Ryska poddsändningar känner inga gränser

podcast3.jpgDe ryska etermedierna har på senare år blivit allt lydigare, men lyckligtvis finns två frispråkiga radiokanaler kvar, Echo Moskvy samt USA-finansierade Radio Svoboda. Båda finns numera inte bara som direktsändningar på nätet, utan också som poddradio, vilket gör det möjligt att lyssna på de intressantaste programmen när och var man vill.

Svoboda är bäst på nyheter, gatugallup och tidningskrönikor. Även diskussionsprogrammen är bra, men där vinner ändå Echo Moskvy med en hästlängd. Min favorit Viktor Sjenderovitj förekommer i båda kanaler. Innan statliga Gazprom-media satte hårda tyglar på tv-kanalen NTV visades hans politiska docksatir Kukly där. Nu syns inte hans ansikte i någon tv-kanal, men sedan mer än tre år gör han i stället ett utmärkt satirprogram till Echo Moskvy. Programmet heter Plavlenyj syrok, och finns här. Ett annat intressant program är hans intervjuserie under titeln Vse svobodny. Gästerna är nästan utan undantag ytterst intressanta personer som de statskontrollerade tv-kanalerna aldrig skulle få för sig att intervjua. Podcasten är här.

Ett av de bästa programmen på Echo Moskvy är Isjtjem vychod, ett diskussionsprogram med kontroversiella ämnen och frispråkiga gäster. Jag skrev nyligen om ett inslag under rubriken Galna ryska nationalister.

Vill man i stället höra alla låtar som just nu spelas på 40 olika FM-stationer i Moskva, eller kolla vilka låtar som är populärast, är det bara att titta in på Moskva.fm.

Här är en lista över de bästa poddsändningarna i Radio Svoboda och Echo Moskvy:

Радио Свобода:

Эхо Москвы:

Intressanta ljud- och videoinslag finns givetvis också på flera andra ställen. Innehållet i affärstidningen Vedomosti sammanfattas på tio minuter varje vardag i tidningens poddsändning. Tidningen Новое Время/New Times har intressanta intervjuer både som text, ljudfiler och video som kan ses direkt på sidan, under rubriken Ток-шоу. Också korta nyhetsinslag från tv-kanalen NTV finns numera som poddvideo, här.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.