och dynamiske president ber i den gigantiska moské han låtit bygga. Han talar med en bekymrad församlingsmedlem och lovar att personligen se till att dennes sjuka dotter får bra vård.

Han talar med utländska journalister som ivrigt väntar på honom utanför moskén. Han lägger grundstenen för en ny konservfabrik. Han håller viktiga möten och besöker en parlamentsledamots gamla mor som får ett fint diplom. Hon kramar presidenten och får därefter en enorm blomsterbukett som hon inte vet vad hon ska göra med.

Det bästa är ändå slutspurten. Journalisttävlingen Gyllene Pennan har precis avslutats, och priserna utdelas av – vem annars – Tjetjenska republikens president Ramzan Kadyrov. Hela tävlingen är tillägnad Ramzans far, Tjetjeniens första Kremltrogna president Achmat Kadyrov, som sprängdes ihjäl på Groznyjs stadion under en militärparad på segerdagen den 9 maj 2004.

Över 300 journalister från när och fjärran har deltagit i tävlingen med sina alster. Här är det presidentens kriterier på bra journalistik som gäller, och det finaste priset går till en något förlägen kostymklädd herre i övre medelåldern. Han har lyckats med konststycket att samtidigt vara Ramzan Kadyrovs personliga rådgivare och den ryska nyhetsbyrån Interfax korrespondent i Tjetjenien.

Segern var inte helt otippad. Redan för tre år sedan prisbelöntes samme Alvi Karimov för “årets bästa publikation om Achmat Kadyrovs liv och verksamhet”.

Nu ska hela världen kunna ta del av Ramzan Kadyrovs framgångar i Tjetjenien. Det är vad som behövs, folk flyttar inte tillbaka eftersom de inte vet hur bra allt är, menar presidenten. Den nya satellitkanalen har precis påbörjat testsändningarna. Innan sändningarna kommer i gång kan man få försmak på den tjetjenska regeringens webbsida.

Titta på Kadyrov-tv! Efter det känns allt mycket bättre. Allt annat, menar jag.

Sydsvenskan 2008-12-28

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Allt blir bättre med Kadyrov-tv”

“…kan de ju någon gång till och med låta slippa att det faktiskt är lite grann världskris…”

Vore det inte för att jag har en finlandssvensk vän, skulle ordet “slippa” i den meningen känns väldigt obegriplig. ;-)

Det var slarvigt skrivet och obegripligt. Det blev “undslippa sig” i tidningen, och nu har jag rättat här också.

Trevlig blogg du har. :-)

Stängt för kommentering.